Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dceři je rok a nohy do O má opravdu hodně. Syn to měl také, jsou mu tři a nohy má rovné. Je to normální. Hlava mu taky nezůstane velká, ale bude tak 1/8 z celkové výšky. Je to miminko, nešil
Ano, buď v klidu, je to normální. Já měla děti rok po sobě a první měla v Očka snad ještě ve dvou letech, druhá měla v roce nožky pěkně rovné, tak jsem si říkala, že chudák první…a ouha, ta s rovnýma má teď vbočená kolena (prostě X) a ta s óčkama pěkné rovné nohy.
Bohužel mi její lékař neporadil dobře a i když jsme pak léta rehabilitovali (od 6 let) tak to nepomohlo.
Říká se, že nohy do O mají deti, které byly posazovany. Těžko říct co je na tom pravdy ![]()
Byla jsem s tím u ortopeda (a tedy i s jinými věcmi) a Dr mi řekl, že děti nohy do O mají velmi často, pak to prý přejde do X a snad až kolem 4-5 let se nohy srovnají…
To je přece úplně normální! Jak jinak by se půlmetrové miminko vešlo do matčina břicha? Navíc je to dobré i pro vývoj kyčlí, viz třeba široké balení, co se někdy ordinuje, když nejsou v pořádku. Neboj, v batolecím věku z toho obvykle vyrostou…
Nohy do O jsou úplně normální a mají je tak všechny děti. Je to normální vývojová fáze při vývoji kloubů - nohy jsou nejdříve do O, pak jsou do X a teprve pak jsou „normální“.
Obě dětí mě kamarádky měly nohy hodně do O, ale fakt hodně. Mě až připadalo, jako by je měly zlomené nebo vykloubene, tak nepřirozeně to vypadalo. U staršího nevím přesně, kdy se to spravilo, ale ve třech letech už je měl rovne. Mladší má teď 2 a čtvrt a má je výrazně lepší, než je měly třeba před rokem.
Děkuji všem! A je normální i křupání v kostech když třeba pohnu jen s rukou? Jinak od narození měl párkrát brňavku v noze a když leží, občas mu jde do modra ruka, nějak si ji prostě přilehne ![]()
Mají vaše miminka nožičky trochu do O? Docela jsem se vyděsila.. naše má půl roku a bojím se jestli to nezůstane
doufám, že to není moje chyba..u kojení mi vždy mimi se odráželo nohami a vztekalo se, když je nemohlo narovnat.. hlavně teď když je větší