Křtiny a sehnání kmotra

Anonymní
28.2.11 20:11

křtiny

ahoj holky,
dnes nepíšu o radu, jen mám splín. Mrzí mě to a tak trošku se i stydím.
Pocházím z rodiny křesťanů katolíků, pokřtěna jsem a byla jsem i na prvním svatém příjmání. Vedla mě k tomu babička, která loni zemřela.
Do kostela chodím, ale pouze několikrát do roka. Modlím se doma (toto chci naučit i syna), ale ne že bych odřikávala růženec.
Teď se mi narodil syn. Tatínka má, ale nejsme spolu z důvodu jeho nevěr a průšvihů. A chtěla bych ho nechat pokřtít. Ale mám problém sehnat kmotra/kmotru.
Má matka se před pár lety se provdala za muže jiné víry, a ten má ze mě kvůli všem těchto aspektům srandu. Sestřenice a bratranci mi za kmotry taky nechtějí, kvůli těmto aspektům a kamarádi/kamarádky nejsou křtěni.
Připadám si, jak největší vyvrhel, který chce něco hrozného.

Jsem opravdu tak špatná, když věřím, chci k tomu vést i syna, ale nechodím každou neděli do kostela?

Připadá mi, že hodně lidí v dnešní době si hrajou na něco co nejsou, přes týden pijou, kur.. se a pak jdou v neděli do kostela, pomohlí se a myslí si, že je vše v pořádku, a tohle se zase hnusí mě :-(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
marra
28.2.11 20:37
Anonymní píše:
ahoj holky,
dnes nepíšu o radu, jen mám splín. Mrzí mě to a tak trošku se i stydím.
Pocházím z rodiny křesťanů katolíků, pokřtěna jsem a byla jsem i na prvním svatém příjmání. Vedla mě k tomu babička, která loni zemřela.
Do kostela chodím, ale pouze několikrát do roka. Modlím se doma (toto chci naučit i syna), ale ne že bych odřikávala růženec.
Teď se mi narodil syn. Tatínka má, ale nejsme spolu z důvodu jeho nevěr a průšvihů. A chtěla bych ho nechat pokřtít. Ale mám problém sehnat kmotra/kmotru.
Má matka se před pár lety se provdala za muže jiné víry, a ten má ze mě kvůli všem těchto aspektům srandu. Sestřenice a bratranci mi za kmotry taky nechtějí, kvůli těmto aspektům a kamarádi/kamarádky nejsou křtěni.
Připadám si, jak největší vyvrhel, který chce něco hrozného.

Jsem opravdu tak špatná, když věřím, chci k tomu vést i syna, ale nechodím každou neděli do kostela?

Připadá mi, že hodně lidí v dnešní době si hrajou na něco co nejsou, přes týden pijou, kur.. se a pak jdou v neděli do kostela, pomohlí se a myslí si, že je vše v pořádku, a tohle se zase hnusí mě :-(

urcite na tomneni nic spatneho,taky jsem verici,ikdyz kostel navstivim jednou za rok ,deti take umi se pomodlit,a pokrtit je chci taky,ale bohuzel se jeste nenasel zadny,kdo by mne je pokrtil,jelikoz jsem nelukrativni svobodna matka :cert: drzim palecky :hug:

• Citovat
  • Upravit
10178
28.2.11 20:53

Zakladatelko, z celého srdce doufám a věřím, že se nějaký kmotr/kmotra najde :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
28.2.11 21:00

Chci tě taky povzbudit, ale bude to asi těžké to dát dohromady.
Už jen aby jsi našla nějakého kněze, který ti syna pokřtí.
A máš pravdu sehnat v dnešní době kmotra/kmotru je docela problem. Někdo ani netuší jestli byl pokřtěny nebo ne. Já jsem to taky řešila, nakonec jsem zvolila kmotru která je pokřtěná,ale v podstatě nevěří. Ale je nám blízká, to pro mě nakonec bylo nejdůležitější.
Mrzí mě, že z tebe maji srandu. Tak to hoď za hlavu.
Držím palce aby to dopadlo podle tvých představ.
Ještě mě napadá. Mě se kněz neptal a ani nechtěl vidět křestní list kmotry......tak jedině i když už to je ......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
28.2.11 21:01

A co říká tatík syna na to že ho chceš pokřtít? Chce být u toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.11 21:13

holky děkuju moc.
No taky jsem zvědavá co mi řekne kněz na to, že jsem svobodná matka. Ale dáváme pravidelně na mši za babičku a dědu, tak ve skrytu srdíčka doufám, že nám výjde vstříc.
Otci Sebči je to jedno, když si to zařídím sama. No nejspíš na křtiny nedorazí a věřící není.

• Citovat
  • Upravit
10178
28.2.11 21:17

Svobodná matka by neměla vadit :nevim: my jsme zase neměli svatbu v kostele, snad máte nějakého ,,rozumného" kněze
Když může pokřtít dítě rozvedená, tak myslím, že u svobodné by neměl být žádný problém :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
28.2.11 21:19

A to že jsi svobodná matka by mělo být na překážku křtu dítěte? Zeptej se v kostele, jestli by dítěti někdo nešel za kmotra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
28.2.11 21:22

Samo o sobě by nemělo vadit, že jsi svobodná matka, větší problém by asi byl, kdybys žila s partnerem „na hromádce“ a neřešila to a chtěla pokřtít… No, prostě myslím, že tohle vadit nebude - ale ty opravdu potřebuješ vyřešit, kde sehnat kmotra… A tady neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.2.11 21:24

Samozdřejmě mě taky mrzí, že ostatní neberou Tvou víru vážně.
Já nejsem věřící, ale mám zkušenosti s praktikujícím, věřícím partnerem(už spolu nejsme, tyto dva světy prostě nejdou dohromady), tak o tom něco vím.

Nelíbí se mi, že píšeš „sehnat“ kmotru/a. Vždyť to kmotrství má u věřících mnohem hlubší význam. Kmotr má za úkol se o dítě postarat, kdyby se s rodiči náhodou něco stalo, být mu příkladem, rádcem, kamarádem. Měl by to být dítěti i rodičům duševně blízký člověk. Pokud tato podmínka není splněna, nechápu, jak bys potom mohla jako věřící považovat ten křest za plnohodnotný.

A taky, dítě lze vést k víře a nechat ho pokřtít až později, třeba v předškolním, školním věku, kdy se situace obrátí tak, že společně s rodiči kmotra vyberou spolu. V rodině toho partnera taky bylo dítě, které z důvodu neshod z rodiči bylo křtěno až v pozdějším věku. Samozdřejmě,že později už musí samo podstoupit nějakou přípravu. To ale taky není na škodu. Aspoň by to z mého pohledu bylo jeho rozhodnutí.

Jinak my považujeme obecnou znalost křesťanství, bible, za součást základního vzdělání. Ale jestli se ten nebo onen nechá pokřtít, je jeho věc. U nás v rodině jsou taky věřící - ne praktikující. Taky dali svým dětem možnost rozhodnout se později.

Jinak to povrchní, že něco provedu a potom jdu ke svaté zpovědi, je to OK, se mi taky hnusí. Právě proto si ale myslím, že není nutnost za každou cenu křtít děti v kojeneckém věku.

Co se týče pokřtění dítěte svobodné matky, prý to už dnes faráři dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
28.2.11 21:29
Jana206 píše:
Samozdřejmě mě taky mrzí, že ostatní neberou Tvou víru vážně.
Já nejsem věřící, ale mám zkušenosti s praktikujícím, věřícím partnerem(už spolu nejsme, tyto dva světy prostě nejdou dohromady), tak o tom něco vím.

Nelíbí se mi, že píšeš „sehnat“ kmotru/a. Vždyť to kmotrství má u věřících mnohem hlubší význam. Kmotr má za úkol se o dítě postarat, kdyby se s rodiči náhodou něco stalo, být mu příkladem, rádcem, kamarádem. Měl by to být dítěti i rodičům duševně blízký člověk. Pokud tato podmínka není splněna, nechápu, jak bys potom mohla jako věřící považovat ten křest za plnohodnotný.

A taky, dítě lze vést k víře a nechat ho pokřtít až později, třeba v předškolním, školním věku, kdy se situace obrátí tak, že společně s rodiči kmotra vyberou spolu. V rodině toho partnera taky bylo dítě, které z důvodu neshod z rodiči bylo křtěno až v pozdějším věku. Samozdřejmě,že později už musí samo podstoupit nějakou přípravu. To ale taky není na škodu. Aspoň by to z mého pohledu bylo jeho rozhodnutí.

Jinak my považujeme obecnou znalost křesťanství, bible, za součást základního vzdělání. Ale jestli se ten nebo onen nechá pokřtít, je jeho věc. U nás v rodině jsou taky věřící - ne praktikující. Taky dali svým dětem možnost rozhodnout se později.

Jinak to povrchní, že něco provedu a potom jdu ke svaté zpovědi, je to OK, se mi taky hnusí. Právě proto si ale myslím, že není nutnost za každou cenu křtít děti v kojeneckém věku.

Co se týče pokřtění dítěte svobodné matky, prý to už dnes faráři dělají.

no ono jde i o to, že katolická církev křtí už děti proto, že podle církevního učení nepokřtěný nemůže do ráje. tzn. nepokřtěné dítě, pokud zemře, tráví věčnost v tzv. předpeklí…no sice jsem katolička, ale přijde mi to trochu přitažené za vlasy. Bůh mi odpust´.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.2.11 21:32

Evi, ale můj bývalý partner říkal, že dítě, kdyby mělo život na vlásku a nebylo pokřtěno, tak může před jeho smrtí křest provést jakýkoliv pokřtěný praktikující katolík a je to plnohodnotný křest.
Samozdřejmě, že ne vždy jde bohužel smrt předpokládat :-(

Víc už o tom ale diskutovat nebudu, věřící v tomto smyslu nejsem a zase nějaké hluboké znalosti o tom nemám. Hlavně to, co jsem pochytila a viděla, jak žijí praktikující katolíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
28.2.11 21:35
Jana206 píše:
Evi, ale můj bývalý partner říkal, že dítě, kdyby mělo život na vlásku a nebylo pokřtěno, tak může před jeho smrtí křest provést jakýkoliv pokřtěný praktikující katolík a je to plnohodnotný křest.
Samozdřejmě, že ne vždy jde bohužel smrt předpokládat :-(Víc už o tom ale diskutovat nebudu, věřící v tomto smyslu nejsem a zase nějaké hluboké znalosti o tom nemám. Hlavně to, co jsem pochytila a viděla, jak žijí praktikující katolíci.

to je pravda :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
28.2.11 21:42

Ano, to je pravda. Křest v bezprostředním ohrožení může provést kdokoliv. Nicméně i tak mi toto v katolickém učení nesedí. Já nechci vypadat jako nějaký heretik, ale jak může kojenec ovlivnit své pokřtění či nepokřtění. Čím se vlastně proviní, když ho rodiče nenechají pokřtít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3513
28.2.11 21:49

tak naštěstí o tom, kde člověk bude nebo nebude nerozhoduje katolická církem, ale moc naprosto jiná a vyšší. Já jsem taky věřící člověk, moje babička mě k tomu vedla od malička, naprosto nenásilným způsobem, taky bych tak chtěla vést svého syna a taky mi loni zemřela. My doma porušujeme tolik přikázání, že bych se měla strachovat co tedy s námi jako potom bude. A přesto se nebojím. Žijeme s přítelem „na hromádce“ a máme miminko. Jsme spolu ale už 17 let, myslíme to vážně, akorát já nejsem na svatby stavěná. Přítelův kamarád, farář, nám řekl, že křest dítěte možný nebude, dokud se nevezmeme, protože byl splozený v hříchu :lol: . Na to já, že to není žádná pravda, protože jsme po IVF, takže jsme se sami sebe ani nedotkli :lol: . Já myslím, že nezáleží na tom, jak často člověk chodí do kostela, ani na tom, jak často se modlí, ale na tom, jaký je člověk, jak přistupuje k životu a co má v srdíčku. Začínám být alergická na to, jak se někdo schovává za církev a přitom je třeba stokrát horší. Bůh to takhle určitě nechtěl a celá víra o tomhle určitě není. S kmotrem nepomůžu, ale snad jsem tě trošku povzbudila, že se nemáš za co stydět a rozhodně nejsi špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová