Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé mamky,
obracím se na Vás s tímto problémem. Malému se začaly lámat nehty na nožičkách, a to tak, že se mu nehtík hlavně na palci rozlomí úplně vejpůl nasvislo (tedy ne vodorovně, jak se stává). Dost mě to znepokojuje, nejen že se bojím, aby si ho třeba při oblékání bolestivě nestrhl, ale hlavně se obávám toho, jaký je důvod. Samozřejmě, že u dětské dr. jsme byli nedávno na očkování a já se na to zapomněla zeptat.
Neznáte někdo příčinu takové věci? Co jeho tělíčku chybí?
Děkuji mnohokrát.
Blanka
BlanulaK, těžko říct, mě se to taky dělá. Ale nepraskne mi to po celý tý dýlce a neodchlípne se mi to. Prostě jen jako popuká. Nikdy jsem to neřešila.
Nevím, jesli na tohle má vliv třeba nedostatek vápníku, nebo nějaká plísnička ![]()
Já bych zítra šla k dětský a asi i ke kožní, aby si to fakt nezatrh. ![]()
No, bavila jsem se s dětskou sestrou, prý to je nejspíš narušení nehtového lůžka, např, že se do toho palečku kopnul, pak se to tak prý dělá. No nevím…
Malému se to dělá taky, hlavně když má nehet delší … dneska jsem mu je musela aspoň na palcích ostříhat, bo mu to právě takhle v půli „prasklo“ a ještě jako kousek se mu utrhl. Naštěstí ne do masa … Já bych řekla že to je tím jak lítá a do všeho kope, resp. neustále o něco zakopává.Šak má ty nehty ještě takový měkoučký a hřehký …
Andělka a Jára 18m
ahojky,
osobně bych se přikláněl k tomu, že jak furt prcci do něčeho kopou a o něco brnkají, tak trpí nehtové lůžko a na kvalitě nehtu je to pak vidět. Dělalo se mi to na rukách a jakmile jsem změnila styl manikůry, tak se to po čase zlepšilo. Začala jsem brát i křemík a myslím, že můj několikaletý problém je vyřešen. Nejsem si ale jista, jestli ti naši prcci něco jako křemík vůbec můžou. Zkus se poradit v lékárně.
Kamila
Dobrý večer, prosím poraďte, jestli máte někdo nějaký nápad jak to vyřešit, už jsem z toho nešťastná ![]()
Dceři se lámou nehty na nožičkách, jen na palcích a to tak blbě, že třeba do půlky, vodorovně, někdy jí to zasahuje až jakoby do masa. Ikdyž je má zkrácené, každý den to hlídám a večer stejně najdu zatrženo, pak si to ještě ponožkama strhne
je jí 11m, ještě úplně nechodí, napadlo mě, jestli to není tím, jak si stoupá na špičky, třeba na sedačce atd.. Tomu ale stejně nezabráním
Doktorce jsem to ještě něříkala, jdeme tam příští týden tak se optám.
Napadá vás, čím by to bylo, nebo jak tomu zabránit?
Díky moc, mějte hezký večer ![]()
Malá to má taky, myslím že od toho jak furt packuje.
Nevím, jestli to není nedostatek vápníku? S PLDD jsem zatím neřešila, ale asi budu. I mě napadlo jí ty nožky nalakovat bezbarvým lakem, ale fakt nevím…
@neschopná mamka Ma to asi dost děti, i známá mi to říkala. Ja ji to dnes zalepila náplastí, už taky nevím co :/
@Hinata Měli jsme to podobně, jen o trochu dřív. Malá vstávala jakoby přes nárty. Od devíti měsíců chodí /bude jí rok/ a už je má jen „okopané“
Ale s dr. se určitě poraď.
Moje „malá“ je teda spíš už velká, má dva a čtvrt. Má to od malička - co klekla k lezení tak ty nehty jsou fakt děs. Co je navíc blbý, že je má i „divně“ tvarované od přírody. Už jsem aj přemýšlela, že ji vezmu na pedikůru, ale to je asi blbý, co? Já se i bojím pořádně ostříhat, tak to beru po milimetru každý den. ![]()