Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moje dcera to má vždycky tak třikrát do roka, poprvé jsme s tím byli také v nemocnici, ale od té doby to zvládáme samy doma, nech si od dr napsat čípky Rektodelt - jako první pomoc při záchvatu, jinak se na tuto nemoc dává dithiaden na noc a já dávám i stoptusin. Na noc je nutné mít v ložnici co největší zimu - třeba spát i při otevřeném okně v zimě a vysoko pod hlavou, při záchvatu se doporučuje také jako první pomoc zabalit dítě do deky a strčit ho k otevřenému oknu nebo k mrazáku.Doufám, že jsem poradila…
ono z toho ty děti časem vyrostou, dcera má dnes skoro 5 let a už nemá ani to noční dušení a záchvat kašle, jen ráno má štěkavý kašel, tak neboj…
moje malá měla laryngitidu v 6ti měsících. Protože se dusila dostávala REctodelt čípky - sice kortikoidy, ale zabíralo to parádně. Do nemocnice jsme jezdili 3× denně na inhalační terapii, protože mám ještě jedo dítě doma a nemůže zůstat sama. Do týdne to bylo lepší a naštěstí je zatím zdravá
Měli by ti napsat nějaké léky jako první pomoc, my máme čípky Rectodelt, je to svinstvo, ale v nejhorším případě pomůžou. Dále je potřeba studený vzduch, v zimě dítě zabalit do deky a dát ho do otevřeného okna, v létě strčit hlavu k otevřenému mrazáku. Já už tomu nejhoršímu umím předejít, poznám, že nás čeká záchvat, večer začne chraptět, i když je jinak úplně zdravý. Takže dostane fenistil kapky, v místnosti zvlhčím vzduch, malému podložím hodně hlavu a trup, aby neležel ve vodorovné pozici a připravím si ten čípek, kdyby bylo nejhůř.
ten dithiaden je fakt dobrý, pomáhá aby se dítě nebudilo kašlem , je to antihistaminikum / proti alergický/ a zklidňuje - taky pomohl ![]()
Ahojky,můj syn má tyhle problémy od 6měsíců a pěkně jsem si s ním zkusila,chudáček malej. Kolikrát jsem jeli na pohotovost s kyslíkem a v nemocnici mu chystali JIPku,protože to vypadalo dost zle,jednou byl dokonce ve stavu,kdy mě vůbec nepoznával a bál se mě,no šííílený. První pomocí je hodně studený vzduch…v létě je to horší,ale řešila jsem to větrákem..pak jsem dávala rectodelt a kapky ditustat,aby se zmírnil kašel a malej se tak nedusil,kupodivu to zabíralo,kkyž byl větší,dávala jsem prednison,který mi dali v nemocnici,zabírá rychleji,ale je pěkně hnusnej,takže to byl boj.Dětskou doktorku jsem požádala o doporučení na alergologii a tam už nás nějakou dobu léčí..paní doktorka mi řekla dokonce jednu věc,kterou jsem do nedávna vůbec netušila..tahle nemoc se chová hooodně podobně,jako začínající astma,takže doporučuju zajít na alergologii a nechat se nějak vyšetřit,abyste věděli,co léčit.Dneska je malýmu skoro 6 a je to mnohem lepší,taky jsme jezdili do lázní,ted jedeme zase a vážně se to zlepšuje. Pokud budou mlhy nebo déšť,vůbec nechodte ven,jen se tím,jako by ta laringytida přivolala…není to přenosný,ale kdo se s tím nesetkal,má pocit,že dítě trápíme kašlem…tak hodně štěstí a at se brzo dáte nějak dokupy..zdraví Lenka
Ahojky.Tak jsme stejně postiženi.Při každé rýmě, stačí jít ven a má to.Ale už to mám vychytaný a hned jak začne štěkat tak dám bud čípek nebo ted jsme na to poprvé zkusila homeopatika a fakt se mu to nerozjelo.+ samozřejmě musíš ho hlídat a dopřát mu studený vzduch celou noc.Pořádně nabalit a větrat.
taky se přidávám
Včera jsme byli v noci i na procházce po vsi, ale zvládli jsme to…
Znám rodinu, která spí celou zimu v čepicích a rukavicích, kvůli laryngitidě ![]()
laryngitida je akutní onemocnění, pokud je to dlouhodobé, nebo se to vrací po námaze, mohlo by to být spíš astma ![]()
Starší se k němu dopracovala po zápalu plic a musí mít inhalátor
No v nemocnici mi řekli že nesmíme do styku s dětma dokud se neuzdravi je to infekční?
My jsme dostali Stoptusin a Protazin a to je pěknej oblbovák ![]()
Ahoj, laryngitida je virové onemocnění. Dokud dítě kašle a má rýmu, může nakazit, ale to neznamená, že koho nakazí, ten bude mít laryngitidu. Každý jinak. Jinak s věkem se to zlepšuje, růst hrtanu a změna anatomických proporcí krku, takže pak to přejde do toho dospěláckého chraptění a ztráty hlasu, to je laryngitida u nás velkých, ale dušení už ne, to je specialita kojenců a batolat..
Jinak antihistaminika ano- Dithiaden, Fenistil.., něco od kašle, třeba Stoptussin, určitě studený vzduch, není třeba spát u otevřeného okna, stačí pravidelně vyvětrat,zvlhčit vzduch.
Co se kortikoidů týče, tak na ně sice vesměs koukáte křivě, ale je to základní léčba proti otoku v krku, Rectodelt se používá, ale vězte, že než zabere, trvá to několik hodin a obecně se doporučují jiné přípravky, ale ty v případě velkého dušení na doma nejsou. Dá se i Prednison v tabletkách samozřejmě, a fakt to není takový dryják, jak se bojíte, krátkodobě (tak se dává u laryngitidy) neuškodí. ![]()
Tak ať se vám všem a hlavně dětem laryngitidy vyhýbají na sto honů!!!! ![]()
Ahoj maminky
. V nemocnici jsem ležela s ním nechtěla jsem ho tam nechat a myslet nato co zrovna dělá jestli nepláče…každý večer když usínal musel být u mě a nikdy to nedělal ale tam jo chytl mě pevně kolem krku a přitiskl obličej na můj obličej a usínal,měl strach poznal že není doma pořád se semnou mazlil aby veděl že tam jsem. Omlouvám se jestli to přeháním ale setkala jsem se stim poprvé a můžu říct že zážitek na celý život, moc to prožívám miluji svého syna a přála bych si aby byl zdravý. 

Omlouvám se vím že tohle téma je tu několikrát ale nechci se šťourat ve starých příspěvkách a číst si to.
Chci se zeptat jestli je tu nějaká maminka s dítětem co má Laryngitidu??? A jak s tím bojujete? Skončila jsem v sobtou se synem(15m) v nemocnici protože strašně kašlal a dusil se nemohl se ani pořádně nadechnout, úplně sípal nemohl ani mluvit, válel se neměl ani sílu sedět,stát cokoliv. V nemocnici mi řekli že měl akutní zánět hrtanu (Laryngitida) přišli jsme za pět dvanáct, kdybych s ním nepřišla doma by se mi dusil mohl by se dostat do bezvědomí a mohlo by mu to poškodit mozek. Když nás v úterý pustili lékař mi řekl že mě nechce strašit ale že mám počítat s tím že pokaždé když bude nějak nemocný bude to mít i s Laryngitidou. Taky říkal že to může odejít a už se to na něm nikdy neprojeví a nebo že to může mít několik let. Ani nevíte jak se toho bojím toho že třeba nás to potká znova a než zavolám rychlou tak mu to ublíží na zdraví, nechci nato myslet ale chci být připravená na nejhorší. Už nechci aby nás to potkalo
Jen jsem se vykecala ze svého pocitu a zážitku děkuji za pochopení
Taky bych se chtěla zeptat prý jsou nějaké čípky které se dávají při takovém stavu aby nedošlo k záchvatu jestli někdo víte název sem s ním děkuji.
Přeji hezký večer