Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já teda ne, ale mamina z něho peče i několikrát za týden. Teď si doma krmí nějaký pomerančový kvásek. Pečivo je z něho moc dobré.
Peču jen kváskový. Je výborný a nenadýmá. Základ je mít dobrý kvásek. Ze začátku jsem se s ním natrápila, teď už ho mám několik let a pro jistotu mám i kousek zamražený.
isand píše:
Já teda ne, ale mamina z něho peče i několikrát za týden. Teď si doma krmí nějaký pomerančový kvásek. Pečivo je z něho moc dobré.
Please, recept! ![]()
Terem píše:
Peču jen kváskový. Je výborný a nenadýmá. Základ je mít dobrý kvásek. Ze začátku jsem se s ním natrápila, teď už ho mám několik let a pro jistotu mám i kousek zamražený.
Myslíš že kvásek přežije mraz? ![]()
Samozřejmě, už jsem si z mraženého kvásek jednou obnovovala. Taky se dá do zásoby usušit.
Terem, můžeš prosím napsat, jak ho uchováváš a oživuješ? Několikrát jsem to zkoušela, ale vždycky mi zkysnul, tak jsem to vzdala ![]()
Peo, co myslíš tím zkysnutím? Mně jen párkrát zplesnivěl.
Mám ho ve větší sklenici od medu s uzávěrem. Sklenici vymyju převařenou vodou, dám do ní kvásek a pak už jen přikrmuju. Pokud začne plesnivět, přendám kousek do nové vyvařené sklenice, starou vyhodím.
Přikrmování - dvakrát nebo třikrát přidám převařenou vychladlou vodu (asi 100ml, ale dávám od oka) a žitnou mouku celozrnnou (asi 100g, dávám od oka). Pokaždé nechám chvíli kvasit, někdy půl hodiny, někdy pár hodin, jak mám čas. Pak většinu kvásku sleju do pekárny a sklenici se zbytkem (většinou zůstane jen po stěnách) dám zpátky do ledničky.
Důležité je mít dobrý kvásek, mně se tam začnou hned po přikrmení dělat bubliny.
Terem, mně začal smrdět po acetonu ![]()
A původní kvásek jsi koupila nebo si ho založila? a necháváš ho na lince nebo ho dáváš někde k teplu?
Mně kvásek hodně smrdí, ale někomu to voní ![]()
Nechávám ho na lince, máme tu asi 18 stupňů a funguje spolehlivě.
Založila jsem si vlastní, kupovanému bych nevěřila, že tam není droždí. Teda do svého jsem si dala část koupeného sušeného.
Mně právě zkysl už při tom zakládání.. kolikrát jsi ho ze začátku přiživila než jsi ho dala do chleba? A sklenici při kvašení máš uzavřenou víčkem?
Promiň za tolik otázek ![]()
Peo píše:
Terem, můžeš prosím napsat, jak ho uchováváš a oživuješ? Několikrát jsem to zkoušela, ale vždycky mi zkysnul, tak jsem to vzdala
Našla jsem moc dobré návody www.varimezdrave.cz/…oveho-peciva a www.varimezdrave.cz/…ozrnny-chleb
Kdyz mate jiný postup dejte vědet
A diky! ![]()
Leno, já to zkoušela podle jiného návodu, už ani nevím, kde jsem ho našla,ale nikdy mi nevyšel. Z kupovaného základu jsem to nezkoušela, díky za tip, zase to zkusím.
Dělala jsem kvásek stejně, jako je to popsáno v odkazu, ale fungoval mi jen ten z DM.
Přiživovala jsem ho třikrát, než jsem s ním poprvé pekla, důležité je, aby vzešel a pak zase klesnul. Čím je kvásek starší, tím je lepší.
Sklenici mám zavřenou, ale ne úplně dotaženou.
Zkusím jiné recepty, zatím jsem pekla jen chleba.
Dálší odkáz www.telatko.bloguje.cz a ještě o tom povídají holky v diskusi Ekologická domácnost jen si zadejte do vyhledavače Kváskový chléb
Můj povedený kousek ![]()
Holky, pečete někdo doma kváskovy chléb? Ják to dělali naše babičky? Jen prosím žádne droždi!