Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teď o víkendu jsem se o tom bavila s kamarádkou z vesnice. Kdyby s nimi nebydlela v chalupě máma a babička, tak by slepice nezvládly ! Je to spoustu práce a povinností. Docela jsem koukala ![]()
Ahoj,tak mi máme taky slepice…v celku toho moc nepotřebujou…nějakej kurník,aby si měli kam zalézt,pšenici na krmení…a normálně jim dáváme zbytky od jídla.A když budou moct hrabat,tak budou spokojený..Křídla se jim stříhají,aby nepřelétali ploty..ale to stačí tak jednou za rok..
Nazdar!
My máme slípky- 10+1 kohout
.
Jestli je budete komplet nově zařizovat, asi by bylo lepší abys mi napsala SZ- je to na dlouhé povídání.
Ale zhruba je potřeba kurník, nebo místnost kde je budete chovat, jestli máte možnost- výběh, něco na krmení (tady hodně záleží na tom jak zdravě je chcete krmit a jaké máte možnosti), něco na podestýlání, vodu a téměř každodenní péče.
A ty křídla se zastřihují jen když si přivezete nové slípky, ale dělat to nemusíš- buď Ti to udělá chovatel, nebo je prostě budeš denně nahánět po sousedech.
![]()
Já tedy nevím, ale máme doma slepice (respektive babička, ale většinou se starám já
). A nějak moc pracné mi to nepřijde. Slepice potřebují každý den čerstvou vodu, pšenici, dáváme jim rozdrcené skořápky, rozmazlujeme pár lupínky zelí nebo čímkoliv zeleným, rozmočené tvrdé pečivo. V létě tráva…V zimě je důležité pohlídat, aby jim nezamrzla voda… Takže ráno k nim zaběhnout, dát vodu a krmení. Odpoledne zajdu pro vajíčka, toť vše (občas vyklidit kurník, ale to není každodenní činnost, ani nijak pracná).
Stříhání křídel neprovozujeme a nikdy nám žádná neuletěla ![]()
Takže celkově potřebuješ:
kurník (nebo nějakou místnost, kde budou bydlet"
slámu na podeslání
pšenici
zbytky z domova
vodu
nádoby na vodu a krmení
No, a pak už záleží jen na tobě, jak je budeš rozmazlovat ![]()
Ty jo
Můžu se zeptat, co tě k tomu vede? Dneska, když většina lidí chov domácího zvířectva ruší, protože se to nevyplácí? Díky za odpověď ![]()
Jinak k otázce - jak si to pamatuju z dětství: slepicím se strouhala řepa, do které se přidával šrot, pak se jim sypala pšenice a samozřejmě pily vodu. No, a pak nesmí chybět cokoli zelené (řepné listy, plevel ze zahrádky, tráva…). SLepice vpodstatě sežere úplně všechno, co jí předhodíš. Kurník s bidly a kukaněmi, do kterého vede pro slepičky žebřík…to se mi vybavuje z dětství… Asi to moc nepomohlo, ale tak aspoň jsem si zavzpomínala na prázdniny u babiček ![]()
Přeji dobrý chov a co nejmíň kvočen, které by žraly vajíčka ![]()
P.S.: Křídla jsme nikdy nezastřihávali ![]()
Pořádný kurník, zateplený, aby v zimě nebyla zima, jinak nenesou.Bytelný, aby vám slípky neodnesla kuna. Každý den voda + jídlo(žito, zbytky, skořápky, co dům dá
Ráno slepice pustit do výběhu, večer je zavřít. Výběh čím větší tím lepší( pokud bude malý slípky si tam budou kadit, když bude mokro bude to smrdět). Sem tam vyměnit podestýlku dle potřeby, křídla nezastřihujeme a slípky nám nelítají…Nenáročné zvířátko.
lumáťa píše:
Teď o víkendu jsem se o tom bavila s kamarádkou z vesnice. Kdyby s nimi nebydlela v chalupě máma a babička, tak by slepice nezvládly ! Je to spoustu práce a povinností. Docela jsem koukala
Vidíš, a to mně zase slepice připadají jako celkem nenáročné zvířectvo. Kydat hnůj v kurníku není potřeba každý den (jako třeba u prasat), nakrmit taky stačí 2× denně, plus teda posbírat vejce, ale to je vcelku příjemná činnost ![]()
Naši teda slepice zrušili (krom toho, že se to nevyplácelo) hlavně kvůli smradu a bordelu
Když se v létě vyplácneš u bazénu a smrdí ti u toho slepice, nebo nedej bože když do něčeho šlápneš poté, co ti utečou…tak je po idyle
![]()
Slepice mívají spoustu nemocí a parazitů, průjmy…může se objevit ptačí chřipka…brr.
Je to prostě zvíře o které je třeba se denně starat. V dnešní době bych slepice nechovala. Můžeš si sehnat dodavatele nebo jsou farmářské trhy, bio prodejny…i v Albertu mívají bio vejce.
Ale domácí brambory, to je jiná, ty bych určitě pěstovala !!!!
Mám je od té kamarádky z vesnice vždy na celou zimu a je to neuvěřitelný rozdíl, mít brambory domácí
nebo kupované. Takové jako domácí jsem nikde jinde nesehnala.
Chovům a pěstování ZDAR !!! ![]()
Nad domácí vejce není ![]()
Celý život je chovají naši. V podstatě tady už zaznělo to nejdůležitější. Taky si nemyslím, že je s tím hdoně práce. Musíš prostě každý den nakrmit, pravidelně čistit.
U nás se slepice nezavírají, zalezou si do kurniku samy.
A u našich jsou celý den na obrovské oplocené zahradě (není naše, jen se o ni staráme-sečení, sušení sena…)a ty vejce teda po té pastvě stojí za to. S brambory je méně práce, respektive není tak pravidelná. Ale třeba našim se letos nepovedly
No ale to se může stát i u slepic. S oblibou přestávají nést před Vánoci ![]()
Zavírat na noc je potřeba, aby do kurníku nevlezla kuna či jinej xindl a nezakousla je. Mně se takhle jednou do starého dřevěného kurníka nějaká mrcha prokousala skrz prkna a tři slípky jsem našla ráno roztahané a různě nakousané. ![]()
Domácí vajíčko je domácí vajíčko ![]()
Domácí vejce = bio vejce. Mohla jsem porovnat a nepřišla jsem na rozdíl. Až na tu práci a starosti !!!! Takže každý týden koupím na farmářském trhu 10vajec a to bohatě stačí ![]()
Taky máme slepice ani je nepodestýláme,mají zděný kurník,bývalý chlév.A jak už tu zaznělo,není nad domácí vajíčko.I brambory dají práci,než se na ně nachystá záhon,nasadí ohrnou,vyplet je člověk taky musí,sadba je dost drahá a my vloni teda taky úrodu nic moc.
Slepice kupuju v drůbežárně,jsou rok staré,hned nesou a stojí 25kč jedna.Dva roky suprově nesou a pak je vyvraždíme a koupímě opět v drůbežárně.
Slepice vydrží snášet tak tři roky.My teda dáváme i směs pro nosnice.Máme 6 slepic a hravě vystačí vejce pro tři rodiny.
Příspěvek upraven 28.02.11 v 15:44
lumáťa píše:
Takže každý týden koupím na farmářském trhu 10vajec a to bohatě stačí
To nám by nestačilo ani omylem. A co týden se trmácet na trh a tahat plato vajec, to zlatě slepičky pěkně doma ![]()
Brunifid píše: .....Domácí vajíčko je domácí vajíčko
Jo jo, souhlasím. Taky nemyslím, že mít slípky je pracné. Na noc taky nezavíráme, ale asi to chce mít vyzkoušené.
Jen s těma bramborama bych drobet nesouhlasila- loni jsme je zkusili alá BIO a to bylo dřiny- již nikdy více. Ještě teď mne bolí záda z ručního plení a sbírání mandelinek. To raději další slepičky. ![]()
ahojda holky, asi vám to přijde úsměvný, ale chystáme se přestěhovat do baráčku a já bych tam chtěla mít slepice..můžete mi říct, co taková slepice potřebuje, jaká je denní péče, žrádlo (slyšela jsem o stříhání křídel -to teda asi denní péče nebude, že?
)a vše kolem slepic??Děkuji moc