Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahojholky, jak byste se zachovaly v tomto případě - jedete autem pres vesnici, skoro na konci vesnice je rodinnej barák, klasika, žádná novostavba, ale to s tim nesouvisí. Je silnice, hned vedle asfaltu je tráva, malý sráz a hned ten barák. Asi 10cm od okraje silnice, na te trávě sedí dvě děti a hrají si…je zajímavý, kolik detailů člověk postřehne během pár sekund…holka tak tipuju 4roky, kluk tak 2,5max. Sedí tam, trhají trávu, vypadaly, že rozhodně nepřišli před chcílí, povídaly si a smály se. Do protismeru jela dvě auta, oba řidiči čučeli jak puk…jak já…strasne jsem se lekla, skoro zabrzdila…absolutně mě nenapadlo zastavit, vezla jsem svoje děti. Celou cestu jsem přemýšlela, jestli mám zavolat policajty nebo ne…doma mi manžel řekl, že jsem měla troubit, no já byla v takovým šoku, že ani to mě nenapadlo
porad ty deti vidim, uplně přesně si je vybavuju… jak byste reagovaly vy, stalo se vám to už?
asi bych zastavila a šla dětem říct, ať si sednou dál od silnice.
Mne to takhle pri veceru moc nemysli, ale…ty policajty jsi chtela volat proc? a troubit ti mazel radil proc? ze ty deti byly blizko cesty?
![]()
Já to nechápu, v čem je problém? Že tam seděly děti a bála jsi se, že ti tam vběhnou?
Jela bych pomalu.
@Zuziky píše:
Mne to takhle pri veceru moc nemysli, ale…ty policajty jsi chtela volat proc? a troubit ti mazel radil proc? ze ty deti byly blizko cesty?![]()
![]()
Ano, nekolik cm od silnice si hraly
Proč bys chtěla volat policajty nebo troubit
v silnici nebyly, rodiče byli nejspíš někde poblíž
Jinak je velká pravděpodobnost, že spíš by ty děti skončily pod koly auta, kdyby jsi na ně zatroubila, než když tam seděly a povídaly si.
@lleennttiillkkaa píše:
Jinak je velká pravděpodobnost, že spíš by ty děti skončily pod koly auta, kdyby jsi na ně zatroubila, než když tam seděly a povídaly si.
No prave, to si taky myslim. A ano, bala jsem se, ze tam vlitnou. Ne mne, ja je videla a zpomalila. Ale treba nekomu, kdo pojede za mnou. Byl tam jen ten barak, nikde nikdo.
Slunicko, slunicko, popojdi malicko, sedis tu u cesty, stane se nestesti, neco te zajede.
Se mi to hned vybavilo
Pribrzdila bych, hodila blinkry, stahla okynko spolujezdce, a houkla na ne, at mazou od silnice, nez je neco prejede.
Sedet u krajnice je nerozum, zacnou se postuchovat, neuvedomi si, ze staci krok a jsou v silnici a muze to dopadnout zle.
@kolik píše:
Kdyby si hraly dve deti takhle male skoro na silnici a bez dozoru, volal bych policajty obratem.
Souhlas…rozhodně mi nepřijde v pohodě, aby děti ve věku 4 a 2,5 seděly u silnice…i kdyby matka byla u domu na zahradě a na děti viděla…normální to teda není. Stačí vteřina a vběhnou pod auto.
Asi bych to neřešila. Seděli kus od silnice, kde je problém??? Když půjdou k babičce, budou dokonce na silnici. Proto se přes vesnice a města jezdí pomalu
@Loda píše:Asi bych to neřešila. Seděli kus od silnice, kde je problém??? Když půjdou k babičce, budou dokonce na silnici. Proto se přes vesnice a města jezdí pomalu
Aby tam decka mohla sedet u silnice? fakt?
@Loda píše:Asi bych to neřešila. Seděli kus od silnice, kde je problém??? Když půjdou k babičce, budou dokonce na silnici. Proto se přes vesnice a města jezdí pomalu
Padesatka je pomalu? To je pro me celkem novinka. Pred par lety jsem mela auto a v nasi ulici, kde je dvacitka, jsem vyjizdela z podelneho parkovani a nekoukla do zrcatka. Jelo tam auto tech cca 50, ridic, kdyz me videl vyjizdet, to strhnul a vlitnul na protejsi chodnik. Jit tam zrovna nekdo, tak je po smrti. Kdyby jel tech 20, tak by stihnul zastavit (a jit me treba proplesknout za mou chybu), takhle kolem me proletel obloukem pres nastesti prazdny chodnik a zmizel v dal.
50 neni pomalu a nachazet se v bezprostredi blizkosti silnice je riziko.
Určitě bych netroubula, děti by se mohly leknout. A policajty bych nevolala, proč?
Zastavila bych na prvním vhodném místě a šla bych se dětí zeptat, kde mají rodiče. Pak bych je k nim dovedla a vysvětlila (dramaticky) situaci. A doufala bych, že rodičům ta rizika docvaknou. Kdybych s sebou měla vlastní děti a nikoho, kdo by s nimi v autě zůstal, asi bych jim (dětem u silnice) alespoň řekla, ať jdou dál od silnice. Kdyby nešlo ani zastavit, volala bych policii (předpokládám, že ta by prostě poslala hlídku, která by děti dovedla domů a rodiče trochu poučila). Troubení je podle mě k ničemu, takhle malé děti ho vůbec nemusí pochopit.
Ahoj
holky, jak byste se zachovaly v tomto případě - jedete autem pres vesnici, skoro na konci vesnice je rodinnej barák, klasika, žádná novostavba, ale to s tim nesouvisí. Je silnice, hned vedle asfaltu je tráva, malý sráz a hned ten barák. Asi 10cm od okraje silnice, na te trávě sedí dvě děti a hrají si…je zajímavý, kolik detailů člověk postřehne během pár sekund…holka tak tipuju 4roky, kluk tak 2,5max. Sedí tam, trhají trávu, vypadaly, že rozhodně nepřišli před chcílí, povídaly si a smály se. Do protismeru jela dvě auta, oba řidiči čučeli jak puk…jak já…strasne jsem se lekla, skoro zabrzdila…absolutně mě nenapadlo zastavit, vezla jsem svoje děti. Celou cestu jsem přemýšlela, jestli mám zavolat policajty nebo ne…doma mi manžel řekl, že jsem měla troubit, no já byla v takovým šoku, že ani to mě nenapadlo
porad ty deti vidim, uplně přesně si je vybavuju… jak byste reagovaly vy, stalo se vám to už?