Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj…tak si tak při sobotním večeru „kluhním“ dort pro tatínka mého kamaráda a vzpomínám na své kuchařské začátky ![]()
A co vy? Co se vám v kuchyni nepovedlo, co jste zkazili (muži i ženy)…na čem vám moooc záleželo a dopadlo to katastrofou??? Myslím, že něco v paměti vylovíte… ![]()
Já nikdy nezapomenu na toto:
Bylo mi asi 10 let, byla jsem doma sama, nemocná…rodiče v práci, brácha ve škole. Tak jsem si řekla, že udělám překvápko a upeču perníčky.
Zadělávám těsto, vše poctivě vážím (taková ta váha, co byla připevněná na zdi linky) Z těsta udělám perníčky, dám do trouby, peču…voní to
Ok, jdu uklízet, umývat…chci umýt váhu a
JE V NÍ MOUČKOVÝ CUKR..!!!
JÁ HO TAM ZAPOMNĚLA DÁT..!!!
No, perníčky šli do koše…
Další kulinářský zážitek mám s bábovkou…měl k nám přijít na návštěvu můj bratr. Já upekla bábovku, fakt krásnou. Šla v pohodě vyklopit z formy, voněla…prostě luxus. Jediné co jí chybělo k dokonalosti, byl poprašek moučkového cukru. Říkám chlapovi, že bohužel cukr nemám…holt bude bez pocukrování, no. V tom zvoní brácha…já jdu otevřít a co nenapadne chlapa??? No jasně, bábovku pocukruje krystalovým cukrem…cukr jako cukr, že jo? Jenže se spletl a sáhl do sáčku se solí…
No…nedali jsme to…fakt to nešlo sníst.
![]()
Nedávno jsem chtěla péct buchty z kynutého těsta…zadělám těsto a dám ho kynout do trouby, do tepla…a aby se těstíčku dobře kynulo, tak mu na chvilinku „přitopím“
No a tak trochu jsem na to pozapomněla…za cca půl hodinky cítím v obýváku „divný“ smrad…no, zkrátím to…těsto i s plastovou miskou mi „proteklo“ skrz mřížku v rozpálené troubě…
![]()
Mám toho víc…ale dám prostor vám. Jinak vařím FAKT ráda a prý dobře. ![]()
Jo a pište všichni…i vy, co mě nemáte rádi
![]()
Já ani nevím, jo jednou jsem nechala těstoviny ve vodě nezapla jsem je a šla dělat něco jiného a hle, rozmočily se a už nešly uvařit.. Nuda co
![]()
Zrovna v pátek jsem nedala do bábovky prdopeč
no aspoň byla celá moje ![]()
Jednou jsem upekla bábovku bez cukru, podruhé bez oleje. Kupodivu ta bez cukru byla jedlejší ![]()
Spíš ze začátku mé snahy o vaření - vrcholné dílo - zelňačka. Do studený vody jsem dala sůl, nakládaný zelí a klobásu a na plotně uvařila. Byla fakt „děsně“ dobrá
Můj tehdejší přítel - dnes manžel jenom nevěřícně zíral, cože to jako je, páč on byl zvyklej na o dost vyšší ligu. Trvalo mi roky, než jsem tu správnou zelňačku vypilovala, ovšem teď je to už opravdu mistrovské dílo ![]()
Manžel si jednou, když mu bylo asi 18, smažil hamburgery na octu. (Záměna ocet / olej). ![]()
@SIMONA1234 me by spis zajimal ten dort co delas…dnes jsem mela chut na mls a cukrarna uz byla zavrena
tak aspon virtualne, prosiiim
S tou babovkou jsem to zazila podobne.. Je nas pet deti a jako kazde deti jsme meli moc radi sladke.. No a kdyz mamka neco upekla, mohli jsme to jist az kdyz to bylo uplne vystydly.. Takze jsme kolem toho vzdycky chodili jak mlsni kocouri.. No a jednou takhle mamka oekla babovku.. Nadherna, vysoka.. Vonela.. No proste nadhera.. No a nase maminka se sekla a misto cukrem ji posypala solamylem
pak to z ni vysavala vysavacem.. Smali jsme se ze to ma za trest ze nas to nenecha snist teply ![]()
To jsem se takhle jednou rozhodla udělat buřtguláš. Tak jsem ho večer udělala, s manželem jsme si nandali každý jednu porci a dobrý, šlo se spát. Jenže jsme byli teprve chvilku v podnájmu (asi týden) a byl tam plynový sporák…
Ráno mě vzbudil smrad, jdu do kuchyně a tam koukám… místo toho abych ten sporák vypla, jsem ho nechala na ten nejmenší plamínek co to šlo. Takže se guláš celou noc hezky prohříval… vypařovala se asi voda, až z toho zbylo uhlí.
Měla jsem to v takovým tom smaltovaným hrnci, no manžel že to umyje a já mu říkám, at na to kašle a vyhodí to celý. Nee, on to myl asi 2 hodiny ![]()
3 dny na to jsem byla v práci a manžel, že udělá čočku. Udělal čočku, přijdu z práce, nandá mi… a já něco chroupu mezi zubama. Ten smalt se začal loupat a bylo to v té čočce
Takže hrnec i s čočkou letěl do koše ![]()
Manžel má rád salám nebo párky obalené v trojobalu. Jednou jsem mu chtěla udělat radost, nakoupila párky, pečlivě je obalila. Jako bylo mi divné, že strouhanka na nich moc nedrží. Nebyla to totiž strouhanka, ale rozemleté piškoty ![]()
Ale pes měl ze mě radost ![]()
@Bekyn píše:
@Run nedávají se těstoviny do vařící vody?![]()
Když spěchám s jídlem, tak je normálně dám do hrnce, zaleju vodou studenou a dám vařit. Je to o dost rychlejší, než dávat až do vařící vody, rozdíl v chuti jsem nepoznala, ale každopádně to musí být kvalitnější těstoviny, které se v podstatě nikdy nerozvaří. Většinou to ale dělám klasickým postupem, tohle jenom fakt když to potřebuju rychleji. No a nebo na ně uvařím vodu v rychlovarný konvici a zaleju je a vaří se to v podstatě hned.