Krotitelé dluhů - sledujete?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Anonymni píše:
S bydlením je to samozřejm něco jiného,je lepší splácet svuj byt než platit pronájem,ale také se to musí dělat z rozumem.proč bych si stavěla obrovskej barák za 6 000 000 a pak jak idiot byla od rána do večera v práci a ani si neužila děti ani dum,když mohu mít poloviční dum za 3 000 000?Kolikrát prostě lidi chtějí větší luxus než jsi mohou dovolit.
Nevim kdo se ptal kde bydlim,tak za tím bydlím v bytě ve svém bytě bez hypo a už máme našetřeno na dum,který právě hledám.Dluhy žádné nemám ,kromě auta,teré se mi vyplatilo vzít na splátky.
Nepřihlášená Kamča
Větší pujčku než pul milionu bych jsi ale nikdy nevzala .
Ps Lesi nevíš proč mě systém pořád odhlašuje?každý den se musim znovu hlásit:-/
Kamčo, ale ne každý má štěstí, že bydlí ve svém bytě (dejme tomu, který mu někdo dal, zdědil, či kdysi koupil za pakatel). Jsou lidi, kteří si prostě tu dvoumilionovou hypo vzít musí. Ano, já kdybych se nevdala, tak taky bydlím v bytě po babičce (jenže stejně není můj, ale mamky) a tím pádem tak trochu ve svém, ale každý takovou kliku nemá. Jsou lidi (třeba moje kamarádky), které s přítelem žili leta u někoho z rodičů a pak teprve si začli stavět, kupovat byt, na to ovšem stejně nemohli našetřit, takže si hypo nebo stavebkopůjčku vzít museli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jasný já to chápu že někdo prostě jinou možnost ani nemá.My jsme také nic nezdědily(zaplatpánbuh).Mladý lidi asi ani jinou možnost prostě nemají,ale i tak by měli uvažovat zda jim stačí 3+1 a nebo musí mít hned barák.Já nejdřív zvolila byt abych ušetřila něco a tet po 8 letech v bytě se konečně mohu stěhovat.
Kamča
- Citovat
- Upravit
Anonymni píše:
Kamco to by mne zajimalo jak si k tomu bytu prisla…
no nevím, jestli zrovna anonymní bych být Kamčou odpovídala a ještě na takový typ otázky?!?
jinak jsem na tom podobně jako Lesi - máme vzdělání a ze začátku holý zadek
, nicméně jsem spořílci, kteří dovedou rozlišovat a podle svých hodnot investujeme - třeba na cestování typu Indie, Čína apod.
mě třeba mrzí, že se všeobecně neví o SFRB - já se o něm dozvěděla jenom díky holkám na emi - tím pádem si asi i my budeme moci dovolit jejich úvěr s mini úrokem a tedy i vlastní byt - což je pro nízkopříjmové rodiny určitě supr věc a rozdíl, jestli platím úrok 2% nebo % ![]()
celkem souhlasím s tím, že děti mají k penězům vztah podobný, jako vidí doma, ale když se s rovnám s mým bráchou, který má stejnou výchovu a je přesně ten typ, který by si půjčil na cokoliv a nejlépe hned protože danou věc hned! potřebuje a umřel by bez ní, tak nevím
s manželem jsme se při vyřizování SFRB pobavili, když jsme dostali výpiz z listu vlastnictví z KN, který nám potvrzuje, že nevlasníme nic, že jsme oba nicky
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lesina píše:
Mám tři holky, jak je naučit finanční gramotnosti?
Lesi myslím, že i když je to naučíš, tak není jistý výsledek. Mám kolegyni s obchodní akademií, to samo teda nic nezaručuje, ale musela maturovat z účetnictví
Když se bavíme, tak mi přesně vypočítává, co přesně platí /v podstatě vše na splátky/, ví, že jedou těžce na doraz, že týden před výplatou bude mít v peněžence 20Kč a přesto, když jí šla holka do školky, tak jí koupila tepláčky Next za 500, prý aby měla do školky něco pěkného-tepláky-NECHÁPU A NEPOCHOPIM, dokud budu živa. Stejně tak na jaře začala mluvit o dovolené, aby vzala holku k moři. Hučím do ní, co se dá, ale je to zbytečné, miláček si umane notebook, tak ho letí koupit. Stejně tak vánoce, říkám jí, že toho máme doma nakrámováno a stejně ta naše si s ničím nehraje a ona jen za dítě vyplázla přes 5000, protože 4leté dítě přece potřebuje dvd přehrávač, chouchou, drahý dětský notebook. Myslím, že takovéhle osobě je kurz finanční gramotnosti naprosto k ničemu, protože ona si je své situace vědoma, ví, že když si vezme další půjčku, tak zabředne do dluhů ještě hlouběji a přesto si znova a znova bere další ![]()
Kadla
- Citovat
- Upravit
Já ten pořad sleduji nepravidelně a nestačím se divit, jak jsou ti lidé nepoučitelní.
Ad hypotéky - ty jediné považuji za smysluplné. Když vezmeme v úvahu, že hodnota většiny nemovitostí v čase neklesá, naopak roste, dále tu máme inflaci, tak se mi úrok okolo 5 procent zdá přijatelný.
Když vezmu třeba tetu a strejdu, tak za komančů si stavěli s ostatními družstevníky bytový dům v Praze a brali si taky úvěr na 30 let. Měsíční splátka byla asi 1000Kč, což před 30 let byla polovina platu, ale dneska, když splácí tisícovku, jsou těžce za vodou, přesto že strejda je už v důchodu. Mají byt v hodnotě 6 mega, ale je fakt, že za mlada si museli holt od huby utrhnout.
Já jsem naopak uvažovala, že místo důchodovýho spoření bych si třeba koupila nějaký pozemek nebo byt a radši splácela hypošku, na stáří bych to prodala a byla lépe zajištěná, než kdybych prachy celý život cpala do pochybných fondů. Teď tedy máme tu obrovskou hypošku na barák, takže zatím mám po plánech ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymni píše:
Kamco to by mne zajimalo jak si k tomu bytu prisla…
Kamču neřeš, ta je co se týče bydlení protřelý mazák. Koupila si za vlastní úspory 3+1 v Plzni, po 8 letech střádání se bude stěhovat do domu, co ho už tři roky marně shání po okolí, pak se už stěhuje a sází sem fotky hradu a ptá se jak vytopit 600m, pak potřebuje poradit jak zasíťovat pozemek (nedědila), pak jak upravit fotky k prodeji, pak je na dně, že není k dispozici žádná rezidence a diví se, že existuje taková věc jako poptávka a možnost zeptat se, pak se anonymně hroutí z toho, že banky nedávají hypotéky…a pak se zase stěhuje…
A jinak je to úspěšná holka, někdy pracující a tuze vydělávající jindy nepracující a užívající si své ratolesti…a taky vynikající kuchařka a neúnavná spisovatelka průměrně 15 zpráv denně s originálním rukopisem…
A když jí to někdo připomene, tak volá na pomoc adminy a všechny svaté, že je sledovaná a pronásledovaná.
Takže s rezervou!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Občas sleduju, někdy se divím, ale někdy si myslím, že to vznikne plíživě a nenápadně a svým způsobem to chápu…je mi těch lidí líto, i když si za to můžou sami…
Jinak souhlasím, že není půjčka jako půjčka.S manželem jsme se brali, když mi bylo devatenáct, já po maturitě, manžel v tu dobu rok pracující.Chtěli jsme být spolu, žádný volný byt ani v jedné rodině nebyl (kde taky bývá, že
), tak jsme si koupili na hypotéku 1+1.Vydrželi jsme tam až do synových šestých narozenin, kdy jsme získali možnost koupit výhodně 3+1 od města, s tím, že do té doby v něm bydleli tchán s tchýní.Tchán teď bydlí v našem malém bytě a tchýně ve stacionáři (jsou rozvedení, tchýně je vážně psychicky nemocná).
Takže máme dva byty, ale taky dvě hypotéky, nicméně nebrali bychom si je, kdybychom to neutáhli.Vycházíme přiměřeně, někdy dost těsně, ale na důležité věci vždycky máme (poplatky, jídlo, škola, atd.).Když zbyde, uděláme si radost, dražší věci většinou poprosíme rodinu třeba k vánocům (já jsem třeba ulítlá zrovna na ty mobily, naši mi ho dali loni pod stromeček, kdyby na něj nebylo, tak ho prostě nemám.)
Snažím se nakupovat kvalitní věci, ale výhodně (klidně bazar nebo sekáč, nemám problém).
Řešila jsem párkrát, jestli to nebylo vůči synovi nefér, že jsme si ho pořídili brzy a musel s námi zažít i pár dost hubených let, ale zpětně to vnímám jako výhodu.Zná cenu peněz, nic nevymáhá a pochopí, když mu řeknu, že je něco moc drahé.I si sám šetří z kapesného a z toho, co dostane od babiček.Myslím, že kdyby to s námi nezažil, učila bych ho to mnohem složitěji, takhle to prostě pochopil.Já sama hrozně ráda dárky dávám i dostávám, takže bych ho myslím měla tendenci v tomhle rozmazlit, tím, že nemám, tak mám nad sebou bič. ![]()
Kamčo , nechci vědět, jak jsi byt získala, je to tvoje věc, ale já kdybych šetřila ze svého příjmu, nebydlím ani v padesáti. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Boriska píše:
s manželem jsme se při vyřizování SFRB pobavili, když jsme dostali výpiz z listu vlastnictví z KN, který nám potvrzuje, že nevlasníme nic, že jsme oba nicky![]()
To nesmíš vůbec nic vlastnit, aby ti tu půjčku dali? My o ní též uvažujem (nic moc jsem teda o tom ještě nezjišťovala
), ale vlastníme teda ten pozemek, na kterém budem stavět - jinak žádné latifundie nemáme
Takže když máme pozemek máme smůlu? Nebo jak? Omlouvám se, že to sem nepatří, ale když už se to nakouslo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bara f Né je to jen 2+1.Kdyby jsi ty na mě nereagovala tak bych se divila.Málokdo má na starosti blaho druhých a hledání kdo se jak má než ty
.Je hezké že jsi tak přející,zapoměla jsi jako vždy napsat že moje dítě si chodí jen v Nextu a moje rodiče jezdí pořád k moři,jak ráda píšeš.
Ano pozemek stále mám,jestli chceš je na S realitách na prodej,barák co jsem prodávala nebyl muj,ale kdyby jsi četla pořádně tak to také víš.To že hledám dum už 3 roky je právě proto že se hned nevrhám na hypotéku,ale čekám na něco pořádného za slušný peníz(třeba se ani nedočkám).
To že jsem se jednou ptala na hypo bylo proto že jsem jsi myslela ž bych jsi tento byt nechala a jednou by ho zdědil malej,ale nakonec jsem zjistila že to by jsme neutáhly.
Jak jsem získala byt ,tak to nevim co na to odpověd.manžel jsi ho koupil,dřív vydělával dost(já jen zařídila),tet už to tak není.
Tak Báro a už máš další novinky,doufám že tě to potěší a udělá dobře na duši
.
Nechci se stavět na tvojí uroveň,ale proč takle reaguješ jsem už zjistilaA:-) ,ale já tebe ponižovat nebudu,myslim že to není potřeba ,že ty to zvládneš sama:-)
- Citovat
- Upravit
Angua píše:Boriska píše:To nesmíš vůbec nic vlastnit, aby ti tu půjčku dali? My o ní též uvažujem (nic moc jsem teda o tom ještě nezjišťovala
s manželem jsme se při vyřizování SFRB pobavili, když jsme dostali výpiz z listu vlastnictví z KN, který nám potvrzuje, že nevlasníme nic, že jsme oba nicky![]()
), ale vlastníme teda ten pozemek, na kterém budem stavět - jinak žádné latifundie nemáme
Takže když máme pozemek máme smůlu? Nebo jak? Omlouvám se, že to sem nepatří, ale když už se to nakouslo…
No, my o této půjčce taky uvažovali - ale protože jsem se hned zpočátku zadlužili a koupili byt, měli jsme při stěhování smolíka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A k té hypo,už jsem to psala na začátku,samozřejmě že kdyby bylo nejhuř tak bych jsi jí vzala,ale musela bych mít našetřeno alespon 100 000,kdybych pak byla třeba 3 měsíce bez práce abych měla s čeho platit.Jsem na to zvyklá mít pořád náké rezevy a otevřené zadní vrátka.K
- Citovat
- Upravit
Lesina píše:Angua píše:No, my o této půjčce taky uvažovali - ale protože jsem se hned zpočátku zadlužili a koupili byt, měli jsme při stěhování smolíka…Boriska píše:To nesmíš vůbec nic vlastnit, aby ti tu půjčku dali? My o ní též uvažujem (nic moc jsem teda o tom ještě nezjišťovala
Takže nesmíš? Už jste měli byt, tak smůla, jo? (se omlouvám, možná si sedím na vedení
) Nebo proto, že už jste někde dlužili…? My bysme právě chtěli vzít 300 000,– odsud a o to nižší pak úvěr ze stavebka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymni píše:
A k té hypo,už jsem to psala na začátku,samozřejmě že kdyby bylo nejhuř tak bych jsi jí vzala,ale musela bych mít našetřeno alespon 100 000,kdybych pak byla třeba 3 měsíce bez práce abych měla s čeho platit.Jsem na to zvyklá mít pořád náké rezevy a otevřené zadní vrátka.K
To je určitě rozumnější, ale zas my něž bysme našetřili 100 000,–… Už skoro dva roky splácíme auto, které stálo tak ňák podobně (no, o něco víc…)
Tak je fakt, že jsme si ho nemuseli kupovat, nemuseli jsme si kupovat spoustu věcí, nejet na spoustu akcí a koncertů, takže asi zas tak nereálné to není… Ale sama bych to nenašetřila ani omylem, to bych si mohla pořídit byt tak na důchod
Asi budu muset pořešit nějaký vedlejší příjem - akorát furt nevím kudy se vydat
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A také jsi nekupuju každej rok novej telefon,né že bych na něj neměla,ale nechápu proč,když mi funguje.Telefon měním jen když se rozbije,to je další zbytečnej luxus
Kamča