Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak jsme objednaní do Heliosu v Brně, zrovna i se spermio. a andrologem.
Zatím po telefonu super, milá sestřička, vstřícná. Tak snad se dozvíme jak dál a co pomůže ![]()
@Anonymní píše:
Tak jsme objednaní do Heliosu v Brně, zrovna i se spermio. a andrologem.
Zatím po telefonu super, milá sestřička, vstřícná. Tak snad se dozvíme jak dál a co pomůže
Super, držím palce.
Dej pak vědět, co vám nabídli a tak.
Zdravím po delší době, konečně jsme se dostali po té koronadobě do nového Caru, jsme v Brně v Heliosu. Zatím spokojenost, pan primář Texl je rázný pán, který vše super vysvětlí.
Minulý týden první návštěva, já vše ok, až teda na tu průchodnost, ale to se vědělo, přítel opět špatné spermio-po centrifugaci 2ks spermií typu B-ty se ženou prý dopředu,2 ks typu C-ty plavou v kruhu a 27 typu D-nepohyblivé.
Doporučil nám mesa/tese, dnes jsem si byla pro léky-krátký protokol s Diphereline a Decapeptylem.
Za 2 týdny začínám stimulovat a v den opu buď něco příteli najdou, nebo bude muset zrovna na tu operaci.
A moje otázka je, jelikož on se té operace strašně bojí, navíc to máme 2hodiny cesty a oba nebudeme asi moct řídit, máte některá zkušenost s tímto? Asi si budeme muset zajistit odvoz.
Přítel by to nejraději zkusil jen s těmi 2ma pokud se najdou, ale zase škoda vajíček pokud bych jich měla víc
On si o té operaci četl někde a hrozně se jí bojí. Děkuji za případné odpovědi ![]()
Jestli se té operace obává, poraďte se o tom ještě s embryologem nebo s andrologem. Já zažil jeden ICSI cyklus, ve kterém zbylo po centrifugaci jen o trochu víc spermií než bylo oocytů a skončilo to hodně špatně.
Když stojíte před takovouhle otázkou, dejte na doporučení lidí, kteří se s tímhle problémem setkávají denně a ví, jaké jsou výsledky ICSI z mála přirozeně odebraných spermií a jaké jsou výsledky z MESA/TESE.
@roothaan Děkuji,zkusíme to ještě s někým probrat jak půjdu na 1.ultrazvuk při stimulaci. Takže jestli Vás dobře chápu, prostě těch pár ks co se našlo nemá šanci, je potřeba přítele přemluvit na mesa/tese, tak jste to myslel?
@Anonymní píše:
@roothaan Děkuji,zkusíme to ještě s někým probrat jak půjdu na 1.ultrazvuk při stimulaci. Takže jestli Vás dobře chápu, prostě těch pár ks co se našlo nemá šanci, je potřeba přítele přemluvit na mesa/tese, tak jste to myslel?
Určitě to ještě proberte s andrologem nebo s embryologem, ale názorjednoho odborníka - lékaře, již máte. Já o šancích jedné nebo druhé metody neříkám nic. O tom Vám právě řeknou kompetentní. Pár čísel vytržených z celé anamnézy je na nějaké doporučení málo.
Ale zvažte, že i když je dostatek spermií, často se nepovede oplodnit všechny oocyty, které vypadají zdravě. Tak když je spermií málo, může to být ještě složitější. Vždy je lepší, když je z čeho vybírat.
Kromě toho, lékaři obvykle neposílají pacienta na chirurgii, když jde problém stejně kvalitně řešit neinvazivně. Jestli Vám tedy odborník doporučil operaci, asi měl k tomu důvod.
Znovu, já jsem Vám jen napsal svoji zkušenost v podobném případě. Tohle není rada, co dělat nebo ne. Moje rada zní: Řídit se názory odbornika, který těchhle problémů již řešil x. Jestli se partner bojí (čemu rozumím), poradit se s dalšími odborníky. Nenechat se řídit strachem a udělat maximum, co jde.
Hodně štěstí!
@roothaan Ano,chápu jak to myslíte, děkuji za názor, určitě se ještě poradíme. Je to naše 2.IVF a po tom 1. kdy nevybrali ani jednu spermii a moje vajíčka ani nezamrazili a ani nepoužili, se chceme snažit pro to udělat co nejvíc a už se nechceme ale taky nechat hnát do něčeho co nemá cenu vůbec. No uvidíme, každopádně léky už mám doma, už nejde couvnout.
@Anonymní píše:
@roothaan Ano,chápu jak to myslíte, děkuji za názor, určitě se ještě poradíme. Je to naše 2.IVF a po tom 1. kdy nevybrali ani jednu spermii a moje vajíčka ani nezamrazili a ani nepoužili, se chceme snažit pro to udělat co nejvíc a už se nechceme ale taky nechat hnát do něčeho co nemá cenu vůbec. No uvidíme, každopádně léky už mám doma, už nejde couvnout.
Rozumím. Je mi líto, že jste si taky prošli zrušením cyklu po OPU. Snad to teď bude úspěšnější. Hodně štěstí.
Ahoj, to je strasne, ze ta vajicka jen tak vyhodili, vubec si to neumim predstavit, ze se tak můžou zachovat. Nas teprve ceka stimulace. Ale nejprve si musime predmrazit spermie, protoze manzel ma kryptozoospermie a v prvnim vzorku jich mel jen 15 ks, ale nehodnotili morfologii a krom toho ma jeste jinou genetickou poruchu a je 50% možnost, že i to embryo ji bude mit… Takže budou hledat to zdrave… Snad se nam to povede.
@Anonymní
souhlasim s ostatnima (resp. uplne me to zveda ze zidle, je to diletantstvi!) jen tak vyhodit vajicka. Je to nejen neeticke uz vuci te zene (stimulace, stres, apod) ale primo proti laboratornim postupum. Netusim, jak to je primo v embryologii, ale normalne clovek dava souhlas s pouzitim a prip. uchovanim biologic. vzorku a jeho dalsim pripad. pouzitim (pro dalsi vysetreni - aby se NEOPAKOVAL invazivni zasah do tela, na vyzkum -to zde doufam ne). Takze v pripade zmeny behem postupu lab. metody se min. ihned telefonicky informuje, ze je problem a co tedy dal a pak udelaji „papiry“. Zejmena zde, kde jste de facto klienti samoplatci. Osobne bych asi pozadovala pisemne vyjadreni od sefa/reditele/prednosty/primare daneho pracoviste. Drzim palce, at se v Brne podari!
@pajapapaja píše:
Ahoj, to je strasne, ze ta vajicka jen tak vyhodili, vubec si to neumim predstavit, ze se tak můžou zachovat. Nas teprve ceka stimulace. Ale nejprve si musime predmrazit spermie, protoze manzel ma kryptozoospermie a v prvnim vzorku jich mel jen 15 ks, ale nehodnotili morfologii a krom toho ma jeste jinou genetickou poruchu a je 50% možnost, že i to embryo ji bude mit… Takže budou hledat to zdrave… Snad se nam to povede.
Ahojky, tady zakladatelka.
Jj, byl to pro nás šok že nic nezkusili.
Teď jsme v jiném CARU a máme i jiné info i jiné výsledky. Přítel má stále kryptozoosp.,doporučili při opu pokud se nic nenajde tak Mesa/Tese.
Na to mražení jsme se ptali i teď v novém CARU a jelikož těch spermií tam má také pár kusů, androložka řekla že takové vzorky se nemrazí, protože rozmrazení nepřežije i ve velkém vzorku několik procent spermií, což u pár ks co máte vy, i my, nepřežije nic. Také jsme si chtěli předmrazit do zásoby. Paní řekla že v tom první CARU za to vzali peníze i když věděli že se to u kryptoozospermie nemrazí.
Spíše se nám teď zaměřili na výběr pár kusů kvalitních spermií po OPU, našli 3,oplodnili vajíčka, bohužel se přestali 3den vyvýjet. Ale už to, že se něco našlo a že to ty vajíčka oplodnilo, nás nakoplo, přítel poctivě užívá vitaminy, selzink, kotvičník a snad 3.pokus už vyjde.Jsem šťastná že šance byla. A držím palce i Vám ![]()
@Janiky2 píše: @Anonymnísouhlasim s ostatnima (resp. uplne me to zveda ze zidle, je to diletantstvi!) jen tak vyhodit vajicka. Je to nejen neeticke uz vuci te zene (stimulace, stres, apod) ale primo proti laboratornim postupum. Netusim, jak to je primo v embryologii, ale normalne clovek dava souhlas s pouzitim a prip. uchovanim biologic. vzorku a jeho dalsim pripad. pouzitim (pro dalsi vysetreni - aby se NEOPAKOVAL invazivni zasah do tela, na vyzkum -to zde doufam ne). Takze v pripade zmeny behem postupu lab. metody se min. ihned telefonicky informuje, ze je problem a co tedy dal a pak udelaji „papiry“. Zejmena zde, kde jste de facto klienti samoplatci. Osobne bych asi pozadovala pisemne vyjadreni od sefa/reditele/prednosty/primare daneho pracoviste. Drzim palce, at se v Brne podari!
Ahoj tady zakladatelka, byli jsme z toho uplně zhrození. Doktor plácl něco jako standartní postup. Až teď po roce a v jiném CARU vidím, jak z nás vytahali peníze a nekoukali jak se cítíme. Mohli to zamrazot, zaplatila bych to ráda, ani to nenabídli.
Tady v Brně jsme podepisovali že se vše kdyžtak uskladní atd. Super se vše řešilo i s androložkou i embryoložkou. Vše dopodrobna vysvětleno. Z andrologie mi volala paní několikrát ohledně přítelova vzorku, opravdu se snažili a i když ještě nejsme u vytouženého cíle, cítím že v Brně nás k miminku které nebude z dárcovských spermií dokážou dovést právě oni
Ani jsme nečekali že se oplodní dokonce 3 vajíčka. Sice pak zanikla 3.den ale i to je úspěch, když našli jen 3 kvalitní spermie. A vajíček jsem měla jednou tolik než v minulém caru.
Prostě pokud se člověk někde necítí oukej tak pryč. Někdo říká že jsme je mohli i žalovat, ale já byla z toho tak zničená, že jsem to tak nechala. A největší gól:2měsíce zpátky došel mail že máme zaplatit další rok skladování vzorku spermatu
1000,– za to, že vzorek když byl potřeba po OPU nerozmrazili prý je to zbytečné, ale platit za skladování by chtěli
Tak jsme tam naběhli vše s nima zrušili. ![]()
@pajapapaja píše:
Ještě jenom dodatek, pro jistotu jsme nechali zbytek vajíček oplodnit od dárce, mám tedy 3 embrya uložené zamrazené kdyby náhodou už se u přítele příště nenašla žádná kvalitní spermie, nebo by zase zanikly embrya před 5.dnem.Embryoložka říkala že snad se příště najde aspoň ta jedna nejsilnější…ale s Diagnózou kryptozoosp.je to na delší trať, je jich málo a nejsou až tak top.Ale věřím že to pujde.Ale jistota je jistota, kdyby to nešlo a nějak by jsme se s tím srovnali..tak vezmem ty naše zamrazené embrya z dárcovských sp. Takže jsem ráda že nám nabídli tu možnost půl na půl oplodnit.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
@Litta co se týče těch vajíček, tak pokud je jen tak vyhodili, plýtvali něčím tak vzácným aby z nás pak tahali za další stimulaci peníze.
Ach jo, každopádně Zlín nedoporučuji. I když 2 známé odtud děti mají, na potřetí, ale u nich byl problém jiný a partner byl ok.
A nebo nás napadlo že si je zamrazili jako dárcovské
Popravdě z embryologie stále papír nemáme, vše bylo jen telefonicky a jen po opu máme dokumentaci. A to je třičtvrtě roku, také jsem to dokrorovi říkala a on že dokumentace je že se nepovedlo nic najít a hotovo.
Než pujdu do brna ten papír si zkusím sehnat jestě jednou zatlačím na tu embryoložku. Číslo mám. Děkuji moc za podporu a aspoň už vím, že co se nám stalo není uplně ok a dá se to pořád řešit