Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím v předvánočním čase ![]()
Chtěla bych poprosit o vaše zkušenosti s opravdu kvalitními moukami. Kde nakupujete, kterou preferujete? Pokud někdo takto řeší ve zlínském kraji budu obzvláště ráda ![]()
Co si predstavujes pod pojmem kvalitni mouka? Nebo jaka je dle tebe nekvalitni? ![]()
Klíčová otázka je na co tu mouku chceš, nebo co z parametrů považuješ za kvalitní. Pekařské kvality? Výživovou hodnotu? Ekologickou stopu výrobku? Etiku výrobce?
Obecně zaručené pekařské vlastností té které mouky dostaneš pouze v rámci velkoobchodního nákupu ze mlýna, v maloobchodním prodeji se věci jako kvalita lepku či pádové číslo úplně nehlídají. Protože domácím pekařům to je logicky celkem jedno, konzistence výrobků ve větší produkci je netrápí.
V principu mouky v malobchodě jsou velmi slušné, jedinný reálný problém se kterým jsem se potkala bývá u celozrnné žitné od Probio, protože mívají divné enzymatické hodnoty a to těsto občas prostě nekyne.
Složitě se v ČR shání mouka s vysokým obsahem lepku a nižším typovým číslem (na nadýchané, ale nežvejkavé hipsterské chleby).
U muk mletých na kamených mlýnech z celých zrn je větší potřeba dávat pozor na žluknutí a s čerstvě namletými moukami je plno zábavy při pečení chleba, ale mouka se chová jinak, než normální dozrálá.
Takže je mi líto - na tvou otázku se nedá jednoduše odpovědět, zkus specifikovat, na co se ptáš.
já osobně se z ideových důvodů vyhýbám produktům agrofertu, ale jinak většinou kupuju normálně v krámě co mám za barákem, jsem líná se přidat ke kamarádům, co pečou hodně a jezdí si pro mouku do mlýna - nemám to kde skladovat a zase tolik toho nenapeču, no.
Příspěvek upraven 22.12.21 v 11:28
@jun nevidím mezi nimi výrazný rozdíl, dobrá je Babiččina volba na kynuté/křehké/dortová, u toho křehkého byl výrazný rozdíl ve zpracovatelnosti. Na pizzu se hodí mouka s větším podílem lepku, na chleba bývá jinak vymletá. Ale obecně to prostě moc rozdíl není.
Pokud z ní chceš péct na vánoce, už je asi pozdě, ale jinak si najdi na googlu mlýn, zajeď si pro mouku, popovídej s mlynářem a budeš vědět. Případné děti vezmi s sebou na zážitkový program
. Mlýny kolem Zlína jsou. Zdravím a hezké vánoce.
@Ou
Děkuji za reakci. Napadlo mě, zda mouky ze supermarketu dosahují takové úrovně (nejvíc mě asi zajímá výživová hodnota) jako mouka ze mlýna.
@karamelovazmrzka Děkuji za reakci. Super nápad s tím programem ![]()
@Romilda píše:
Už roky kupuju Babiččinu volbu a jsem spokojená
Já zase slyšel, že tohle je největší sracka a že se tomu mám vyhýbat obloukem. ![]()
Tchyně teda peče fakt hodně celoživotně a výborně a nějakou chválila, že je lepší, myslím, že Z Věrovan? Zkusím se zeptat.
Podívejte se na pořad A Dost!. Mlýn namele mouku ze stejné pšenice a pak nasackuje do pytliku podle odběratele a ten si to dal prodává pod svoji značkou. Babička volba za 25 Kč, Coop za 15 Kč, obsah úplně stejný ![]()
Od té doby kupuji tu nejlevnější.
@jun píše:
@Ou
Děkuji za reakci. Napadlo mě, zda mouky ze supermarketu dosahují takové úrovně (nejvíc mě asi zajímá výživová hodnota) jako mouka ze mlýna.
mouky ze supermarketu jsou ty samé, co mouky ze mlýna. Jen teda v mlýně tu várku co pomelou a otestujou na parametry, které kontrolují pekaři napytlují na velkoobchodní zakázky a zbytek do maloobchodních pytlíků, s tím že jim nevadí smíchat různé várky. To znamen to že nezaručí to co pro velkoobchod.
Ale tobě na domácí peční to je fakt jedno.
Jasně že je lepší najít třeba nějakou místni komuniktu KPZ - komunitou podporované zaměstnávání a domluvit se že někdo budete jezdit někam do mlýna - mrkni sem
https://www.adresarfarmaru.cz/…-zemedelstvi
V okamžiku kdy kupuješ od malovýrobců, tak prostě podporuješ konkrétní lidi, ne velký koncern.
Základní zádrhel ale je, že malovýrobci mívají zrovna v mouce výkyvy, kvalita zrna jak u pšenice tak u žita je dost závislá na počasí - proto to divné celozrnné žito u probia, ale ostatní jejich mouky bývají fajn - jen teda celozrnné.
Jako jen tak jezdit do mlýna a čekat že tam je pantáta mlynář co to bude chtít ukazovat dětem - no spíš ne
Stejně tak nebudou chtít prodávat mouku po kilogramech. Je to normální průmyslový provoz nastavený na velkoobchod. Courající rodinky nic moc, navíc je to potravinářský provoz, takže musíš být v ochranném obleku a obecně provoz mlýna pro děti není zrovna nejbezepčnější, je kam spadnout…
Exkurze dělá třeba Šmajstrla, ale ten mele pohanku a musíte si to předem domluvit a zaplatit a musí vás být alepsoň pět.
@Cenarius No to víš lákadlo ![]()
A babičky berou tu nejlevnější mouku v Kauflandu a taky žijou ![]()
To je jako se solí když si někdo kupuje kilo za 100 korun a ve výsledku to naložil v dole na lžíci stejný nakladač ![]()
Kvalitní mouku dnes neseženeš. K mání je jen odpad v řetězcích, nikdo jiný tady nemá kvalitní produkci obilí a vlastní mlýn. Poděkuj Zemanovi a dalším soudruhům z ČSSD, kteří tu zprasili zemědělství. Andrej je už třešnička.