Kváskový chléb – recept

Lena F.
28.11.10 21:58

Kváskový chléb

Holky, pečete někdo doma kváskovy chléb? Ják to dělali naše babičky? Jen prosím žádne droždi! :-D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2457
28.11.10 22:03

Já teda ne, ale mamina z něho peče i několikrát za týden. Teď si doma krmí nějaký pomerančový kvásek. Pečivo je z něho moc dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
29.11.10 09:14

Peču jen kváskový. Je výborný a nenadýmá. Základ je mít dobrý kvásek. Ze začátku jsem se s ním natrápila, teď už ho mám několik let a pro jistotu mám i kousek zamražený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lena F.
29.11.10 09:28
isand píše:
Já teda ne, ale mamina z něho peče i několikrát za týden. Teď si doma krmí nějaký pomerančový kvásek. Pečivo je z něho moc dobré.

Please, recept! :-)

• Citovat
  • Upravit
Lena F.
29.11.10 09:30
Terem píše:
Peču jen kváskový. Je výborný a nenadýmá. Základ je mít dobrý kvásek. Ze začátku jsem se s ním natrápila, teď už ho mám několik let a pro jistotu mám i kousek zamražený.

Myslíš že kvásek přežije mraz? :-)

• Citovat
  • Upravit
5883
29.11.10 09:35

Samozřejmě, už jsem si z mraženého kvásek jednou obnovovala. Taky se dá do zásoby usušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peo
6738
29.11.10 09:46

Terem, můžeš prosím napsat, jak ho uchováváš a oživuješ? Několikrát jsem to zkoušela, ale vždycky mi zkysnul, tak jsem to vzdala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
29.11.10 10:06

Peo, co myslíš tím zkysnutím? Mně jen párkrát zplesnivěl.
Mám ho ve větší sklenici od medu s uzávěrem. Sklenici vymyju převařenou vodou, dám do ní kvásek a pak už jen přikrmuju. Pokud začne plesnivět, přendám kousek do nové vyvařené sklenice, starou vyhodím.
Přikrmování - dvakrát nebo třikrát přidám převařenou vychladlou vodu (asi 100ml, ale dávám od oka) a žitnou mouku celozrnnou (asi 100g, dávám od oka). Pokaždé nechám chvíli kvasit, někdy půl hodiny, někdy pár hodin, jak mám čas. Pak většinu kvásku sleju do pekárny a sklenici se zbytkem (většinou zůstane jen po stěnách) dám zpátky do ledničky.
Důležité je mít dobrý kvásek, mně se tam začnou hned po přikrmení dělat bubliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peo
6738
29.11.10 10:09

Terem, mně začal smrdět po acetonu :nevim:
A původní kvásek jsi koupila nebo si ho založila? a necháváš ho na lince nebo ho dáváš někde k teplu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
29.11.10 10:56

Mně kvásek hodně smrdí, ale někomu to voní :lol:
Nechávám ho na lince, máme tu asi 18 stupňů a funguje spolehlivě.
Založila jsem si vlastní, kupovanému bych nevěřila, že tam není droždí. Teda do svého jsem si dala část koupeného sušeného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peo
6738
29.11.10 11:10

Mně právě zkysl už při tom zakládání.. kolikrát jsi ho ze začátku přiživila než jsi ho dala do chleba? A sklenici při kvašení máš uzavřenou víčkem?
Promiň za tolik otázek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lena F.
29.11.10 12:19
Peo píše:
Terem, můžeš prosím napsat, jak ho uchováváš a oživuješ? Několikrát jsem to zkoušela, ale vždycky mi zkysnul, tak jsem to vzdala :nevim:

Našla jsem moc dobré návody www.varimezdrave.cz/…oveho-peciva a www.varimezdrave.cz/…ozrnny-chleb :dance: Kdyz mate jiný postup dejte vědet :mavam: A diky! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Peo
6738
29.11.10 12:39

Leno, já to zkoušela podle jiného návodu, už ani nevím, kde jsem ho našla,ale nikdy mi nevyšel. Z kupovaného základu jsem to nezkoušela, díky za tip, zase to zkusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
29.11.10 13:19

Dělala jsem kvásek stejně, jako je to popsáno v odkazu, ale fungoval mi jen ten z DM.
Přiživovala jsem ho třikrát, než jsem s ním poprvé pekla, důležité je, aby vzešel a pak zase klesnul. Čím je kvásek starší, tím je lepší.
Sklenici mám zavřenou, ale ne úplně dotaženou.
Zkusím jiné recepty, zatím jsem pekla jen chleba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lena F.
30.11.10 10:33

Dálší odkáz www.telatko.bloguje.cz a ještě o tom povídají holky v diskusi Ekologická domácnost jen si zadejte do vyhledavače Kváskový chléb :mavam: Můj povedený kousek :dance:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii