Kvásek, kynuté těsto

24798
27.2.12 16:29

Za dvacet minut už bys měla mít horu kvásku - do těsta to nedávej, udělej nový (na kolik jsi měla tu troubu?) Když to kyne, tak se zvětšuje objem, dělá se z toho taková pěna.

Chytrá kniha říká, že „těsto je vykynuté, když zdvojnásobí svůj objem“ dle pozorování tak hodinku kynutí to chce většinou.

(Kup si pekárnu :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Marcelka89
27.2.12 16:29

já mám kvásek cca za 10 min na topeni a pak cca pul hodiny na knedlíky

• Citovat
  • Upravit
lena1234567
27.2.12 16:30

Ahoj,musíš dát vařit mlíko,ale nesmíš ho vařit,jen musí být teplé,dáš do něj droždí /tu kupovanou kostku/,musíš ji trochu rozdrolit,já na to ještě nasypu trochu cukru krystal a čekám,ono ti to během dvou tří minut nakyne,pak to teprv vyleješ do těsta,zamícháš,přikreješ utěrkou a kyne to,obvykle hodinu,hodinu a půl

• Citovat
  • Upravit
10713
27.2.12 16:30

Kvásek vzejde tak za 2 minuty (asi) asi nebyly dobré kvasnice :nevim: nebo moc teplé mléko :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5misa6
27.2.12 16:32

Buď máš blbé kvasnice,kváse by měl vzejít do 20min cca 2 cm.Tak to mám já.a těsto na knedle mi kyne 45min u radiátoru,když se topí.

• Citovat
  • Upravit
11502
27.2.12 16:32

Používám sušený, takže s kváskem neporadim, ale těsto kyne tak tu hodinu a mělo by ho být jednou až 2× tolik co ho bylo před kynutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5misa6
27.2.12 16:39

A proč dáváš kvásek do trouby?

• Citovat
  • Upravit
5533
27.2.12 16:42

A proto já nedám dopustit na sušené droždí :lol: . Vykyne vždycky krásně do hodiny :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Or
127
27.2.12 16:43

Já dávám kvásek na topení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
27.2.12 16:46

Změň dodavatele kvasnic :mrgreen: Jo párkrát se mi taky stalo, že jsem koupila čerstvé droždí a pdr velebnosti, prostě nic, nevzešlo :pocitac: a už si ani nepamatuju značku, která tohle dělá :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
27.2.12 16:48

Neměla jsi to mlíko moc horké? Nebo ten termostat na troubě třeba neměří úplně přesně a kvasinky jsi spálila (mlíkem nebo pak v troubě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
27.2.12 16:48

Nedávala bych to do celého čtvrtlitru mléka, stačí trocha. Do misky rozdrobím kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru a přidám jen tak 3 lžíce vlažného mléka. Trochu to rozmíchám a nechám, za 10-15 minut je plná miska.
To mlíko nesmí být horké a kvasnice by měly mít pokojovou teplotu.

Příspěvek upraven 27.02.12 v 16:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
27.2.12 16:50
CokeLady píše:
tterka píše:
A proto já nedám dopustit na sušené droždí :lol: . Vykyne vždycky krásně do hodiny :pankac:
Ale to pak není žádná zábava… :roll: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Umím použít i kvasnice, ale mně to „ššíííleně zdržuje“ :lol: :lol: :lol:

Ale když už, tak nemusíš dávat tolik mléka, stačí trošička, a troška cukru - tedy alespoň mě to tak fungovalo. A nedávala jsem do trouby, ale na chvilku třeba do peřin :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
27.2.12 16:54

já ještě zamíchám trošku mouky na kašičku, na které pak vidím jak hezky bublá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
27.2.12 17:01
CokeLady píše:
Pipet píše:
Neměla jsi to mlíko moc horké? Nebo ten termostat na troubě třeba neměří úplně přesně a kvasinky jsi spálila (mlíkem nebo pak v troubě).
nemyslím, bylo teplé a v troubě bylo jak na pláži, vedle kynou knedlíky v pohodě. :pocitac:

To je totiž má klasická chyba, moc teplé mlíko :lol: , ale teď to mrsknu do pekárny a těstíčko je jako peřinka, dokonalé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí