Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminky, máme doma 10 denní novorozeňátko a chystáme se balit do látkových plenkových kalhotek (mám koupené popoliny one size biobavlna)- v porodnici nám řikali ať pokládáme miminka do postýlky na bok… ale nejsem si jistá, jestli i v případě těchto látkových plenek.. jsou dosti objemné (na tak malé mimi).. přijde mi, že má malá víš zadeček jak hlavičku.
jak ukládáte miminka do postýlky v takovýchto látkových kalhotkách? Na bok? Na bříško nebo zádečka?
Děkuji za vaše zkušenosti a rady.
Nám zase v porodnici říkali, že dítě by se mělo ukládat na záda, s hlavičkou střídavě k jedné či druhé sztraně a polohu na bok nedoporučovali, tak si vyber ![]()
Na bčíško bych na spaní bez dohledu určitě nepokládala, je to poloha, kde se zvyšuje riziko SIDS, nejméně riziková je poloha na zádech.
Objem plíny bych i zvážila v porovnání s tím, zda v noci přebalujete, pokud ano, nemusí být mimi tak vycpané. Pro menší objem a přitom věší savost jsou vynikající bambusové plínky a vkládačky, dokonce existují i vlněné vkládačky, ty sajou výborně. Vyrábí je například igulee, ale na zlaticko.cz je návod na samodoma výrobu ![]()
Ukládali jsme na záda , někdy i na bok (teď už si samo Saša spí, jak se jí chce). Vůbec neřeš, že látkovky vypadají objemně a působí to, že má hlavičku níž. Mimčům je to úplně jedno.
A nechceš zkusit na začátek jen čtvercovky? Ty nebudou tak objemný. Já dávala Popolini fakt až tak od 6 kg, to už mi na něm nepřišly tak velký. Pokud ti nějak výrazně neublinkává, tak dej klidně na záda. A pokud jo, tak na záda a vyvýšit matraci v horní půlce.
ahoj nechápu co je to za novou metodu dávat mimi na bok, klidně na záda a na boky přes den
alenení to tak zcela přesně na bok prostě tenom nakopit ale mírně…na bříšku určitě mimi nedávej bez dozoru!
Ahoj já dávala malýmu Popolinky na spinkání od tý doby co jsme přišli z porodnice (sice jsem párkrát dala Pampersky ale postupem času jsem přešla jen na Popoliny) dávala jsem ho na zádíčka, ale měl podloženou matraci klínem takže ležel jakoby z kopce
a to že má velkou plínu mu nikdy nevadilo ![]()
Holky děkuji za rady a názory, tak to nechápu, proč nám říkali v porodnici na boku.. asi kvůli tomu ublinknutí kdyby náhodou.. Jak píšete o podkládání matrace.. kde se tak dá pořídit ten klínek na podložení? A není pak problém s funkčností monitoru dechu? Když je ta matrace vyvýšená?
Mě taky řikali na bok ( U Apolináře). Podle mě nikdo pořádně neví. Co porodnice, to jiný zvyk. Řikali kvuli ublinkávání a šišatosti hlavičky. Naše mudrra zas řikala jedině na zádech.
Prý ne na boku kvuli iziku přepadnutí na břicho. Takže podle mě lehce na bok může.
Já dávala večer na záda a v noci po prvním kojení na bok (kvuli tomu, že se děsně nafutoval a bála jsem se ublinkávání). Večer byl vždycky uřvaný a kojení moc nedal, tak jsem ho s klidem na záda dala.
Niki mě ten klín pod matraci dělal táta, dělal i postýlku, bylo ta asi o 8cm cca
Monitor nevím, já ho neměla ![]()
Mondo ten klín Ti dělal tatínek ze dřeva? Budu to muset ještě zkusit nějak pořešit:-)
Jinak s tím spinkáním koukám fakt, jiný kraj jiný mrav.. jen jsem si říkala, aby se malé nekřivily nožičky, když ta plínka je objemnější a když by ležela na boku..
Jojo děl mi to táta ze dřeva, měla jsem ho v postýlce tak do 4 měsíců.
Já dávám malýmu popoliny fakt od narození a nožičky křivý nemá, jsou hodně objemný, ale malýmu nevadí ani teď když už leze, stojí a obchází nábytek. Jen ho do nich teď zabalit je docela zábava ![]()
Mondo díky moc, taky už právě chci popolinky plně používat, těším se na to a když vidím ty hromady za těch pár dní použitých jednorázovek, tak to je pro mě ještě větší motivace.. zkusím manžela taky poprosit, aby mi vyrobil klín, jen nás ještě moc nejde odřihávání.. takže asi občas budu pokládat i na bok.
My jsme dali pod nohy postylky knizky a taky to udelalo sve a nemusis nic shanet
)) ![]()
Jé, díky za typ, hnedka nožky podložíme. Do teďka jsme to ještě nevyřešily a tak malá spala na noc v papíře, ale teďka jsme už trochu povyrostly a s touto vychytávkou už látkování i na noc nic nebrání:-) Díky.
![]()