Je výprask ve výchově už hodně retro?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19200
23.9.15 16:25

@lucenka no ono i kdyby to tam bylo, tak stejně u incidentu musí někdo být jako svědek - nedokážu si to představit v praxi - jakože by třeba 5leté dítě ve školce řeklo, že mu mamka dala přes zadek, že ho 5× bouchla, učitelka by volala sociálku a matka by se hájila, že ne, že mu dala jen 2× a to zákon povoluje? blbost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 16:29

@IdealMan
já ti dám retro :mrgreen: ale jak to tak vidím kolem sebe máš pravdu :mrgreen:
Někdy mám co dělat, abych se udržela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
23.9.15 16:30

@IdealMan Moje děti také „ochutnaly“ plácnutí (někdy hooodně silné)a také domluvu i jiné výchovné prostředky. KOmické je, že „řvou a bulí“ i když je plácnu já a to podotýkám, že díky bolavé ruce opravdu jen symbolicky (a taky nechci být jako moje matka, která mě mlátila pěstí a dokonce si i kopla). Takže dětský řev nemusí být známka mlácení. :nevim:
A ještě komičtější mi připadá, že i když mé děti nidky nedostaly vařečkou (ani jiným předmětem), stačí jim ji ukázat a pohrozit, že už fakt dostanou. Asi mají dobrou fantazii a dokáží si představit, jak bolí dostat vařečkou. :lol:

Jinak k dotazu: Nemyslím si, že by byl dobrý nápad, telěsné tresty zakázat zákonem. Nejspíš by se to zvrhlo a „řešili“ by se i „normální“ rodiče, kterým jen ujely nervy nebo jen naplácali dítěti, které třeba uteklo na silnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 16:36
@IdealMan píše:
Takže vadilo by vám kdyby bylo fyzické trestání dětí zakázáno zákonem? (Mezinárodní organizace ČR za toleranci fyzického trestání dětí už kritizovaly.)

mě by to vadilo, uvolněná morálka dětí nikam nevede. Jsou nutné pravidla a ty se musí dodržovat jak u dětí tak dospělých. V práci máme také pravidla, když je porušíme jsme nějakou formou potrestáni. To stejné je důležité u dětí, musí vědět, že nemohou všechno.
Pár na zadek nikoho nepoloží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 16:39
@Dundee2 píše:
TVL - co to tu furt zakládáš za d témata?
nejdřív „Proč si ženy nechávají dělat silikony?“ pak „Stroj na výrobu dětí - sci-fi nebo budoucnost?“ a teď tohle „Je výprask ve výchově už hodně retro?“

nemáš něco normálního?

má sousty otázek, kterým nerozumí :) nebo ho baví něco zakládat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
23.9.15 16:48

@IdealMan Takže vadilo by vám kdyby bylo fyzické trestání dětí zakázáno zákonem? (Mezinárodní organizace ČR za toleranci fyzického trestání dětí už kritizovaly.)

Vadilo. A to z několika důvodů:

1. stát se neustále svými jalovými zákony se. e kam nemá a co má dělat to nedělá :cert:
  2. ze zákona je za výchovu dětí zodpovědný rodič, nikoli stát. Tak ať do toho stát nekecá
  3. až stát bude platit za výchovu dětí. Tj. rodič bude placené zaměstnání, tak ať si pak stát nastavuje pravidla. Dokud to platí rodiče (a to se týká i mne), tak ať stát do toho nestrká rypák.

a navíc všechny tu různý mezinárodní organizace nejsou žádný dobročinný spolek - jsou to nátlakové (lobbistické) organizace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
23.9.15 16:52

A ještě jednu poznámku si dovolím: na školách by se opět měly povolit fyzické tresty. neb taková volná morálka jako je dneska na školách nikdy nebyla.
Kdyby někteří žáci rovnou dostali rákoskou - už na začátku tak dneska nemusíme např. řešit tolik šikany. neb poznámky na tyto žáky nefungují!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
23.9.15 17:01

@IdealMan Já Káju Maříka začla číst, ale odložila. Dřív mi to tak nepřipadalo, ale co mám děti, tak z toho jsem úplně paf :lol:

Ad téma, myslím si, že zákon by to nevyřešil. Chtělo by to spíš osvětu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
23.9.15 17:05
@Dundee2 píše:
TVL - co to tu furt zakládáš za d témata?
nejdřív „Proč si ženy nechávají dělat silikony?“ pak „Stroj na výrobu dětí - sci-fi nebo budoucnost?“ a teď tohle „Je výprask ve výchově už hodně retro?“

nemáš něco normálního?

@admin - není to náhodou troll?

Troll podle mě ne, spíš potřebuje podklady pro článek. Viz ty nadpisy. ;) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
23.9.15 17:22
@Tinuvien píše:
Troll podle mě ne, spíš potřebuje podklady pro článek. Viz ty nadpisy. ;) 8)

máš asi pravdu. Pak tu psal něco o diplomce nebo něco takového

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
23.9.15 17:27
@Amys píše:
@IdealMan Já Káju Maříka začla číst, ale odložila. Dřív mi to tak nepřipadalo, ale co mám děti, tak z toho jsem úplně paf :lol:Ad téma, myslím si, že zákon by to nevyřešil. Chtělo by to spíš osvětu.
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
23.9.15 17:35

Ja sem pro, jen at jsou fyzicke tresty zakazane oficialne. Vcetne,,placnuti" Bit slabsiho je ubohost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
23.9.15 17:35
@Dundee2 píše:
máš asi pravdu. Pak tu psal něco o diplomce nebo něco takového

To jde poznat… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
23.9.15 17:55

A jéje, další zastánce toho že stát nemá co lidem kecat do života. Ale všichni žijem na území nějakého státu, kde platí jeho suverenita. Jací jsou lidé - takový je stát. Někdy bohužel platí že lidé se zakořeněných zlozvyků nezbaví, pokud k tomu nejsou dotlačeni zákonem. Rodina je základ státu - říká se. Děti jsou budoucí daňoví poplatníci a voliči. Proto je musíme chránit. Někteří rodiče jsou totiž přesvědčeni že mají právo své děti vychovávat podle sebe, svým způsobem, vnucovat jim své ideály a formovat je. Což je samozřejmě špatně. Podle mého rodiče mají své dítě vést k základním morálním aspektům společnosti. Ale nic víc. Rodiče by neměli svým dětem nutit žádnou ideologii, žádný životní styl, žádné myšlení. Jsem přesvědčen že rodič nemá být vychovatel - rozuměj - vnucovač ideálů ale někdo kdo je dítěti průvodcem od dětství do dospělosti. Rodič by měl dítěti ukázat jak být řádným a dobrým člověkem. Ale nic víc. Neměl by mít právo rozhodnout čemu bude dítě věřit, co bude jíst, jak se bude oblékat…

V podstatě by rodiče měli děti vychovávat tak aby ty ctily základní pravidla morálky a neprotivily se zákonu. V podstatě na to stačí „sekularizované desatero“:

Nebudeš krást a nebudeš vraždit. Nebudeš lhát a pomlouvat. Nebudeš podvádět své sexuální partnery a nebudeš rozvracet vztahy jiných lidí. Nedopustíš se zrady na svých blízkých ani na své vlasti. Budeš žít podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nebudeš nikoho nutit aby věřil v to co věříš ty, proti jeho vůli. Nezklameš důvěrů tvých blízkých. Budeš žít tak aby to co nemáš rád sám nečinils druhým. Budeš žít tak aby ses nemusel bát umřít. Dopustíš li se bezpráví, budeš se jej snažit odčinit. Budeš ctít všeobecně platné zákony, v míře jak je to jen možné pomáhat slabým, bezbranným a nemocným. Nikdy neopustíš blízkého člověka v nouzi. Neopustíš své děti, dokud nebudou moci nastoupit stejnou cestu jako ty. Budeš čestný a i kdyby všichni okolo tebe byli nepoctiví a křiví, ty neuhneš ze své cesty pravdy, poctivosti a lidskosti.

Pokud by se podle toho lidi řídili, bylo by na světě lépe.

Jenže třeba zrovna autoritářská výchova jde přesně proti tomuhle - dle vzorce:
1. Maminka má vždy pravdu.
2. Nemá li ji - platí bod 1..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
23.9.15 19:25

@IdealMan Částečně píšeš nesmysly. Když nebudu vychovávat, ale pouze provázet životem do dospělosti, tak je v pořádku když dítě třeba:

• nechce jíst: hodí talíř na zem, talíř se rozbije. Má rodič jen říct, že je to v pořádku, že nechce jíst, ale talíře se přece na zem nehážou? Co udělá dítě příště, když nebude chtít jíst? Zase hodí talíř na zem…Dítě docílí svého a nebude dané jídlo jíst a rodič mu nebude vnucovat svou pravdu, že talíře s jídlem se na zem nehážou. :think: Dítě je v tu chvíli přesvědčené, že se to tak dělá, i když takové chování u rodičů nevidí. :nevim:
  • nechce se učit do školy a dělat si domácí úkoly. Prostě nepovažuje za důležité něco nového umět, mít dobrý prospěch a v dětském věku je mu jedno, že nebude mít dobrou práci, byt, ženu/muže, děti… Rodič může jít příkladem jak chce, ale když je to dítěti jedno, tak má rodič jen doufat, že snad z toho jeho potomek vyroste a pochopí, že školu k dobrému životu potřebuje? :nevim:

Ne. Jsem toho názoru, že rodič dítě musí vychovávat a ne jen provázet. Ono mnohdy jen jít příkladem nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí