Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
nevim, jestli ji to opravdu boli, ale kazdopadne je ji to asi neprijemny. Neni ted ale nic, co pro ni muzes udelat. Uvidis, ze za chvili si na to zvykne, i kdyz par dni bude asi nevrla ![]()
drzim palce, at mate pristi kontrolu ok. Chce to hodne trpelivosti, ale urcite ji to pomuze. Problemy s kyclema se muzou tahnout celej zivot, tak to nechce nic zanedbat.
Dečka není nic příjemnýho, měla jsem ji do roka, a máma říkala, že když mi ji dr. naordinoval, týden jsem byla jak když mi mají růst zuby
Protivná, nevrlá atd. Ale pak se to srovnalo a dečku jsem prý snášela dobře. Zkus to s ní pár dnů vydržet, za zdravé kyčle to stojí. Držím palce ať jste brzo v pořádku ![]()
Dudek naše Eliška měla taky dečku a pamatuju si, jak jsem byla smutná a otrávená, že jí budu trápit. Měla jí 3 měsíce a naštěstí už je to dobrý.
Ale poslední měsíc nebo měsíc a půl byl dost blbej, protože už se hodně hýbala a z dečky se vykopala, tak jsem jí to musela špendlit zavírákáma a měla to dost na fest.
Dudku,
nemyslím, že jí to bolí. Spíše jde o nezvyk, tedy byla zvyklá se hýbat a teď jí to peřinka do značné míry znemožňuje. Jak je dcerka stará? 3m?
starší peřinku měla a v pohodě ji přijala…bez věttších problémů… teda den si pokňourala ale to bylo vše…
Vydrž, malá si zvykne a bu de to v pohodě.. za zdravé kyčle to stojí…
Je jí 12 dní a spinká jen jkdyž se chová. Usne mi jen na břiše a jak jí dám do postýlky, je po pár minutách se spaním utrum a brečí.
Ahoj,
my jsme měli dečku od 3.měsíce do 6.měsíce - první den až dva malá plakala, ale šlo opravdu spíš o nezvyk, než o bolest. Jak říkal pan ortoped - děti brečí dva dny, maminky dva týdny
To platilo i na mě - obrečela jsem to fest, nějak mi to přišlo jako katastrofa. Ale neboj, malá si zvykne velmi rychle a vztekat se bude maximálně při přebalování. Naopak děti pak lépe spávají, protože sebou nešijou a jsou v klidu.
A doporučuji neslevit a dávat opravdu přesně podle doporučení - my jsme z výsledku 2c (aspoň myslím) měli 2a za 3 měsíce - takže velké a rychlé zlepšení. Pak jsme dečku obřadně rozcupovali na kousky, ale vlastně na ni vzpomínáme v dobrém - pomohla ke zdravým tlapkám.
dudku - předtím jsi neuvedla, kolik maličké je… drž se, určitě se to srovná. Neumím si představit, že by malá tak brzo dostala peřinku… ale počkej.. KO se dělá v porodnici a pak až v 6 týdnech… jak to, že ve 12 dnech dostala peřinku??
Ahoj. Moje malá peřinku sice neměla ale pro změnu dostala třmínky. Když je dostala první den a noc prořvala a potom při každém utažení, myslím že je možné že jí to trošku bolí, není navyklá na tu polohu kyčlí ale vydrž zítra už o ničem nebude vědět. ![]()
Já sama jsem jako dítě byla na prkně - tam s dítě uvázalo a nesmělo se z toho vyndat ani na koupání - mamka říkala že ke mě chovali i s tím prknem. ![]()
První týden jsem prý prořvala, no a když mě z něho v 9 měsících sundali, řvala jsem prý zase týden- byla jsem už zvyklá.
Oni děti jsou strašně přizpůsobivé a spíš to trápí maminky ![]()
Dudku,
jestli malá dostala peřinku ve 12 dnech věku, tak peřinku rozhodně pečlivě noste!!! V tomhle věku se peřinka nedává každému, jen tam, kde je k tomu opravdu důvod. Dobré je, že od narození do konce 6nedělí udělají kyčle velký skok ve vývoji. Pokud budete peřinku důsledně používat, je velká naděje, že se jí brzy zbavíte!
V rozporu s doporučeními českých ortopedů bych ale miminko nechávala každý den při přebalování tak 15-30 min, aby si zakopalo nožičkama na volno, tj. bez plenky i bez peřinky. Důvod: Peřinka dovolí novorozeněti minimum pohybu. Bez pohybu je i kyčelní kloub a německý ortoped Fettweis (propagátor nošení v šátcích) upozorňuje, že může dojít ke špatnému prokrvování kyčelního kloubu a tím jeho poškození.
Jak usnout? Srovnalo se to už nebo problém přetrvává?
Tady si přečti:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
http://www.nosenideti.cz/china.php?…
Už usíná na boku vypodložili jsme ji polštářema aby se nepřekulovala a dávám jí na bříško . Ale spaní na zádíčkách jde jen v kočárku.¨
Ale je hrozně protivná .
Na boku ne moc často, jen na usnutí, nebo se musí podložit horní nožička - aby se horní nožička nevyvracela.
Pokud je neklidná, tak dávej pozor na známky neurologického dráždění. U nás to bylo prohybání zádíček do luku, tj. vlastně most. Příčinou byla nevhodná velikost peřinky (příliš velká).
Je to trápení s kyčlema, co? ![]()
No a nevíte někdo jaký je rozdíl mezi peřinkou a marwelovými kalhotkami? My jsme dostali půjčené kalhotky a jsou o mnoho lepší. Malá je v nich klidná, krásně spí na zádech i na bříšku a má nohu dokonce víc od sebe než v té peřince. Ta peřinke mi přijde na malou velká a jedno kolínko jí pořád zalízá jakoby dovnitř tý peřinky, kdežto v těch kalhotkách je spokojená a nohy drží krásně od sebe. Toho Drů. se na to bojím zeptat - je to protiva a nic nevysvětlí.
Ahoj, já se na Marwela ptala ortopeda - řekl mi, že by mi to nedoporučoval. Že prý už bylo tolik „nových a lepších“ výrobků, že už to ani nesleduje. Prý je to jen moje zodpovědnost, ale on by do toho nešel - také by se mohlo stát, že to nepomůže a ty prováháš ten nejlepší okamžik na nápravu kyčle - pak může mimčo skončit v nemocnici, a to by sis vyčítala. Hodně asi záleží na nálezu - my jsme měli 2c, po 3 měsících dečky to bylo 1a. Také se mi Marwel líbil, tak jsem se těšila, jak malé ulevím. Ale nakonec jsem dala na rady lékaře.
A neboj, dečka bude brzy spíš malá, až jsem si ke konci říkala, zda nekoupit větší, jestli to ještě pomáhá. Ono to rychle uteče a budete mít kyčle v cajku ![]()
Dostali jsme od ortopeda peřinku na kyčle. Malá ale neustále brečí. Hrozně jí to bolí. Jediné jak usne je u mě na břiše. Nevíte někdo nějakou polohu jak se dá s tímhle aparátem usnouta jak vůbec přečkat ten měsíc do příští kontroly?