Krotitelé dluhů - sledujete?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já sleduji.
Myslim že největší problém je že lidi chtějí to na co nemají a chtějí to hned.Já bych jsi hypo,pujčku nevzala.To jsi raději počkám a našetřim něco do začátku kdybych přišla o práci tak abych měla v záloze alespon 100 000 a pak jsi teprve vemu pujčku.
Obřas mě šokuje když někdo řekne že dluží několik milionu a splácí tak že mu sotva vystačí na rohlík.Jsem taky magor co dokáže v krámu během pár minut za hadry utratit tisíce,ale abych se zadlužila a celejch 30 let se bála že přijdu o práci a emou mi dum,tak takovej blázen fakt nejsem(nechci se nikoho dotknout).
Jsem hodně cílevědomá,když něco chci tak to vždy dostanu a jsem schopná být celé noci vzhuru a vydělat jsi IO(internetoví obchod) ale radši budu sedět po nocích a pracovat abych si za čas mohla koupit co chci ,než abych splácela a nevěděla co bude třeba za rok.
Dneska je každej zvyklej jít do elektra,nakoupit spoustu nesmyslu a několik let splácet a pak se diví že jim nezbyde ani na pořádnej život a jen platí, v horším případě přijdou o nějaký majetek…
Nemyslim si že by to bylo něco co je v rodině vžité,já naopak vždy mohla mít vše co jsem chtěla,nikdo mě šetřit neučil,ale naučil mě to až život,když jsem v 18 odešla z domova a 10 dní po výplatě jsem doslova žrala suchou rýži s kečupem,tak jsem se naučila né se omezovat(to stále tolik neumim),ale když něco chci pořádně pracovat a soustředit se na cíl,pak to jde vše líp
a hlavně dělat jsi rezervy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě by mě zajímalo jak je to třeba s hypo?Když jsi vemu 3milionu pujšku a zemřu já i manžel.Musel by pak dluh splatit náš syn a nebo se to nějak ruší?Taková představa ,ě děsí uplně ze všeho nejvíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamča.dalmatinka píše:
Ještě by mě zajímalo jak je to třeba s hypo?Když jsi vemu 3milionu pujšku a zemřu já i manžel.Musel by pak dluh splatit náš syn a nebo se to nějak ruší?Taková představa ,ě děsí uplně ze všeho nejvíc.
Proti takovému případu bys měla mít životní pojistku. V opačném případě by samozřejmě byla i hypotéka součástí dědictví. Pokud by se nesplácela, zabavila by dům banka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem u toho odbíhala, takže nevím jaká tam byla struktura příjmů, ale příjmy 47 000 měsíčně mi nepřipadají zrovna nízké. Takže pokud ona držela kasu a on věděl kolik do ní přichází, tak mu nemuselo být divné, že měli na dovolenou. Co mne zarazilo byl rozpis nákladů, kde vedle sebe bylo 2000 na jídlo pro pět lidí a 3000 na mobily pro matku a děti. Pak mi přišla trochu scifi ta první varianta s americkou hypotékou, kdy paní začala obvolávat kolegyně jestli si kvůli ní vezmou hypo. Mě přijít manžel s tím, že si kvůli kolegovi vezme hypo, tak ho nechám zbavit svéprávnosti.
Magrátka
- Citovat
- Upravit
Krotitelé dluhů je můj oblíbený pořad, dost jsem se z něho naučila aj poučila. Začala jsem zapisovat všechny výdaje do excelu, tak mám přehled (a hlavně manžel), za co jsme všechny peníze minuli. Kamarádka mě ohledně toho nedokáže pochopit, asi je to tím, že nemusí řešit, jestli si koupí máslo za 50 nebo za 100. Já zase nedokážu pochopit, proč za každou cenu kupovat drahý věci, když levnější jsou možná i kvalitnější a slouží stejně, jako ty drahé. Hold, to je cena za dnešní společnost zaměřenou hlavně na konzum. Proto spoustě lidí nepřijde divný mít kupu půjček a nemět na chleba, když nám to dennodenně tlačí média do hlavy. Nejlepší je mít zdravý selský rozum a hlavně ho používat. My máme půjčku akorát na bydlení (hypotéku), a to nám myslím bude muset dlouho stačit. I když máme s manželem oba vysokou školu (předpoklad vysokého výdělku, ale pravda to není), tak na dovolenou v zahraničí tak brzo nepůjdeme. Ještě když budu na mateřské. Ale vždyť v Čechách a na Slovensku je tak krásně, tak si to zatím užijeme tady a až na to bude, tak půjdeme k moři. Ale půjčovat si na to, to bych neudělala. A na vánoční dárky už vůbec ne.
A pro ty, co neviděli některé části Krotitelů dluhů, na webu ČT je archiv, kde si je můžete prohlídnout dodatečně.
- Citovat
- Upravit
Kamča.dalmatinka píše:Myslim že největší problém je že lidi chtějí to na co nemají a chtějí to hned.Já bych jsi hypo,pujčku nevzala.To jsi raději počkám a našetřim něco do začátku kdybych přišla o práci tak abych měla v záloze alespon 100 000 a pak jsi teprve vemu pujčku.
No, tak s tou hypotékou bych to neviděla tak jednoduše, já jsem dooost šetřivá, ale kdybych si měla byt koupit až si na něj našetřím, to bych se asi nedočkala… a vyhazovat peníze za pronájem? To je radši dám na splátky něčeho svého/našeho
.
Ovšem jiný dluh nemám a mít nehodlám, koupit si na splátky dovolenou nebo žehličku mi přijde zhůvěřilost. Ale každému podle jeho preferencí, samozřejmě…
Kamča.dalmatinka píše:Ještě by mě zajímalo jak je to třeba s hypo?Když jsi vemu 3milionu pujšku a zemřu já i manžel.Musel by pak dluh splatit náš syn a nebo se to nějak ruší?Taková představa ,ě děsí uplně ze všeho nejvíc.
Ano, musíš mít životní pojistku, jinak to bude splácet váš syn, je to dědictví. Ale hypotéku ti bez životní pojistky snad ani nedají, ne? Tedy u nás to byla podmínka přidělení hypo, že musíme mít životní pojistku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamča.dalmatinka píše:
Já bych jsi hypo,pujčku nevzala.
Tak to by mě zajímalo, kde bydlíš. Vem si, že hodně lidem nezbyde nic jinýho než si tu hypotéku vzít. Málokdo dostane nebo zdědí byt.
A jak píše Katka, než platit drahej podnájem, tak se vyplatí vzít si hypotéku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamča.dalmatinka píše:
Jak by to bylo? Nemovitost by se buď prodala, z výnosu by byla uhrazena dlužná částka na hypo a zbytek by šel do dědictví. Ovšem chce to řešit s bankou hned, aby nedošlo k exekuci pro nesplácení dluhu - protože exekuční prodeje, řekněme si, nejsou právě výhodné.
Nebo by celou hypo někdo převzal - dědic nebo poručník dědice - tam se zase musí upravit majtekové vztahy…
Kamčo, my do toho šli s tím, že to půjde, holky i my se nemačkáme v malinkém bytě - a když bude nejhůř, vrátit se můžeme kdykoli. Já i manžel jsme dostali od rodičů pouze vzdělání, začali jsme od nuly - tedy každý jsme měli svůj komp. Kdybysme si měli na všechno šetřit, žili bysme buď v podnájmu (nájem stejný jako splátka) nebo pod mostem… No a asi protože jsme to měli takto, nevidím moc důvod holkám do života dávat byty a auta… Snad budou mít dost rozumu aby vystudovaly - a pak budou schopny se postarat samy - neříkám, že jim třeba nepomůžeme, ale rozhodně ne bez jejich snahy.
Prostě možnost koupit s rozumem na splátky vítám, je to výborný pomocník - ale musí se s rozumem a ne toho na sebe nabrat kvanta…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nesleduji a ani nehodlám.
Nechápu lidi co se zadluží, když na to nemají.
Jeden díl jsem vyděla do půlky a stačilo mi.
Jen napíšu…máme skoro milion s hrůzou si uvědomuji, že na dnešní dobu to nic není.
Je to smutné, ale je to tak.
Omlouvám se za anonymitu…
- Citovat
- Upravit
Pořad sleduju a přiznám se, že někdy nestačím zírat.
Samozřejmě máme také půjčky - bez nich bychom jen stěží v počátku zařídili holobyt, ale jak píšete nikdy bych si nepůjčovala na dovolenou nebo vánoční dárky - prostě takové věci se řídí podle toho na co mám a nemám.
Ohledně toho, co jste psaly o finanční gramotnosti. Naprosto platí to, že děti odkoukají to, co doma vidí. Moje tchýně nedokáže s penězi vyjít - neustále si půjčuje u nás (teď už ne, neb ví, že tady s mateřekou nic není) nebo u jiných lidí. No a nasprosto stejně její dcera - nejprve brala minimální mzdu - tak to jsem chápala, s tím bych také špatně vycházela pro 4člennou rodinu s pubertálními dětmi (ačkoli platila pouze jídlo, šaty, drogerii, potřeby do školy), nyní se vrátila k původnímu zaměstnání, má skoro dvojnásobek a stejně nevyjde.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Občas sleduju a divím/nedivím se čeho jsou lidi schopní.
Nemusíš být žádný finanční analytik abys věděla, že i peníze mají svou cenu. U půjček tu cenu představuje např. úroková sazba a dnes povinně zveřejňovaný RPSN (celkové náklady na správu a umořování úvěru včetně všech poplatků přepočtených na roční procentuální sazbu). Spotřebitelské úvěry s RPSN přes 20% to je normální lichva a jen blázen by do nich šel. Hypotéky mají úroky dlouhodobě okolo 5%, úvěry na bydlení ze stavebního spoření o malinko víc (ale zase svobodnější rozhodování o způsobu splácení). Máme jich několik, celkem ještě za více než milion, životní pojistku po nás nikdo nechtěl (ale máme ji mimo). Splácíme vcelku v pohodě, teď už zase oba pracujem. Úvěry zajišťujeme cenou naší nemovitosti, našimi schopnostmi vydělat peníze a majetkovou rezervou v rodině (příbuzní mají majetek, který neprodali proto abychom si z fleku pořídili bydlení podle svých představ, nejsou ochotni nám vypomáhat splácet pokud bychom na to kvůli jiným výdajům neměli, ale kdyby byl nečekaný problém tak nás podpoří). Ale těm, co neví co se stane když a ujíždějí jim nervy na nákupech blbostí dlouhodobé úvěry nedoporučuju, chce to trochu disciplíny.
Jo a na věci co potřebuješ rychle doporučuju půjčky bez navýšení, v prosinci zaplatíme poslední splátku Multiservisu za kuchyni z IKEA, vše v pohodě.
Je to ve výchově a v prioritách, máme sedm let starou klasickou televizi Philips a dokud bude fungovat tak o plazmě neuvažuju, naše auta jezdí na LPG, manželovi jsem „vnutila“ NOKII 6300 v létě k narozeninám, jeho pravěký Siemens funguje stále a těžko se s ním loučil…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraF píše:Je to ve výchově a v prioritách, máme sedm let starou klasickou televizi Philips a dokud bude fungovat tak o plazmě neuvažuju, naše auta jezdí na LPG, manželovi jsem „vnutila“ NOKII 6300 v létě k narozeninám, jeho pravěký Siemens funguje stále a těžko se s ním loučil…
Mám pravěký Siemens, manžel mi svou (taky skoro pravěkou) Nokii N72 zatím nevnutil
Snad až do práce, abych tam se svým otlučeným (doslova, to není eufemismus) mobilem nevypadala jak blbec ![]()
Televizi máme deset let - to byla naše první větší věc - na splátky
Má úhlopříčku 51 cm a nové uvažujeme - protože nevidím na titulky
Ale na splátky už ne, máme hypo a závazky, přijde mi to už jako risk. Raději si počkám. Jenže zatím se televize posouvá v seznamu investic pořád dolů a dolů…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S bydlením je to samozřejm něco jiného,je lepší splácet svuj byt než platit pronájem,ale také se to musí dělat z rozumem.proč bych si stavěla obrovskej barák za 6 000 000 a pak jak idiot byla od rána do večera v práci a ani si neužila děti ani dum,když mohu mít poloviční dum za 3 000 000?
Kolikrát prostě lidi chtějí větší luxus než jsi mohou dovolit.
Nevim kdo se ptal kde bydlim,tak za tím bydlím v bytě ve svém bytě bez hypo a už máme našetřeno na dum,který právě hledám.Dluhy žádné nemám ,kromě auta,teré se mi vyplatilo vzít na splátky.
Větší pujčku než pul milionu bych jsi ale nikdy nevzala .
Nepřihlášená Kamča
Ps Lesi nevíš proč mě systém pořád odhlašuje?každý den se musim znovu hlásit:-/
- Citovat
- Upravit
Nesleduju, ale občas mi stačí ukázky a říkám si, jaký jsem žabař. Sama o sobě jsem měla kdysi na splátky jen notebook a ten jsem splatila. Teď, co jsem se vdala, tak mám díky manžílkovi dluhy. Jsou to ovšem dva úvěry na bydlení a díky tomu, že ho dva filutové okradli, máme půjčky další, aby se dostavělo. Tiše doufám, že taky poslední a nikdy víc. Ale kdybych si měla šetřit x desítek let na byt, abych si ho mohla koupit ze svého, tak to bych asi nebydlela. Tím pádem tedy závidím kamče.dalmatince, která si klidně do rezervy našetří 100 000 a hypotéku ani asi stavebkopůjčku by si nevzala.
Jinak abych si půjčovala na dovolenou nebo na dárky, to raději budu sedět doma a nakreslím někomu obrázek (i když to teda moc neumím, ale snaha se cení ne?:-) )
- načítám...
- Citovat
- Zmínit