Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, mám takový dotaz, manžel kdysi udělal někde dluh 812,– Kč (prý neví za co to je), kašlal na veškeré výzvy, nejprve soud vyměřil náklady řízení cca 6500Kč, pak advokát dalších 6000Kč a nakonec soudní exekutor dalších 8000Kč celkem tedy nějakých 21000Kč z původních 800Kč
. Myslíte, že má cenu se někde odvolávat nebo to prostě budeme muset tak jako tak zaplatit? Děkuji za rady
jen pokud by věděl ,že dluh už je promlčený to pak může zkusot podat (asi námytku -že dluh je promlčený) nicméně ony si to věřitelé pokud jde o organizace poměrně dobře hlídají .takže pokud není jistý ,že je to promlčené nemá cenu se odvolávat.
Jediné co můžete udělat je zaplatit. Exekutor vám může vyjít vstříc splátkami. Ale když 1 nezaplatíte, je zbylá částka okamžetě celá splatná.
zaplatit to budete muset tak či tak. Až pak se můžete odvolat a to jen pokud jste si jistí, že jste tu částku zaplatili, a ani v tom případě vám nikdo negarantuje, že něco vyhrajete. Akorát zaplatíte další soudní poplatky. můj příklad za všechny:
v roce myslím 2002 jsem jela na černo. Dostala jsem pokutu. vybodla jsem se na to. Přišla mi upomínka na 1600. Zašla jsem tam, částku 600,– zaplatila ve dvou splátkách v hotovosti a zbytek poslala z účtu. Žila jsem si v blažené nevědomosti, že mám všechno z krku. Loni mi došel exekuční příkaz (rovnou exekuční příkaz, nic před tím nebylo), že mám zaplatit 12tis. ihned jsem tam volala, co to jako má být, tak mi to řekli. Ještě jsem dohledala účtenky za hotovost složenou na pokladně, ale výpis z účtu samo nee. Účet jsem u čs rušila několik měsíců na to. Zaplatit jsem musela a teď se handrkuji s čs, jestli mi milostivě pošle výpis z účtu nebo nee. Dle korespondence mám pocit, že spíš nepošle nic. Takže dovolání nikde. Sám exekutor mi řekl, že pokud to dohledám, tak veškerou částku vrátí. Bohužel se mi to asi nepovede.
To je maso. Já mám podobnou zkušenost a od té doby si schovávám všechny výpisy. Asi budu mít časem pěknou sbírku, ale lepší než platit zas vychcánkům.
mishka2 píše:
To je maso. Já mám podobnou zkušenost a od té doby si schovávám všechny výpisy. Asi budu mít časem pěknou sbírku, ale lepší než platit zas vychcánkům.
tak tak, taky už schovávám každý cár papíru.
zrovna teď „řeším“ něco podobného, přišla za mnou kamarádka - že její babička na nějaké té předvádcí akci koupila masážní vanu za 6tisíc! v kauflandu stojí cca 600,– ale to je jedno, tak před rokem jí koupila, asi nezaplatila (ta babička je taková zvláštní - hodně nemocná, ale OP má) a teď přišel dopis - exekuce - 39900,– jsou z toho celá rodina v šoku a jdou asi za právníkem
hrozný
Děkuji, tušila jsem, že to tak nějak dopadne. Nejhorší, že manžel neví, za co to je dluh - vymáhá Zlín, který je na druhé straně republiky - manžel ztratil občanku, tak se děsím, aby ještě někdo nedělal na nás dluhy (i když to tehdy manžel nahlásil, že ji ztratil …)
Exekutor mu musí předložit za co platí. Jestli je to pokuta, bude mít kopii pokut.bloku.Nebo prostě jiný doklad. Co třeba popelnice? Mému synovi(7let) takhle přišla exekuce na 41 kč. Narodil se v půlce prosince a mě nějak nenapadlo zaplatit popelnici za něj za těch pár dnů. Nakonec stačilo zaplatit ty drobný, ale nestačila jsem koukat. V době kdy to přišlo mu byly 3 roky. A mmch,z úřadu nepřišlo vůbec nic, rovnou exe.
Manžel by měl dostat exekuční příkaz, tam je napásn oprávněný (to je ten, komu by měl manžel dlužit), pokud i přesto nebudě vědět, za co, doporučuju obrátit se přímo na exekutora, který bude mít doklady, na základě kterých byl exekuční příkaz vydán. Pokud je to opravdu dluh oprávněný, tak se nemá cenu odvolávat, částky na advokáta i exekutora cca odpovídají tomu, co si účtují.
Jo a to že je exekutor ze Zlína vůbec neznamená, že manžel daný prohřešek uskutečnil ve Zlíně, ale většinou mají větší firmy své zvolené exekutory, třeba z druhého konce republiky. Každopádně doporučuju se co nejrychleji na exekutora obrátil a alespo'n se dohodnout na splátkách, aby z toho nebyly zbytečně ještě větší problémy.
No já před 3 roky zaplatila odtah vozu a taky mi šmejdi poslali exekuci. |Z 1200 na asi 17.000. Poslala jsem jim kopii účtenky, ale dohledávali to víc jak měsíc. A kdybych účtenku z pošty neměla, víte kde jsem byla. (!) ![]()
levi píše:
Manžel by měl dostat exekuční příkaz, tam je napásn oprávněný (to je ten, komu by měl manžel dlužit), pokud i přesto nebudě vědět, za co, doporučuju obrátit se přímo na exekutora, který bude mít doklady, na základě kterých byl exekuční příkaz vydán. Pokud je to opravdu dluh oprávněný, tak se nemá cenu odvolávat, částky na advokáta i exekutora cca odpovídají tomu, co si účtují.
Právě, že i oprávněný je ze Zlína…Už jsem exekutorovi dotaz napsala za co to je, tak jsem zvědavá, co mi odpoví…
kmacek píše:levi píše:Právě, že i oprávněný je ze Zlína…Už jsem exekutorovi dotaz napsala za co to je, tak jsem zvědavá, co mi odpoví…
Tobě zřejmě nic, když je to exekuce pro manžela. Alespoň my to tak dělali,že jsme vysvětlení podávali tomu, na koho ta exekuce je. Žádné odvolání tí nepomůže, exekutorovi částku zaplatit musíš, a pak až se můžeš handrkovat. Ovšem nevím, co vykoumáš,jelikož dluh měl, a když ho neplatil,je to jeho problém, rizika si nese každý sám ![]()
Jinak pokud se dohodneš na splátkách, splácej pravidelně, jakmile jim splátka nedojde, obestaví mu účet a budou strhávat.