Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já latkuju s bamboolikem a petit lulu. Svrchnace od bamboolika. mají křidélka co je super a tak jsou jistější. Od PL mají zase lem z flisu což je pohodlnější a pořád nevím které jsou lepší;)) jinak vnitrky mám z bambusu a spokojenost veliká. Malý má tři měsíce a ještě ani jednou se neoprudil i když na noc dávám pampersky (řekla jsem všem že chci latkovat a od všech jsme dostali megabaliky pampersek
. Sice hůř schnou (24-48 hod) ale super. Mám jich cca 20-24 plus 4× bambusové vícevrstvé čtverce. Peru tak 2× týdne a stačí mi to.
No nevím jestli je dobré stavět výbavu jen na aio či sio, ale jsou maminky, které to tak mají. Výbava podle mého názoru vyjde zbytečně moc draho, přitom na doma přece větší zadeček nevadí, a jak se furt pere ten PUL tak se to rychleji opotřebovává. I tak mám docela ráda kapsovky, sice častěji provlhají, ale když se přebalí včas, tak pohoda, a jsou na přebalování fakt nejjednodušší a když já nebo malý nemáme náladu na složité balení, nebo třeba mimo domov, je to super. SIO nevlastním a ani mě to nějak neláká, to radši vložím do svrchňáků vkládačku nebo čtverec a vyjde to na stejno. Kolik kusů bys potřebovala, kdybys chtěla jen aio a sio, to asi záleží na tom, jak rychle ti schne prádlo, jak často budeš prát a předpokládaná spotřeba plen na den… Asi bych toho pro začátek koupila míň a pak postupně doplňovala výbavu podle potřeb, tak to alespoň dělám já ![]()
Já čistě látkuju a moje výbava vypadá takhle, ještě dodám, že mám sušičku:
12ks bamboolik AI2
12ks bamboolik Batolecí vložky
4ks bamboolik noční kalhotková plena
10ks Haipa daipa pastelka
10ks Haipa daipa savá jádra
6 ks Ellas house bum fold (používám jako přídavnou savost do nočních plenek)
9ks bamboolik svrchní kalhotky
Peru s frekvencí 1× za 2-3dny.
Asi bych taky byla s pořizováním výbavy výhradně v AIO a SIO opatrná… Najdou se maminky, které jsou takto spokojené, ale fakt jich moc není. A můj názor je, že to není jen o systému, který si zvolím já jako matka, ale taky o dítěti. Tisíckrát mi tu může @Beaumont napsat, že Bambooliky jsou super, ale mně se v nich malá vždycky „prostřílela“ durch. Tím neshazuji názor, že Bambooliky jsou fajn, já je později využila místo tréningových kalhotek, ale dceři prostě nesedly. Byla ukakánek a když se mi během pár hodin prokadila i 3× až přes tepláky, vzdala jsem to a jela v kalhotkovkách. Petit Lulu byly lepší, ale taky žádná jistota, na jejich svrchňáky ovšem nedám dopustit, díky tomu fleecu se dají kolem nožiček krásně dotáhnout, a přitom neškrtí. Zkoušela jsem i Anavy, ty byly asi nejhorší (měla jsem ovšem tu starší řadu, od roku 2014 jsou prý lepší).
Takže za mě - odzkoušet. Pokud vám AIO/SIO sednou, tak proč ne a dokoupit výbava se dá vždycky. Pokud nesednou, budete mít prostor investovat do něčeho jiného.
Tak s AIO úplně neporadím, ty použiju jednou za uherský rok, ale mám sio bamboolik, a ty jsou podle mého názoru děsné, dokud dítě nemá tuhou stolici - vaječina se mi pokaždé dostala na PUL. Ven sice ne (jsou tam ty vnitřní gumičky), ale na PUL vždycky. A separačka se mi v nich strašně zmačká, takže je to všude
Mám radši kalhotovky, ten velký zadeček mi přijde roztomilý ![]()
SIO nemám (jestli dobře chápu, na svrchňáčky se nacvakávají savá jádra?), tudít u našich poseroutků by to bylo k ničemu, protože ti mají/měli tuhý bobek jednou za uherák a ty jejich srágory se na svrchňáčky dostaly téměř vždy. AIO nejsou tak savé, takže na noc vůbec a teď pro mladšího tak max. na hodinu, protože děsně čůrá. Takže u něho mám nejraději kalhotovky nebo vícevrstvé se svrchňáčky. Já bych pouze s AIO a SIO jen spokojená nebyla, pořád bych přebalovala a savá jádra by šla do prádla i se svrchňáčky, takže zbytečné. Já kombinuji a jak jsem psala, SIO ani nemám.
Měla jsem jednu dobu výbavu téměř ze sio. kombinace bamboolik a petit lulu. můžu jen doporučit. výhody: levnější než kalhotkovky. torchu menší zadeček. jednodušší systém (pro tatínka) nevýhody: pokud je vaječina, téměř vždy proteče - je nutné mít víc svrchnáků než u kalhotkovek. oproti kahotkovce jsou menší. dovycpat jdou vždycky. ale musíš jich mít kajo kalhotkovek - tedy cca 20-25. samozřejmě pomaleji schnou proti čtvercům. já byla spokojená. svrchní bambolík lepší na vaječinu, ale když vyrsotl tak dřel lem sucháče do bříška. petit lulu jsou střihově trochu větší a jiné, takže ty jsme používali potom
@Leli83 souhlasim. Každé dítko je jiné a vyhovují mu jiné věci. Já brala na začátku jen pár kousků na vyzkoušení a potom dokupovala jen to co mě i malému vyhovovalo. Jinak malý (3 měsíce) teď kádí tak jednou za 4-7 dni a to je teda něco. Vždy to je na svrchnacich( do té doby nikdy nebyl problém) ale zase je to jediná plenka l. kde to až na oblečení nedošlo. U pampersek to měl snad až za ušima.
Každému vyhovuje něco jiného no, já mám v období vaječiny nejraději kalhotkovky a na to svrchňáky (nejvíc mi vyhovují anavy, thirsties, ale ani blueberry nejsou špatné), malý kadí x-krát za den, na svrchních je to i tak celkem často, na oblečení téměř nikdy. Kapsovky, nebo jakékoliv jiné aio, jsou jako jednoráz, tzn. když se mimčo pokadí, proteče to s velkou pravděpodobností
Ale zase až na zádech to v látce ještě nikdy neměl, narozdíl od jednorázu. Od té doby, co používám na noc látku (noční kalhotkovka + svrchní), má pyžamko pořád čisté. Dřív jsem na noc dávala pampersku a totálně pros. ané pyžamko jsem měnila každý den
Zkoušela jsem na noc i kapsovku (já blbec) a bylo to to samé, co jednoráz. Takže za mě jsou nejlepší kalhotkovky + svrchní, a aio jen v nouzi, na parádu atp. (např. při přebalování „v terénu“). Ale to si každý musí vyzkoušet sám, proto radím pořídit napřed míň kousků a vyzkoušet, zda by vám vůbec tento systém vyhovoval a pak dokupovat.
Hlavně si nekupujte celé sady, sice vyjdou malinko levněji ale když nesednou, tak co s tím? Jinak bamboolika má pro držitele karty klubu pevného zdraví u VZP 10% slevu. A když koupíte přes jejich látkovou poradkyní tak vám dají ještě nějakou slevu navíc;)
Zatím anonym protože nechci ještě troubit do světa, že čekáme další miminko.
první dítě jsem látkovala ale už je to zpoustu let. druhé částečně. Teď bych chtěla látkovat jen s AIO a SIO. látkuje někdo výhradně jen s těmito kusy? zajímalo by mě kolik plen máte doma, ne kalhotkovky čtvrce atd… kalhotkovky byly vždy naducané na mých dětech a dělali velké zadečky. Moc jsem je neměla ráda.