Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
zajímalo by mě, kam a jestli vůbec, dáváte svoje děti ve věku cca 4 let na kroužky?
Dcera vznesla přání, že by chtěla chodit na tanečky a zpívání… jsme okraj Prahy. A já přemýšlím, jestli v tomhle věku „stačí“ nějaký normální kroužek v rámci třeba DDM za pár stovek na pololetí, nebo je lepší i v tomhle věku investovat do něčeho „lepšího“ jak finančně, tak časově (musely bychom dojíždět více do Prahy, např. do nějakého dětského hudebního sboru… Říkám si, že možná v tomhle věku stačí něco ne tak profi, aby se vůbec ukázalo, jestli ji to bude bavit/půjde? A případně v těch pěti letech vybrat něco „lepšího“?
Stačí obyc kroužek
Když ji to chytne, můžete pak koukat po něčem „lepším“.
Určitě stačí něco obyč, kdyby ji to pak hodně šlo tak můžeš na něco lepšího
Syn ve čtyřech letech začal chodit do mini přípravky na fotbal. Tam berou od těch 3-4 let. Učí se s trenérem čutat, rozcvičku a nějaká pravidla. Bylo tam hodně malých dětí. I holky.
Od předškoláků jsem je vodila do Brontosaura. To zas běhají venku v přírodě, hrají hry, učí se starat o přírodu atd. U nás třeba v tomhle věku chodí děti do mini přípravky hasičů. Potkávám je na závodech. Tak těch možností je.
@PepiKo píše:
Ahoj holky,zajímalo by mě, kam a jestli vůbec, dáváte svoje děti ve věku cca 4 let na kroužky?
Dcera vznesla přání, že by chtěla chodit na tanečky a zpívání… jsme okraj Prahy. A já přemýšlím, jestli v tomhle věku „stačí“ nějaký normální kroužek v rámci třeba DDM za pár stovek na pololetí, nebo je lepší i v tomhle věku investovat do něčeho „lepšího“ jak finančně, tak časově (musely bychom dojíždět více do Prahy, např. do nějakého dětského hudebního sboru… Říkám si, že možná v tomhle věku stačí něco ne tak profi, aby se vůbec ukázalo, jestli ji to bude bavit/půjde? A případně v těch pěti letech vybrat něco „lepšího“?
Není něco ve školce? U nás zrovna tancování bývá, trenéři taneční školy obchází školky.
U nás pro takto male frcelo cvičení v Sokole, fotbale, vedle ve vesnici hasičská přípravka, v centru atletická pripravka nebo plavání.
Staci obyc, nevis, zda ji to bude bavit. Dceru jsem prihlasila ve 4 letech na gymnastiku, ale pod DDM. To mi bylo malo, tak jsem ji o rok pozdeji prehlasila do gymnastickeho clubu s dojizdenim 30km a vetsi casovou narocnosti. Rok jsme to tahly (byla v pripravce) a nakonec to vzdavame. Kdyz chces profi krouzek (souzeze), tak musis pocitat s vyssimi poplatky za krouzek, casovou i dojezdovou narocnosti, kdy treninky byvaji i 3× tydne po 2 hod. Pak souteze, ktere mas nejmin na pul dne. ![]()
Musis pocitat s kazdodennim cvicenim doma.
Takze zalezi na tobe, zda chces obetovat hlavne ten cas, aby delala neco profi nebo jen for fun. ![]()
Naše děti chodily ve čtyřech letech na plavání plus do Sokola - tam to byl takový tělocvik - základní práce s míčem, základy gymnastiky, kotoul, plus vždycky nacvičovali vystoupení. Jinak určitě jsou kroužky pro takto malé děti - dcera mojí sestry chodí na gymnastiku s tancováním a je to na vesnici, žádné město.
Ve školce máme taky sportovní kroužek + sboreček (jako kroužky).
Jo a folklorní kroužek vlastně. Kde tancují a zpívají i v krojích. Jezdí různě po republice, kde si je volají na vystoupení. Moje děcka to moc dlouho nebavilo. Ale třeba dcery spolužačka chodí stále od té školky a bude mít 15 let. A mažoretky. Ty skoro každý rok vyhrávají mistrovství v zahraničí. Taky tam mají prťata ze školky.
Určite v tomhle věku dcerce stačí obyčejný kroužek co nejblíže bydlišti. Znám z vlastní zkušenosti. Když se pak ukáže, že ji to baví a je nadaná, vždycky se dá přestoupit jinam.
Stačí obyč. Pokud by časem projevila výrazný talent, tak se může profilovat kdykoliv. To až dnes je tlak na rodiče, aby dítě pomalu od dvou let mělo plavání, angličtinu a ideálně ještě hudebku, všechno samozřejmě za velké prachy a s důrazem na výkon. Kroužek by pořád měl primárně vyplňovat volný čas a bavit, ne být prostředkem ambicí. Pokud o to samozřejmě nezačne stát to dítě samo. Syn v tomto věku chodí do Sokola, to je všestranné pohybové cvičení hrou, v podstatě zadarmo, a plavání, aby si byl ve vodě jistější a protože se sama necítím ho učit a předávat mu tak nějaké špatné stereotypy.
Dcera chodila od necelých 3 let na sportík. A od 4 let chodila na sportík a tanečky.
Sportík vyl OK velmi levný super trenér.
Tanečky třikrát ta drahé a dceru to moc nebavilo. Za mě vyhozené peníze.
Bude zkoušet ještě gymnastiku ale moc to nevidím.
@PepiKo obě dcery reprezentují v moderní gymnastice.
Starší začala ve třech letech, aktuálně je ji 12 let.
Mladší začala v cca 5 letech, protože nevykazovala moc zájmu, ale nakonec skončila taky v reprezentaci, protože jí to hodně chytlo a jde jí to. Aktuálně je jí 6 let.
S moderní gymnastiku se všeobecně začíná brzy, protože docela záhy přichází vrchol a konec.
Ale je to perfektní průprava pro další sporty.
Asi netřeba zdůraznit jak velká řehole to je nejen pro ně, ale hlavně pro nás rodiče.
Vše ufinancovat a vlastně tak nějak se veškerý volný čas točí pouze kolem gymnastiky.
Nicméně dcery to tak moc baví a naplňuje že se to snažíme vydržet ![]()
Hlavně tam mají skvělé sociální vazby.
Nicméně náš klub vede i nezávodící děvčata, ale ty tak kolem jejich 8 let končí s tím, že je to třeba nebaví, ale cvicily řádně a pod dohledem profi trenérek, takže mají opět super průpravu, kterou by v kroužku při škole nebo zájmovém kroužku jednou týdně neměly.
A v tom je ten zásadní rozdíl, protože už velmi mladé gymnastky mají trénink 3× týdne a straší dcera je v tělocvičně skoro každý den.
Ve čtyřech vůbec. Ale mám kluky. Jeden chodí od 5 na mladé dopraváky, druhý v 5,5 zkusil fotbal, ale bylo brzo na nějaké pravidelné aktivity s nutností poslouchat, dávat pozor.. Tak pak od 6,5 dělal tři roky atletiku, potom házenou. Nejmladšímu je 4,5 a na letošní školní rok nic zatím neplánuju.
Záleží jaké tanečky. U nás se kroužek Tanečky věnuje všeobecné pohybové průpravě + nějaké kratší sestavy na hudbu.
Pro tento věk ideální.