Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, máš dost naivní představy.
Spíš se vyrovnej s minulostí, ve které ti objetí chybělo.
Každá situace vyžaduje adekvátní řešení a prožívání, tato prekopové metoda je jak vlk v rouše beránka ![]()
Zakladatelce bych poradila, aby si nejdříve vůbec pořídila děti a pak básnila o metodách výchovy. Tahle metoda mi připadá nepřirozená a týrající.
Děkuji pěkně, nechci. jednou jedinkrát jsem viděla video, kde Prekopová „vedla“ matku, aby pevně své dítě objímala. Ve výsledku leželo dítě na zemi, mlátilo sebou do všech stran, matka ležela na něm, urputně se snažila dostat dětské končetiny pod kontrolu (a že pěkných pár ran schytala) a do toho vemlouvavý hlas o tom, jak je to super. Normálně se mi z toho udělalo zle. Z mého pohledu to bylo týrání jak dítěte, tak matky.
Ještě dodám, že taky jsem proti fyzickým trestům. Nicméně, řadím k nim i metodu pevneho objetí.
Na tohle se tesis? Z takove kravy si beres priklad?.Jde videt, ze zadne dite nemas.
Příspěvek upraven 02.06.14 v 19:14
@wildcherry píše:
http://m.youtube.com/watch?…
jo, tak to je přesně to video, u kterého se mi chtělo zvracet.
@neumisa píše:
jo, tak to je přesně to video, u kterého se mi chtělo zvracet.
presne
.Prosim te, ze ta matka na nejo rvala, asi 10cm od hlavy? To kako ta krava, detska psycholozka dovolila?
@wildcherry píše:
presne.Prosim te, ze ta matka na nejo rvala, asi 10cm od hlavy? To kako ta krava, detska psycholozka dovolila?
už si to nepamatuju přesně a znovu na to koukat odmítám. stačí mi ty pocity, které přetrvaly. ale ano, mám pocit, že tam ječela děcku do ucha dost z blízka.
@neumisa píše:
už si to nepamatuju přesně a znovu na to koukat odmítám. stačí mi ty pocity, které přetrvaly. ale ano, mám pocit, že tam ječela děcku do ucha dost z blízka.
jo tak jsem slysela dobre.Ne,vazne hnus.To uz decku po zadku a vyhodit do pokoje, az se vrati, az se uklidni, nez takove tyrani. A ona jeste na ne tak nezaujate koukala, klid v ocich a ukazovala ji, jak ho ma zalehnout.ja uz kdysi o ni taky cetla, mavla jsem nad tim rukou, protoze nechapu, proc bych protivny starsi decko mela objimat, kdyz zlobi. Obejmuti ma prichazet uplne v jinou dobu.
NO tak to je strašný to video…Vždyť to dítě je úplně v tranzu a vyčerpaný z boje. Tohle je 100% horší než nějaký šupnutí po zadku. Tohle někdo udělat mně, tak to je moje smrt.
Já bych tak radikální nebyla, podle mě to v určitých specifických vztazích a situacích a u některých dětí může dobře fungovat a pomáhat. Potíž podle mě je, že to není tak univerzální metoda, jak by si asi paní Prekopová přála. A i způsob, jakým ji propaguje, je zjevně nešťastný.
Srovnávat to s „šupnutím po zadku“ je podle mě zcela scestné.
Myslím, že než jsem měla dítě, taky jsem tu metodu vítala a představovala si, jak ji budu používat. Časem jsem názor změnila a nejspíš ho změní i zakladatelka, až bude mít tu zkušenost. Ale co my víme? Třeba právě jí a jejím dětem ta metoda bude k užitku.
@arcinka píše:
Znam, libi se mi a treba u postizenych deti ma vyborne ucinky. Sama to praktikuju, kdyz uz nevim kudy kam a mam stres, deti jsou na vrazdu…vseho necham, placnu je na sebe a razem je klid (deti mam zdrave). Nesnasim fyzicke tresty, podle meho nazoru uhodi jakymkoli zpusobem dite jen clovek, ktery si na nem vyleva svuj vlastni vztek a pretlak nebo ktery nechce hledat jinou cestu. Taky toho mam obcas plny zuby a svrbi me ruka, ale uhodit dite neni reseni. Trpelivost, kontakt, vysvetlovat a usmev staci. Taky nasi nesli daleko pro ranu a podle meho nazoru to do vychovy proste nepatri. Asi se ozve dost maminek, ktere me za muj nazor budou rekneme citovat, ale to na nem nic nezmeni![]()
Edit: nepouzivam klasickou metodu pevneho objeti se znehybnovanim, ale vzala jsem si z ni ten kontakt, obejmuti.
Příspěvek upraven 02.06.14 v 14:38
Tož to já dítě taky objímám, ale objetí nevymyslela Prekopová, pokud vím ![]()
Ale jinak souhlasím s tím, že to někomu může dobře fungovat a pomáhat. ![]()