Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Brunifid píše:lumáťa píše:To nám by nestačilo ani omylem. A co týden se trmácet na trh a tahat plato vajec, to zlatě slepičky pěkně doma
Takže každý týden koupím na farmářském trhu 10vajec a to bohatě stačí
Pro čtyřčl. rodinu 10vajec/týden fakt stačí. A to každý týden peču. Trhy máme téměř za domem, tak to máme asi výhodu ![]()
Tak domácí brambory se letos (loni) urodily skvěle a o hodně víc než jiné sezóny. Čím to je
Nevíte, jak se jmenujou ty s tou červenou slupkou ? Ty jsou vážně mňam mňam ![]()
Taky bych se pustila do chovu slepic. Vajec spotřebujeme celkem dost. Bydlíme ale v nové zástavbě a sousedům by to určitě nešlo pod nos.
Vejce alespoň kupuju v nedaleké drůbežárně. Přijde mi to lepší než někde z marketu.
Já jsem vesnickej člověk, na zahradě místo keříků a kytiček máme ovoce a zeleninu (o bramborách taky uvažuju). ![]()
bamba píše:
Vařím pak alá Retigová a to je pak papuša.
Ano, taky takhle vařím. ![]()
Mně zas nebavěj brambory, to na podzim koupíme pár pytlů, hodíme do sklepa a do léta máme vystaráno. Vařím z těch hezkých velkých, broky sežerou slepice, kdo by se s tím škrábal. Mimochodem - vloni jsme koupili právě červené brambory a žádnej zázrak to není ![]()
Vidíš a mě zrovna ty červený moc nesedí.Máme rádi brkaši a z červených nejde udělat.Jinak těch odrůd je spousta.Nám se neurodily,bo bylo moc mokro,nať brzo uschla,nebo chytla plíseň
a bylo po úrodě.
Jinak sadím ty hodně ranné,abysme si brzo pošmákli na nových.
Slepice a vše kolem dost práce,smradu,much.
Když zazvoníš ve vesnici na někoho kdo slepice má,tak si koupíš plato ještě za lepší cenu než v krámu nebio.
Dělám to tak už od doby co nemám dědečky ..Ještě mě nikdo neodmítnul
Kamča.dalmatinka píše:
Slepice a vše kolem dost práce,smradu,much.
Když zazvoníš ve vesnici na někoho kdo slepice má,tak si koupíš plato ještě za lepší cenu než v krámu nebio.
Dělám to tak už od doby co nemám dědečky ..Ještě mě nikdo neodmítnul
Jde o to, čemu říkáš „dost práce“. Zajít tam dvakrát za den s kýblem, tomu zas já práce neříkám ![]()
Smrad a mouchy - kurník nemám pod oknem do kuchyně, ale kus od baráku.
Ale jo, za 3,–Kč/ks se klidně domluvíme.
Ty máš nějaká zvířata?
Mít domácí vajíčka je super, naši měli vždycky slepice, ale pár let zpátky jim to tam vyvraždila liška, tak se na to už vykašlali, já bych slepice na zahradě nedala, taky bydlíme mezi novostavbama a sousedi by nás asi hnali. Jinak si pro dom vajíčka,tvaroh a mlíčko jezdíme občas k tetě - ta ještě chová
.
A brambory, ty sadíme každý rok u našich a loni úroda stála vážně za hovno- málo maličkých brambor, no škoda mluvit. Uvidíme co bude letos, a chuť domácích a kupných brambor se opravdu nedá srovnat ![]()
Mně slepice přijdou dobrý. Dřív jsem měla i králíky, ale ty jsem zrušila - s nima bylo hodně práce (nadělat seno na zimu atd.). Ty slepice se vyplácí mnohem víc. Kromě „bio“vajec je z nich i velmi dobré „bio“maso (přítel je zabíjí cca 3letý, to začínají míň snášet.) Dáváme jim hlavně zbytky a zrní, posekanou trávu, někdy šrot s kopřivama - no různé. Taky drcený skořápky jejich vajíček - taková recyklace /ty vajíčka jsou pak pevnější, vracím se jim tím vápník myslim/.
Když jedem na týden pryč, není problém se nechat v dobře chráněném výběhu (proti kunám atd.), když je tam i kurník, pokud se jim zajistí voda (napáječky) a dáš jim hodně jídla a maj kde hrabat. Nemusí se o ně nikdo týden starat. (Jako jasně, že je lepší, když se někdo staví a dá jim čerstvý jídlo nebo vodu - ale i bez toho to přežijou v pohodě. Akorát nějaký snesený vajíčka se můžou zkazit, když se nevybíraj pravidelně). Když jeden pryč na 14 dní, domluvím se s někým, aby se tam za tu dobu někdo 2krát stavil (cca po 5ti dnech). Se psem jsou větší problémy, když nevezmem psa s sebou, a vezme si ho někdo z rodiny k sobě domů, musí ho denně venčit, a když ho necháme na zahradě tak se stejně musí denně krmit.
Jediný, co mi fakt vadilo, bylo ranní pouštění - odcházela jsem do práce v 6h, všední dny není problém, ale vstávat o víkendu, kdy spim do 10ti - na to jsem byla líná, ale to jsme vyřešily takovým samootvíracím patentem a od tý doby fakt nemam problém.
Trus sklízím a velmi úspěšně používám na zahrádce.
Jsou fakt celkem nenáročný, přežijou skoro všechno, akorát když se hůř krmí nebo je jim v zimě zima nebo nemůžou hrabat, tak míň snáší. Samozřejmě záleží na tom, jaký komfort a péči jim každý chce poskytnout, můj děda je pětkrát denně krmí a třikrát denně je pouští na „procházku“, sousedi je krměj tak jednou za dva dny a maj je v takovým malinkým výběhu, já jsem někde mezi.
Máme psa a kočku.(zatim jsme v bytě,stěhujem se za 2 měsíce)
Bydlíme v nové zástavbě v uzavřeném satelitním městečku.Do vesnic to máme kousíček.
No zavírat je večer aby je nesežrala kuna,pouštět je brzo ráno aby neřval kohout v kurníku,nahánět je,očkovat,kydat jim a dávat nažrat a vodu je pro mě zbytečná práce.
Taky nedam na domaci vejce dopustit, ale neni domaci, jako domaci
, zalezi, cim se krmi, jaky je vybeh apod. My slipky mame, i kohouty, ,,delame,, si i svoje kuratka, kvocny je odvodi, je to krasny pokoukani
Bydlime ,,na samote u lesa,, takze vybeh maji nekolik ha, hrabou si na louce, na poli, na hnoji, proste stastny, zdravy slepice
, krmime psenici, zbytky, skorapky, obcas smes pro nosnice na prilepsenou, ale to jen v zime, jinak si svoji kompletni smes nahrabou
Momentalne denne sbiram 12 vajec od 13 slepic
takze si nestezuju ![]()
brunifit a jak si to myslela?Myslíš že bych si jako jezdila pro ně k vám do jičína?
Za vejce dávám cca 3-4 koruny,podle toho kudy mám cestu a na koho narazim ![]()
Na kuřátka a líheň taky vzpomínám,to byla nádhera ![]()
Lihen ne, jen pod kvocnou a nemusim se o nic starat
, my tu ale mame i kone, kraliky, kocky, psa, tak by to vypadalo divne, bez drubeze ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Máme psa a kočku.(zatim jsme v bytě,stěhujem se za 2 měsíce)
Bydlíme v nové zástavbě v uzavřeném satelitním městečku.Do vesnic to máme kousíček.
No zavírat je večer aby je nesežrala kuna,pouštět je brzo ráno aby neřval kohout v kurníku,nahánět je,očkovat,kydat jim a dávat nažrat a vodu je pro mě zbytečná práce.
Se psem je daleko víc práce než s celýma slepicema.
Nenaháním, neočkuju - tos mě pobavila ![]()
GAVOTTKA píše:
Lihen ne, jen pod kvocnou a nemusim se o nic starat, my tu ale mame i kone, kraliky, kocky, psa, tak by to vypadalo divne, bez drubeze
My máme i kachny, husy jsme vybili na podzim. Koně bych ráda, to je dětský sen, třeba mě v tom jednou dcerka podpoří ![]()
Nám by taky nestačilo 10 vajec.Když si vemu,že jednou za čas koupíme obilí,žádný zbytek neskončí v popelnici,tak si myslím,že to vajíčko zas tak draho nevyjde.Když sednu do auta,pojedu někam na trh,kde to vejce taky nestojí 1kč,tak si myslím,že domácí se až tak neprodraží a je to úplně něco jiného.Vařím pak alá Retigová a to je pak papuša.