Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My jsme koupili Marwelovy kalhotky, kdyz mela mit mala mesic 3 plinky, baleni nasiroko. Misto Frejkovy perinky bych si to nelajzla, preci jen je to dalsi stupen napravy. Kamaradka ma ted dcerusku s trminky a to je teprve trapeni ![]()
Já kalhotky Marwel nikdy neviděla, těžko říct, jestli se dají použít místo peřinky.
Co zajít za ortopedem do jiného města a zeptat se ho na to????
Jaké máte vlastně hodnocení? 2c?
Víš, těch prvních 6 týdnů života je pro kyčle velmi důležitých, na jejich konci můžete mít krásných 2a. Rády bychom ti řekly, že můžeš dcerce ulevit. Ale netroufnem si…
My míme vpravo IIa a vlevo IIc a v té peřince jí jde jedno kolínko dovnitř té dečky takže ta nožička je jakoby málo roztažená, kdežto v těch kalhotkách jí to ty nohy drží krásně od sebe. Ale nevím…
my jsme měli po týdnu kontrolu s jediným cílem - aby doktor zjistil, zda správně nandaváme peřinku a jak to po týdnu zvládáme. Takže mi tam odpověděl na některé praktické dotazy. Třeba zda křížit kšandičky nebo ne (ne je správně, to křížení jsem někde viděla na fotce). Také mě připravil na to, že se suché zipy po čase opotřebují a jak na to - pokud nechceš kupovat novou dečku (400,–), je zapotřebí našít nové sucháče, nebo cvočky. Já našila sucháče - celé pruhy, abych mohla zapínat dečku v různém stupni utažení, podle oblečení. Stejně ale pod dečku moc oblečení nedáš, maximálně body a punčochy.
No a proč to píšu
pokud nemáte takovouto kontrolu v plánu, zašla bych tam i bez objednání - během minuty ti i sebeprotivnější lékař odpoví, zda je dečka správně velká a jestli ji nandaváš dobře.
A ještě praktická rada - potíž byla s oblékáním - do tepláčků se malá v dečce nevešla a do dečky se má myslím dávat co nejméně vrstev (je to logické, proti otlačení) - takže jsem jí vždycky dala punčochy a místo tepláčků nebo dupaček jsem jí buď navlékla super pružné pletené kamaše (ty se natáhly i přes dečku), nebo jsem používala štulpny/návleky. Koupila jsem je za pár korun na mimibazaru, natáhneš je po stehýnka a jsou super. Ahoj
xxEdward píše: … pokud nemáte takovouto kontrolu v plánu, zašla bych tam i bez objednání …
Dobrý nápad! Špatně nandaná peřinka může hodně uškodit!
Držím palce ![]()
poradí i někdo s diagnozou?
klinicky kyčle abdukce volné, Betamn O, stabilní, rýhy symetricky, sono dx IIa, sin. IIc
Je to špatné, nebo se dečka dala jen preventivně? Ví, že by to měl vysvětlit lékař ale je to hlavně pro klid duše, ten doktor je fakt protiva. Kdybysme po 6nedělí nejeli zpátky do Prahy, kde už áme domluveného jiného ortopeda, utekla bych od něj co to jde.
IIa je v pořádku. IIc v pořádku rozhodně není! Kvůli tomu IIc máte peřinku.
„sin.“ je zkratka pro latinské sinister, tedy levý. „dex.“ je dexter, tedy pravý. Prostě levá kyčel nemá správný tvar. Četla sis ten článek na Baby-Café, na který jsem ti házela odkaz? Tam máš popsáno, co to znamená IIc.
Možná před tebou ortoped zmínil „stříšky“. Stříška je takový oblouček na pánevní kosti, má být určitým způsobem ostrá, aby zabraňovala hlavici stehenní kosti vyjet při zatížení nohy z kloubní jamky ven. U novorozeného dítěte je normální, že je nemá ostré, obvyklý je stav IIa. Kloubní jamka (pánev) i hlavice stehenní kosti jsou totiž při narození tvořené chrupavkou, ta se ještě tvaruje do konečné podoby. Po narození ze začínají tyto chrupavky měnit postupně v kost, tedy osifikovat. Miminko musí mít nožičky ve správném postavení, aby se chrupavka měnící se v kost vytvarovala správně. Nožičky ve správném postavení „žabáčka“ mají děti ve Frejkově peřince, Pavlíkových třmínkách, v dobře uvázaném šátku na nošení dětí…
Tady nožičky na „žabáčka“ (z webu www.didymos.cz):
http://www.didymos.cz/…_na_boku.jpg
Kdyby se kyčlím s hodnocením IIc na jedné straně nevěnovala patřičná pozornost, mohlo by dítě v dospělosti třeba i kulhat.
Neboj, IIc je sice už na Frejkovu peřinku, ale například naší Adélce se to spravilo už za 3 měsíce - což je opravdu krátká doba a dá se zvládnout. Musíš to překousnout a dávat dečku opravdu zodpovědně. Jakmile jednou polevíš a třeba ji na pár nocí nedáš, dítě si velmi rychle zvykne, a pak ti o to víc odmítá. Samozřejmě budeš dečku občas prát, takže když tě bude čekat nějaká důležitá akce - třeba návštěva, nebo tak něco, naplánuj to tak, aby se dečka prala a musela schnout
ale nezneužívat…
jo a nosítka miminek jsou taky v abdukční poloze, takže procházky jdou někdy v pohodě bez dečky, pokud ti visí „jako žába“ na břiše.
Já navíc začala s malou chodit na plavání - nejdřív do „vaniček“ (od 7 týdne), pak do bazénku. To je pohyb, který kyčlím rozhodně neškodí - tedy pokud včas nahlásíš cvičitelce, že nesmíte procvičocvat spodek tělíčka. Miminko tam krásně posílí svaly, bříško, krk i záda - což je super, vzhledem k tomu, že v dečce je svázané a moc pohybu se nedá. Vlastně tím trochu dohání to, co s dečkou nemůže. A má na těch 30 minut skvělou zábavu, potom navíc úžasně dobře spinká. A hýbe se ![]()
Uvidíš, uteče to a ten pocit´ze zdravého miminka je krááásný
já vyplenila hračkářství, za odměnu ![]()
Já bych s nošením v šátku nebo nosítkách počkala do konce 6nedělí (to říkám jako velmi nadšená šátkařka, která nosí své děti doslova od narození!). I s případným praním peřinky bych počkala. Vždyť na konci 6nedělí můžete mít fakt IIa, to za to stojí!
Peřinku budete mít určitě celkem na 3 měsíce, ale pokud bude hodnocení při další kontrole IIa/IIb, tak už je možné peřinku při procházkách nahradit šátkem. Pokud chtěš samozřejmě šátkovat.
Ale plavání je dobrý nápad!
Děkuji,
jen ti IIa a IIC je mi jasné co je vlevo a co vpraco, mě šlo spíš o to:
klinicky kyčle abdukce volné, Betamn O, stabilní, rýhy symetricky
. Měla jsem to napsat já ťuhýk
klinicky kyčle abdukce volné … ortoped dělá kyčlemi takové kroužky, takže pohyb v kyčelním kloubu je volný + lze je dát do abdukční polohy, tj. na žabáčka, dobrá zpráva (= má domněnka)
Betamn O … netuším
stabilní … nevím, ale špatné to asi není
rýhy symetricky … rýha mezi tvářičkami prdelky, rýhy mezi prdelkou a stehýnky, symetričnost je ok, asymetričnost značí problém (snad si to pamatuju přesně)
Tak jsme byli na kontrole u ortopeda. Výrazné zlepšení ze IIc vlevo na IIa nyní jsme tedy bilat. IIa, tak proč nám peřinu nechal??? Malá jí přes den už snáší dobře ale v noci je to děs. Nerada spí na zádech jen na boku. Na zádech usne, ale za pár minut začne šermovat rukama a vzbudí se a řve a takhle pořád dokola. Pomáhá jen položit ji na břicho. Ale pak zas nespím já. Pořár koukám jestli je v pořádku. Teď měla zácpu tak jsem jí tu peřinu na dvě noci nedala aby mohla kopat nožkama a v noci to bylo úplně vyměněný dítě.
6 týdnů, aby se kyčle vytvarovaly + 6 týdnů, aby se tvar udržel
Ahoj holky, jsem tu nová a jen jsem chtěla povzbudit ty, co máte trápení s peřinkou na kyčle. moje eliška byla v porodnici OK, v 6 týdnech jsme vyfásly peřinku - nález 2B a 2A, musim tedy přiznat že jsem to šíleně ořvala ale malá to snášela docela dobře.Měla jí 10 týdnů a musím tedy říct že jsme jí dávaly poctivě, sundavala jse jí fakt jen na přebalování a koupání.Do toho ještě 4× denně cvičíme vojtovku kvůli asymetrii a dr.mi řeka že to cvičení taky hodně napomohlo k tomu aby se kyčle spravily. Niocméně minulý týden nám jí sundali, už nemusíme ani na kontrolu takže vydržte a dávejte peřinu opravdu poctivě, uteče to jako voda a souhlasím s tím, že pro maminku je to větší stres než pro mimi!chodíme na ortopedii do nemocnice a viděla jsem tak holčičky co byly na trakcích a to je teda teprve síla
zlatá peřina ve srovnání s tím nebo sádrou!ještě tedy na závěr - když nám jí sundali s radostí jse jí rozškubala
![]()