Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím a přeji hezký den, ráda bych se zde zeptala na názory a zkušenosti s realitními kancelářemi. Budu prodávat RD a rozhoduji se mezi 21 Century a Bidli. Ještě předtím jsem zvažovala Remax, ale ti navrhli výrazně nižší prodejní cenu(mám podezření, že záměrně ceny sráží dolů, aby rychle prodali) a mají vysokou provizi - 5%. 21 Century navrhli dle mého soudu adekvátní cenu, provize 4%. Bidli cena jako 21C a provize 3%. Bidli je novější RK, otázka, zda bude budit důvěru, jak moc se bude snažit. 21 Century je známější, asi bude mít dobrý marketing, ale má vyšší provizi. Díky za názory.
Ja mam dobre zkusenosti s Real Spektrum, brněnská pobočka
Prodej i nákup
Z tech vyse uvedenych bych nebrala ani jednu
@ReginaZ píše:
Zdravím a přeji hezký den, ráda bych se zde zeptala na názory a zkušenosti s realitními kancelářemi. Budu prodávat RD a rozhoduji se mezi 21 Century a Bidli. Ještě předtím jsem zvažovala Remax, ale ti navrhli výrazně nižší prodejní cenu(mám podezření, že záměrně ceny sráží dolů, aby rychle prodali) a mají vysokou provizi - 5%. 21 Century navrhli dle mého soudu adekvátní cenu, provize 4%. Bidli cena jako 21C a provize 3%. Bidli je novější RK, otázka, zda bude budit důvěru, jak moc se bude snažit. 21 Century je známější, asi bude mít dobrý marketing, ale má vyšší provizi. Díky za názory.
Prodal bych to sám a na zlodějské realitky bych se vybodl.
Myslim, ze obecne nejde o realitky (stejně jsou to frančízy) ale o relalitaka.
Kupovala jsem byt plus videla z blizka do nekolika dalsich prodeju nebo jednani s realitkou a vubec nezáleželo na zastresujicim jmene.
Za me lepsi nejaka mala, ktera dela ciste na sebe. Takovou jsem mela nakonec ja i na moje zastupovani pri koupi a diky bohu za to.
Nebo jak pise @Zumpa ale je treba tomu venovat ten cas.
@ReginaZ Ahoj,
dal bych spíš na reference na konkrétního makléře. A nic nepokazíš, když si vymíníš, že smlouva nebude uzavřená jako exkluzivní, pak mohou stejnou nemovitost nabízet obě tebou zmíněné společnosti.
@Anais Brno píše:
Prodej i nákup
Díky za reakci. Z jakého důvodu nebrat ty RK co jsem zmínila a v čem je RS lepší?
@ReginaZ píše:
Prosím tě Remax má spoustu odnoží, spoustu makléřů a všude se to dělá jinak. Nedá se řídit že Remax navrhl ale spíš konkrétní makléř. Když půjdeš do jiné kanceláře Remaxu tak tam ti řeknou úplně něco jiného. Vyber si makléře na doporučení a stanov si podmínky ty. Pokud nebude souhlasit, domluvíš se s někým jiným, ne?
Já jsem si taky nadiktovala svoje podmínky včetně procenta z prodeje samozřejmě že by chtěli 5% a já jsem řekla 3% a přes to vlak nejede. Pochybuji že si někdo nechá ujít kšeft.
@Premek_Orac píše:
@ReginaZ Ahoj,
dal bych spíš na reference na konkrétního makléře. A nic nepokazíš, když si vymíníš, že smlouva nebude uzavřená jako exkluzivní, pak mohou stejnou nemovitost nabízet obě tebou zmíněné společnosti.
Máte zkušenosti, jak pak prodávají, jak se snaží bez té exkluzivity? Mně několik makléřů řeklo, že bez exkluzivity to jen zveřejní na jednom místě, nedělají takové ty prezentace s dronem atd.
@jannina1 píše:
Prosím tě Remax má spoustu odnoží, spoustu makléřů a všude se to dělá jinak. Nedá se řídit že Remax navrhl ale spíš konkrétní makléř. Když půjdeš do jiné kanceláře Remaxu tak tam ti řeknou úplně něco jiného. Vyber si makléře na doporučení a stanov si podmínky ty. Pokud nebude souhlasit, domluvíš se s někým jiným, ne?
Já jsem si taky nadiktovala svoje podmínky včetně procenta z prodeje samozřejmě že by chtěli 5% a já jsem řekla 3% a přes to vlak nejede. Pochybuji že si někdo nechá ujít kšeft.
Měla jsem 2 makléře z různých poboček Remaxu a oba 2 stejně nízkou cenu. Možná náhoda, možná tah. S trváním na 3% souhlasím.
@Anais Brno píše:
Prodej i nákup
Toto je strašná hloupost napsat protože Remax má rozvětvené franšízy a spoustu realitních kanceláří, jen mají hlavičku Remax. Jinak si to každý dělá po svém. Spíš záleží na jednotlivém makléři. Stačí se podívat co mají za jménem Remax, to je jméno té realitní kanceláře.
@ReginaZ píše:
Měla jsem 2 makléře z různých poboček Remaxu a oba 2 stejně nízkou cenu. Možná náhoda, možná tah. S trváním na 3% souhlasím.
Teď tomu vůbec nerozumím. Jak nízkou cenou? Ty jsi přece zákazník, najímáš si je, tak si cenu stanovíš sama ne a řekneš nakolik si svou nemovitost ceníš. Pokud nebude souhlasit tak nic, jdeš o dům dál. Ale žádný makléř si z tohoto důvodu nenechá ujít kšeft. Další podmínky si stanovíš sama. Můžeš si stanovit krátkou výpovědní lhůtu, dále že třeba po dvou měsících, musíš napsat souhlas obnovením smlouvy, jinak to padá a podobně. Exkluzivity bych se nebála, ono když to inzeruje více realitek nepůsobí to důvěryhodně.
Ono tím že si stanovili nízkou cenu asi myslíš to že to ohodnotili méně než ty si představuješ. A byli se na nemovitost podívat?
V praxi je to přece jednoduché: makléř např. řekne: „tuto nemovitost bych viděl kupříkladu za 5mil. Jako zákazník řekneš: já bych ráda zkusila výchozí cenu 6 mil.“
Navíc ti přece smlouvu pošle nezávazně domů, ty jsi jí přečteš můžeš se z někým poradit, poté mu jí zašleš zpět a vyznačíš co se ti nelíbí a napíšeš svůj návrh. Většinou mají zájem se dohodnout. Alespoň moje zkušenost.
@jannina1 píše:
Teď tomu vůbec nerozumím. Jak nízkou cenou? Ty jsi přece zákazník, najímáš si je, tak si cenu stanovíš sama ne a řekneš nakolik si svou nemovitost ceníš. Pokud nebude souhlasit tak nic, jdeš o dům dál. Ale žádný makléř si z tohoto důvodu nenechá ujít kšeft. Další podmínky si stanovíš sama. Můžeš si stanovit krátkou výpovědní lhůtu, dále že třeba po dvou měsících, musíš napsat souhlas obnovením smlouvy, jinak to padá a podobně. Exkluzivity bych se nebála, ono když to inzeruje více realitek nepůsobí to důvěryhodně.
Jasan, řekla, že to prodám za cenu, kterou já uznám za vhodné, načež makléřka měla argument, že se to neprodá, že to je moc, proto sem oslovila další RK a ty to viděli stejně jako já. Díky za tip s krátkou výpovědní lhůtou. 21C a Bidli nabídli 6 měsíců. To je dlouho.
@ReginaZ píše:
Jasan, řekla, že to prodám za cenu, kterou já uznám za vhodné, načež makléřka měla argument, že se to neprodá, že to je moc, proto sem oslovila další RK a ty to viděli stejně jako já. Díky za tip s krátkou výpovědní lhůtou. 21C a Bidli nabídli 6 měsíců. To je dlouho.
No jo oni navrhli, to u mě taky, ale já jsem navrhla něco jiného. A měla jsem zrovna makléřku z Remaxu. ![]()
Zase u makléřů je výhoda v tom, že oni platí nějaký paušál na srealitách a čili je jim jedno kolik inzerátu budou inzerovat. Takže pro ně je logický výhodné to alespoň zkusit. Jako soukromá osoba zaplatíš docela pálku, mám dojem že to je okolo 90 Kč kč za den.