Krotitelé dluhů - sledujete?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
anguo - já si myslím, že nesmíš vlastnit dům nebo byt, o pozemku se tam myslím nic nepíše, ale podrobně jsem to nestudovala, neb se nás to netýká
když tak kukni na
http://www.sfrb.cz/programy/?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Boriska píše:
anguo - já si myslím, že nesmíš vlastnit dům nebo byt, o pozemku se tam myslím nic nepíše, ale podrobně jsem to nestudovala, neb se nás to netýká
když tak kukni na
http://www.sfrb.cz/programy/?…
Díky moc, musím to prolézt a pořešit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pokud lsedujete krotitele dluhu často,tak tam je 99% lidí co jsi prostěvzali nevýhodné hypo,zbytečné pujčky,neviděla jsem tam ještě rodinu které by byla na dně jen z hypo na byt.K
- Citovat
- Upravit
Anonymni píše:Jak jsem získala byt ,tak to nevim co na to odpověd.manžel jsi ho koupil,dřív vydělával dost(já jen zařídila),tet už to tak není.
Tak Báro a už máš další novinky,doufám že tě to potěší a udělá dobře na duši.
No a máme kořen diskuse: Čím krotit dluhy? Manželem - s bytem a vydělávajícím. To se žije jinak než nám kozám naivním co jsme si z blbosti vzali nuzáky. Cílevědomá holka rozpočty, splátky a budoucnost řešit nemusí. No tak ať ti manža a sebevědomí vydrží i nadále.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Angua píše:Lesina píše:Takže nesmíš? Už jste měli byt, tak smůla, jo? (se omlouvám, možná si sedím na vedeníAngua píše:No, my o této půjčce taky uvažovali - ale protože jsem se hned zpočátku zadlužili a koupili byt, měli jsme při stěhování smolíka…Boriska píše:To nesmíš vůbec nic vlastnit, aby ti tu půjčku dali? My o ní též uvažujem (nic moc jsem teda o tom ještě nezjišťovala
s manželem jsme se při vyřizování SFRB pobavili, když jsme dostali výpiz z listu vlastnictví z KN, který nám potvrzuje, že nevlasníme nic, že jsme oba nicky![]()
), ale vlastníme teda ten pozemek, na kterém budem stavět - jinak žádné latifundie nemáme
Takže když máme pozemek máme smůlu? Nebo jak? Omlouvám se, že to sem nepatří, ale když už se to nakouslo…
) Nebo proto, že už jste někde dlužili…? My bysme právě chtěli vzít 300 000,– odsud a o to nižší pak úvěr ze stavebka…
Jojo, protože jsme vlastnili byt. Kdybysme se vyprdli na spoření a koupi bytu protloukali se po podnájmech - které by nás mimochodem stály skoro stejně - tak by náš stát usoudil, že jsme perspektivní pro jeho pomoc. Tím, že jsme ukázali, že se umíme postarat nám stát v podstatě sdělil, že ho nezajímáme… Vzhledem k dětem jsme tak přišli o několik desítek tisíc, co by nám stát odpustil - popravdě, moc spravedlivé mi to nepřijde… A hlavně mi to přijde dost kontraproduktivní - stát nepodpoří snaživé, ti se postarají sami… Raději pomůžeme nesnaživým - snad aby se snažili ještě méně… Pardon, tohle mě tenkrát dost namíchlo a asi jsem ještě nevychladla…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
anguo - pozemek je asi v pohodě, jedná se o první vlastní bydlení
jinak my měli (zdědila jsem po dědečkovi) 1+1 v Praze, do začátku skvělé, moc nám to pomohlo. Sice jsme do bytu museli hodně investovat, protože byl plesnivý, utíkal plyn, okna v havarijním stavu atd, ale furt to byla třetina toho, co by stál, kdybychom ho pořizovali. Po narození Fildy už nám začínalo být těsno, tak jsme na hypo pořídili pozemek a postavili domeček. Byt jsme velmi výhodně prodali (měli jsme štěstí), ale stejně máme hypotéku na 2 mil na 30 let. Je to velká psychická zátěž, kort např. teďka, kdy víme, že manžel přijde koncem roku o práci. Ale máme rezervu na 4 měsíce a to mě uklidňuje.
já teda neznám nikoho, kdo by jen z vlastních prostředků bez jakékoliv pomoci rodičů si pořídil ve městě byt. všichni mají hypotéky nebo půjčky od rodiny. čekat 20 a více let je blbost. navíc třeba pro Fildu je mnohem lepší zahrada než bydlet ve městě v bytě bez balkonu.
další úvěry nemáme, v domečku chybí spousta věcí, ale až bude tak bude. Občas teda nadávám, že jsme si na sebe ušili bič, protože na dovolenou pojedem tak za 10 let, ale bydlení je základ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem shlédla na nettu, jedním slovem ŠOK, nechápu vdaná jsem přes 23.let, ale vzít si půjčky v takové výši, v podstatě nic nemít (vypadali, že žijí standartně). Jen proto se zadlužit, aby děti mohly na lyžák, jako dnes je zcela běžné, že ve školách ví, jaká je situace, že je v mnohých rodinách někdo nezaměstnaný, tak to berou tak, že opravdu celé třídy nejedou. Opravdu nevím, čím ta paní myslela, syn skoro 23.let, když něco chtěl, tak třeba od 16.let roznášel letáky-přispěli jsme mu, ale ne vše mít za takovou cenu. Ten manžel byl v podstatě chudák, asi to bylo i tím, že si každý s financemi hospodařil „na vlastním písečku“.
Já jsem shlédla zpětně i ten díl, kdy starší manžele začali přistavovat baráček-neviděli jsme v tom sice účel, proč či pro koho, ale jde vidět alespoň jak lidé žijí a pak si můžeme říct, jací jsme „žabaři“ s půjčkou na ledničku či pračku, když se pokazila v nejmíň vhodnou dobu. Jsem názoru, pokud mám, tak mám pokud ne tak ne a ať jsou vánoce či narozeniny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lesina píše:Angua píše:Jojo, protože jsme vlastnili byt. Kdybysme se vyprdli na spoření a koupi bytu protloukali se po podnájmech - které by nás mimochodem stály skoro stejně - tak by náš stát usoudil, že jsme perspektivní pro jeho pomoc. Tím, že jsme ukázali, že se umíme postarat nám stát v podstatě sdělil, že ho nezajímáme… Vzhledem k dětem jsme tak přišli o několik desítek tisíc, co by nám stát odpustil - popravdě, moc spravedlivé mi to nepřijde… A hlavně mi to přijde dost kontraproduktivní - stát nepodpoří snaživé, ti se postarají sami… Raději pomůžeme nesnaživým - snad aby se snažili ještě méně… Pardon, tohle mě tenkrát dost namíchlo a asi jsem ještě nevychladla…Lesina píše:Takže nesmíš? Už jste měli byt, tak smůla, jo? (se omlouvám, možná si sedím na vedeníAngua píše:No, my o této půjčce taky uvažovali - ale protože jsem se hned zpočátku zadlužili a koupili byt, měli jsme při stěhování smolíka…Boriska píše:To nesmíš vůbec nic vlastnit, aby ti tu půjčku dali? My o ní též uvažujem (nic moc jsem teda o tom ještě nezjišťovala
s manželem jsme se při vyřizování SFRB pobavili, když jsme dostali výpiz z listu vlastnictví z KN, který nám potvrzuje, že nevlasníme nic, že jsme oba nicky![]()
), ale vlastníme teda ten pozemek, na kterém budem stavět - jinak žádné latifundie nemáme
Takže když máme pozemek máme smůlu? Nebo jak? Omlouvám se, že to sem nepatří, ale když už se to nakouslo…
) Nebo proto, že už jste někde dlužili…? My bysme právě chtěli vzít 300 000,– odsud a o to nižší pak úvěr ze stavebka…
Jo, tak to je svatá pravda, to mě taky žere… To je jak to pořekadlo, že bůh pomůže těm, co si pomůžou sami. Akorát v případě státu mám pocit, že když si pomůžu sama, tak jsem podezřelá a je třeba mi například napařit vyšší daně, protože se mám asi už moc dobře.
Já už jsem to psala víckrát, ale my čekáme jenom na blbý územní plán už skoro 3 roky - člověk se chce o sebe postarat sám, i za cenu toho, že se bude mít prostě pak hůř a nikdo mu totálně nevyjde vstříc, spíš ještě dělá potíže a průtahy - kdybyste viděli toho týpka na stavebním úřadě…
Ani nevím, jestli se smát nebo brečet
Kdybysme natahovali ruky, tak už možná bydlíme - jak ti naši neplatiči, co je přestěhovali do těch krásných barevných bytečků, když vybydleli jeden barák. A ještě si stěžujou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraF to vís u:,–(ila jsem se v 18,tak jsem měla víc šancí jsi vybrat než ve 40
a také mužu být z malim doma a nemusim se vzdávat kvuli penězum jeho nejkrásnějších let
.čím krotit dluhy?Asi tím že si je nebudu dělat
.Jinak děkuji od takové skvělé ženy jako jsi ty takové upřímné přání potěší.Na tvé přání v Sz at jsi dám větší fotku svého dítěte jsem ti tvé přání splnila a doufám že jsem ti udělala radost ![]()
Anulko s tím naprosto souhlasím,když peníze nejsou tak nejsou a dárky také né a například vánoce já vubec neprožívám,spíš naopak je to pro mě jen nutnost kvuli malému.
Radko přesně to jsi říkám já,kdyby se něco stalo,alespon rezervu máme.Stejně je to tak i s pertnerstvim,také jsi schovávám peníze stranou
abych při rozchodu atd.. nemusela žebrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraF: Pobavila jsi mě popisem kamči ![]()
kamčo.dalmatinko: Neber to prosím jako rýpání, ale to slovo „tet“ píšeš schválně a nebo vážně nevíš, že je „teď?“. Narážím na to sem tam při prolejzání diskuzí a trochu mi to rve oči ![]()
Jinak jsi dobrá, u:,–(it se v 18. To já byla ve čtvrťáku na SŠ a poslední, na co bych myslela, je chlap ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě kamčo chci napsat, že tvůj model je nyní celkem ojedinělý. Neznám ze svého okolí svých známých nikoho, kdo by se výhodně vdal/oženil a nemusel si brát půjčku na bydlení. Všichni ti lidi pracují, nevydělávají desetitisíce a holt si půjčku brali a málokdo má našetřeno 100k jako rezervu. Holt máš štěstí, ale neodsuzuj lidi, co takové nemají.
Taky si nekupuju mobily, když se změní móda, neutrácím za kraviny a přesto nemám rezervu. Ale třeba dělám chybu někde, kde si to neuvědomuju. Zajímal by mě váš model hospodaření, páč rezervu bych nějakou brala, je to taková jistota. Mrzí mě, že nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nevím, mě Bářin popis spíš přiměl zvednout obočí, tak nějak mi to vyznělo, že to bylo myšleno ne moc hezky (eufemisticky řečeno
) a moc nechápu, proč sem takové věci píše , jaký to má smysl a co tím vlastně sleduje = jak tím chce přispět do diskuze o dluzích… ![]()
Jinak já nevím, mě přijde, že to píšete, jak kdyby si Kamča manžela vzala kvůli bytu
To jí jako závidíte, že si našla chlapa s bytem nebo jak? Nechápu… Určitě není jediný a to, že má byt neznamená, že je bůhví jaký zbohatlík nebo výhodná partie… Může ho mít třeba po babičce nebo co já vím…
Mě se teda Kamčiny příspěvky nějak nedotkly, taky počítám každou korunu, taky prostě nenašetřím sto litrů, budem si brát úvěr na barák, nemáme to prostě v tomto stejně, ale taky bych na něj radši ušetřila. A souhlasím s tím, že když potřebuju víc peněz, musím víc pracovat - též to tak chci praktikovat, jenom co vymyslím jak ![]()
Já se omlouvám, že jsem to tak musela napsat, nechci zas rozpoutat nějaké peklo, ale prostě mi to nedalo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
flyinfrog - ono je to o výši příjmu. Někdy opravdu člověk rezervu vytvořit nemůže, protože prostě jde od výplaty k výplatě, ikdyž neutrácí za kraviny. jde o to zachovat zdravý rozum při výši úvěru. Idkyž to píše ta pravá, my jsme původně měli domeček ufinancovat z prodeje bytu a úspor a ještě mělo zbýt na garáž a nakonec máme hyp. na 2 mil!!
Rezervu jsme defacto vytvořili tak, že jsme si vzali o 100 tis vyšší hypotéku a ty naše jsme dali na spořící účet a jsou pouze a jedině na to, pokud manžel nedostane výplatu (každý měsíc nevíme, zda přijde). sice hypotéka je 5 % a spoření jen 2,5%, ale peníze jsou k dispozici, kdyby něco. Letos na jaře jsme měli fakt krizi - dostavěli jsme domeček a neplánované, ale nezbytné výdaje navíc jen lítali, byly to děsné nervy a rezerva nebyla, tak jsme to udělali aspoň takto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pořad nesleduju pravidelně, ale občas nakouknu. Já dostala byt po rodičích, můj otec prostě měl možnost zaopatřit všechny tři sourozence (matka měla o dost víc, ale kde ty prachy jsou?? Na ní by se krotitelé vyřádili), dostali jsme vlastně to nejzákladnější do života a já jsem za to opravdu vděčná. Byt splácíme, je družstevní, ale jednou bude náš. Manžel je zase šikovný, umí si spoustu věcí udělat a oba jsme si dokázali našetřit, že jsme byt pak těsně před příchodem první dcery zrekonstruovali. S manželem jsme oba poměrně nenároční, teď jsme se rozhodli zainvestovat stavební spoření do pozemku a i když to není velká splátka, budeme na doraz.. Ale nešli bychom do toho nemít ještě něco našetřeno, to bych já nemohla-prostě jsem ráda, že máme něco pod matrací a vím, že kdyby se cokoliv stalo, máme kam sáhnout. Nejsou to miliony, nejsou to statisíce, ale na pár měsíců by to bodlo.
Nebudu psát, že nechápu lidi, co se zadluží, nikdo není v kůži zadluženého a ne každý myslí tak, abychom se mohli podobným případům vyhnout, ale mám kamarádku, která si opakovaně stěžuje, že nemají peníze, bydlí u rodičů, peníze rozfrcají za blbosti a když jí řeknu, jak je to u nás (vedu si občas peněžní deník, hodně mě inspirují vaše tipy na šetření a taky si dost hlídám, co kupuju), tak mi řekne, že to mám dobrý, ale jedou dál ve starých kolejích. Nechápu, ale vím, že když někomu nabídnu radu a ona jí stejně nepřijme a nezkusí to, je to prostě o tom, co máte v mozkovně. Mám jí ráda, myslím, že si tohle nezaslouží, ale kdyby chtěla, dají se věci řešit i jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tet ,tutu,tohleto,tamto,tamten,tuto atd.. je Plzeňký slang .Já s Plzně nepocházím,ale bydlím tu zde náký ten pátek a už jsem jsi na to zvykla a občas také používám.
Pavla
- Citovat
- Upravit