Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Můžete mi prosím někdo napsat postup jak pro blbce, JAK PÉCT kynuté buchty, záviny atd.? Postup kynutí mám myslím zmáknutý, kvásek z kvasnic krásně vzejde, smíchám s ostatními surovinami, těsto zdvojnásobí svůj objem, je vláčné, nechám ještě chvíli odpočívat…a po vytáhnutí z trouby je poživatelné teplé a pak je jak kámen. Tuhé, vysušené, prostě hnus.
Babička mi tvrdí, že v klasické horkovzdušné troubě peče „všechno na vrtuli“, čili na horkovzduch a stejně se povedou. Já už jsem zkoušela kde co a je to pořád stejné. ![]()
Já dělám podle receptu „Pohádkové Honzíkovy buchty“ a vždy se mi povedou. Peču klasicky horní, spodní ohřev.
Hmmm… Já peču vše jen na horní a spodní ohřev bez horkovzduchu na 170 a snad vždy se mi povede. Vybírám si recepty, kde přijde do těsta relativně dost másla, kvalitní tuk je pro vláčnost základ. Fakt mě nenapadá, propracované máš těsto předpokládám dostatečně, když i hezky vykyne a je vláčné? Jako tvrdnutí je u kynutého těsta úplně normální, ale že by to bylo poživatelné jen za tepla, to se mi nestalo, většinou upeču odpoledne a ráno u kávy si ještě parádně pochutnáme.
Zkus přidat tuk, máslo nebo olej… Já s tím u kynuteho těsta nešetřím a je vždy krásně měkké. Babička šetří a má to tvrdší
Spíš dej do placu recepty… Taky peču normálně jen spodní/horní ohřev.
Třeba buchty dělám tyto
https://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
a jsou dokonalé. Vážně moc dobré ![]()
Ja třeba kynuté na horkovzduch nepeču, přijde mi vysušené. Ale u kynuteho záleží i na náplní, třeba ořechové buchty mám tvrdé taky dost brzy. Ne tedy hned po vychladnutí, ale třeba druhý den. Moc často ho kvůli tomu nedělám
Horký vzduch se mi neosvědčil. Peču klasicky dolní a horní ohřev.
Jak dlouho to pečeš? Nezůstane ti to v troubě moc dlouho a nevysuší se? Zkouším špejlí a když je suchá, je hotovo. Peču jen na spodní ohřev, včera dukátové buchtičky jen malá dávka v remosce, takže se pekly svrchu a dnes se dojidal zbytek. V pohodě.
Tukem to myslím nebude, když dělám bagety, tak v tom není tuk žádný a po vychladnutí jsou stále super ![]()
Na kynuté buchty používám recept od Rettigové ![]()
Jak ty buchty uchovavas? Dávám věci pod skleněný poklop a více drží vlhkost, takže jsou vláčné. (Až mě to štve a ty bagety nechávám venku, aby zůstala kůrka.)
Kynuré na horkovzduch nepeču, jen klasicky spodní a horní ohřev.
Pokud myslíš balené buchty, hodně masti, klidně sádlem.
Díky všem za tipy. A třeba na kolik stupňů a jak dlouho pečete?
Babička kynuté těsto potírá před pečením máslem a po upečení máslem zředěným vodou. Potíráš to něčím?
Tak zvlhčení je dobrý tip, nechávám dole plech na který dám trošku vody.
Já kynuté někdy na horkovzduch peču, ale maximálně na 160 stupňů, spíš šneky a male kousky. Většinou ale také peču jen horní a dolni ohřev.