Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Používám sušený, takže s kváskem neporadim, ale těsto kyne tak tu hodinu a mělo by ho být jednou až 2× tolik co ho bylo před kynutím.
A proto já nedám dopustit na sušené droždí
. Vykyne vždycky krásně do hodiny ![]()
Změň dodavatele kvasnic
Jo párkrát se mi taky stalo, že jsem koupila čerstvé droždí a pdr velebnosti, prostě nic, nevzešlo
a už si ani nepamatuju značku, která tohle dělá ![]()
Neměla jsi to mlíko moc horké? Nebo ten termostat na troubě třeba neměří úplně přesně a kvasinky jsi spálila (mlíkem nebo pak v troubě).
Nedávala bych to do celého čtvrtlitru mléka, stačí trocha. Do misky rozdrobím kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru a přidám jen tak 3 lžíce vlažného mléka. Trochu to rozmíchám a nechám, za 10-15 minut je plná miska.
To mlíko nesmí být horké a kvasnice by měly mít pokojovou teplotu.
Příspěvek upraven 27.02.12 v 16:49
CokeLady píše:tterka píše:Ale to pak není žádná zábava…
A proto já nedám dopustit na sušené droždí. Vykyne vždycky krásně do hodiny
![]()
Umím použít i kvasnice, ale mně to „ššíííleně zdržuje“
![]()
Ale když už, tak nemusíš dávat tolik mléka, stačí trošička, a troška cukru - tedy alespoň mě to tak fungovalo. A nedávala jsem do trouby, ale na chvilku třeba do peřin ![]()
já ještě zamíchám trošku mouky na kašičku, na které pak vidím jak hezky bublá
CokeLady píše:Pipet píše:nemyslím, bylo teplé a v troubě bylo jak na pláži, vedle kynou knedlíky v pohodě.
Neměla jsi to mlíko moc horké? Nebo ten termostat na troubě třeba neměří úplně přesně a kvasinky jsi spálila (mlíkem nebo pak v troubě).
To je totiž má klasická chyba, moc teplé mlíko
, ale teď to mrsknu do pekárny a těstíčko je jako peřinka, dokonalé.
Já to mléko vždycky napřed ohřeju a přidám do něj kromě cukru i trochu mouky, zamíchám a pak tam teprve rozdrobím kvasnice. Dávám obvykle víc kvasnic než kolik je v receptu. Nechám na teplém místě a cca za čtvrt hodinky je kvásek hotov
To těsto dávám kynout taky na teplé místo, zakryté. Těsto na knedlíky je tužší, takže kyne dlouho, takže dávám kynout do trouby aby to šlo rychleji, ale stejně tak tři čtvrtě hodinky počítej. Mělo by to zdvojnásobit objem. Nebo to taky poznáš tak, že když do toho ďobneš prstem, nezůstane tam ďůlek, vrátí se to zpátky. Ale bacha, aby ti to zase nepřekynulo. To tím pak míchneš a zase to celé sedne… Ale neboj se toho. Stejně pak ještě musí kynout i hotový výrobek a v troubě to taky ještě kyne, takže i kdybys měla pocit že ti těsto nenakynulo tak jak sis představovala, pokud ti dobře nakyne kvásek, měl už by ten zbytek dopadnout dobře ![]()
CokeLady píše:Or píše:My netopíme
Já dávám kvásek na topení.
ja na monito
Já nechávám kvásek normálně na kuchyňský lince a zatím vždycky ,,musím zkalepat,, vzešel během minuty max.dvou ![]()
CokeLady píše:Or píše:My netopíme
Já dávám kvásek na topení.
ja na monitoRU evidentne si utopila mlynare, takze jsi dala moc mleka na malo drozdi, ja zahustuju moukou na kasi a to pak vykyne 100%
Buď máš blbé kvasnice,kváse by měl vzejít do 20min cca 2 cm.Tak to mám já.a těsto na knedle mi kyne 45min u radiátoru,když se topí.