Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
už začínám být zoufalá a tak si k vám jdu pro radu.
Skoro dva týdny se naše malá (13 měsíců) budí ze spaní s hysterickým křikem. Ze začátku to trvalo třeba hodinu a pak spala klidně až do rána. Záchvaty se ale stupňují, třeba hodinu řve, pak usíná, ale z polospánku pobrekává a po chvilce spustí nanovo. Začíná to cca v deset a končí kolem třetí ráno. Pak usíná a je schopná spát třeba do devíti.
Nechápu, co se jí může dít?! Mysleli jsme, že se bojí tmy, tak jsme jí nechávali rozsvícenou lampičku, ale už taky nezabírá. Nezabírá ani puštěná televize, chování, masírování bříška, sab simplex a už ani když si ji vezmeme do postele.
Nedávno prodělala šestou dětskou nemoc, může to souviset?
Prosím, kdo můžete poraďte, co s tím!
Danielo.......... podle toho co popisujes to neni hysterie, ale nocni desy. presne to odpovida obrazu, jaky sme meli donedavna my.........
Doporucuji ti zajit k detsky pro papirek k neurologovi........my to absolvovali v dubnu, naocili mu EEG, pak to dr zhodnotil na tohle, a ze to souvisi s uzkosti, ale nevi se jakou......dostal leky na 3 mesice..........dnes sme 2 den bez lecby, a Jenda dnesni noc prospal celou
Jinak, u nas to obdobi trvalo dele, ale ja jsem nechtela nikam jit, az me udolala tchyne, ze ma znameho.......a tak sme tam skoncili, ted to skousime bez leku, akorat davam rybi tuk a doufam, ze se to nebude opakovat
Ono ani nejde o to kriceni, ale pry je to pak hoooodne nekvalitni spanek a detem nedozrava mozek… tak bych to nepodcenovala
Jo a nase detska doktorka na mne koukala jako na hysterku, ale ten papir mi stejne dala
Hodne stesti, je to fakt o nervy!!!!
Já bych asi spíš zkusila dobrého homeopata, než dávat 13měsíčnímu dítěti prášky. V Brně by to nemusel být takový problém někoho najít.
Kdyžtak se můžeš poradit na téhle diskusi
Ahoj, kamarádky holčička měla to samé. Doktorka jí řekla že malé děti (bylo jí 15 měsíců) mohou mít v noci prudký nárůst adrenalinu a jejich tělo si s tím neumí poradit, prostě to po čase zase samo přešlo. Asi bych se zkusila poradit s Dr., ale myslím že na prášky je vždycky času dost, pokud se nejedná o něco vážného. Hodně štěstí, a ať brzy spíte jako tuleni ![]()
Ahoj DanieloB-
chudák kočička malá, taky bych řekla, že to je noční děs…
Jestli se to stupňuje, tak to řekni doktorovi. Ségra tohle měla taky, s mladším klukem - hodinu v noci řval, i když rozsvítila, ani ji nepoznával, vytřeštěný oči a v nich hrůzu (no prostě noční děs), pak usnul a ráno o ničem nevěděl.
ségra to teda nechala, sice z toho byla vždycky vyplašná,ale nakonec mu to přestalo, ale bohužel už teda nevím, za jak dlouho. jenom vím, že to měl ještě i ve školce.
Pokud se to stupňuje a jsi z toho špatná, tak bych se taky zeptala doktora, jak říká Ka-tka.
V některých dětech se fakt nastřádají emoce a zážitky za celý den a v jejich hlavičce to pak v noci naroste do obrovských rozměrů a nedokážou si s tím poradit. Ségře tenkrát řekli, že má být kluk co nejvíc v klidu a co nejmíň „vzruchů“ a bouřlivých zážitků, jenže to se lehko řekne, žejo..
tak pa Petra
Holky díky! Zítra to proberu s doktorkou a uvidím. Třeba malá překvapí a začne spát jako dřív. Taky by mi chvilka spánku neuškodila ![]()
Ahoj. Nevím, jestli není na odpověď už pozdě, ale ještě jsem chtěla přidat tip na knížku, kde to dobře popisují. Podle všeho jde opravdu o noční děs.
Spánek malých dětí, Gravillon Isabelle, nakl. Portál
http://obchod.portal.cz/…malych-deti/
Přeji ať se to zlepší a jste v pohodě
Tak tyhle příšerné noci jsme prožívali taky.Lituji Vás a hlavně malou.Já osobně jsem u doktorky byla ,ta mě ale ujistila,že je zbytečné honit nás po vyšetření natoš malému dávat prášky.Je to prý jen přechodné a máme vydržet.Samozdřejmě kdyby to po nějakým čase nepřešlo máme přijít.Měla pravdu nevím jak dlouho to trvalo ale přešlo to uplně samo a malej ted spinká tak krásně ,že jsme ho mohli dát i do pokojíčku a spinká do rána.Přeji at se vám to brzy srovná.
Martina+Mareček
Ahoj všichni,
jsem ráda, že tento problém není jen u nás… Honzík večer v klidu usíná, kol desáté je ukrutný křik, neví o světě, oči doširoka otevřené, klepe se jak ratlík… držíme ho, mluvíme na něj a až začne odpovídat, víme, že je vzhůru. Je dost dráždivej, takže většinou končíme blitím… kvůli šilhání jsme dostali doporučení na neurologii, dostali jsme tam k vyplňování tabulku záchvatů a v listopadu mydlíme na kompletní neurologické vyšetření včetně tuším magn. rezonance v oblbnutí práškama ![]()
Bobkovi jsou tři roky a trápíme se tím cca 1× měsíčně už 2 roky ![]()
Danielo,
je důležité, jestli jsou to noční děsy nebo fakt hysterické záchvaty. Moje dcera měla někdy po 2. roce noční hysterické záchvaty. Pozná se to tak, že během nočního děsu o sobě neví, může mluvit/křičet konkrétní slova, ale je zkrátka mimo. Četla jsem, že je lepší vyčkat a nebudit je.
Naše malá měla (a zase teď má) v noci fakt hysteráky. Brečí, řve, něco třeba chce, a když se jí něco řekne, tak všechno bojkotuje, tj. reaguje jako při normálním hysterickém záchvatu ve dne.
Přešlo to časem, kapičky na uklidnění (bylinkové, homeopatika) nikdy nepomohly. Teď máme něco podobného, ale je to tak po 1/2 roční pauze minimálně… Příští týden se jdu zeptat psycholožky, jestli je to normální, ale kamarádky holčička má podobné stavy, tak to asi budu muset přežít (i když nevím, jestli ve zdraví se to dá…).
Hodně štěstí!
Taky jsem meli desy, jako vetsina kolem 10hdiny. Ale 5-20minut a potom klid. Nepomahalo probudit, hladit mluvit nic......
Tak tam jsem jen sedela potichu mluvila a cekala az to prejde.
Ted je uz velky a mival to kdyz tata nekam odjel, nejak jako by to vycitil a v noci rev. Rikala jsem ze to vyciti a nahodi bud horecku nebo rev:-))
Nyni uz dlouhou dobu je v klidu…
Kdyby H mel revy dlouhe hodinu, tak bych to asi resila u znameho neurologa, nebo na doporuceni detske MUDr.
Tak at vam to dobre dopadne a pokud mozno bez prasku.
Kac
@Táňulka mužů se zeptat jestli jste byli s těmi hysterickými záchvaty u psycholožky a popřípadě co říkala? Mám doma s klukem totiž to samé. Děkuji
@Táňulka mužů se zeptat jestli jste byli s těmi hysterickými záchvaty u psycholožky a popřípadě co říkala? Mám doma s klukem totiž to samé. Děkuji
U syna jsme to meli taky nekolik let, nebyli jsme nikde, bylo to v etapach, nejakou dobu kazdy den, nekdy obcas, pak to ustalo, zase objevilo.Ted ma 5 a tento stav vyjimecne, kdyz treba neni zdravotne v poradku.
Nepomahalo nic, jen jsem ho uklidnovala…
My dávali Sedalii (homeopatický sirup) - po domluvě s lékařkou (prý určitě neuškodí) a zlepšilo se to. Ovšem po nějakých 14dnech podávání jsem přestala i se Sedalií (nebo spíš zapomněla, že něco takového máme) a byl klid úplnej… ![]()
Teď to mívá, když jí není dobře.