Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer, prosím o radu.
Chtěla bych do dětského pokojíku nalepit na zeď led pásku 10m. Zkusila jsem kousek nalepit na zeď a páska se po chvilce odloupla i s barvou. Jak jste lepili vy, pokud máte na zdi? Dcerka by si moc přála mít jí na zdi, ale je to asi nereálné, když se loupe barva.
Poradíte prosím? 🙏 🙏
Takovou tou „lepící žvejkačkou“ určenou na lepení na zeď? Když to dáš každých pár centimetrů, tak by to mohlo držet… Nebo na prasáka skobičky.
Pak ještě manžel chtěl původně náš obývák obehnat poličkami po celém obvodu kousek od stropu s tím, že ledky přijdou na to. Ale to už je složitější a dražší řešení.
LED pásky se obvykle lepí do Al profilu. Jednak krásno a druhak je to chlazení. Ten profil pak může mít i krycí plast a pak je to světlo rozptýlené a hezčí. A ten Al profil bych přivrtal na hmoždinky, klidně 6mm. Stačí na krajích a v prostředku.
Pokud by byla malba dobře nosná, stačí i lepit. Tak po 50 cm by mělo stačit. Nebo použít třeba Mamut stavební lepidlo. Jsou i menší tuby.
Třeba: 
@Jiju123 upevnění na zeď koukám vyřešeno a teď ještě napájení. Jaký je výkon pásku víš? Na jaké napětí? Protože při této délce to chce ideálne 24v a nejhůř 12v a napájený z několika bodů
@Kamkam píše:
Takovou tou „lepící žvejkačkou“ určenou na lepení na zeď? Když to dáš každých pár centimetrů, tak by to mohlo držet… Nebo na prasáka skobičky.
Pak ještě manžel chtěl původně náš obývák obehnat poličkami po celém obvodu kousek od stropu s tím, že ledky přijdou na to. Ale to už je složitější a dražší řešení.
Když pominu že to bude hnusný a bude to tam vyset jak kus hadru tak nebude mít dostatečný odvod tepla. U málo výkonných to až tak nevadí samozřejmě to zkracuje životnost.
Po celém obvodu místnosti to chce už pásek na 24Volt a napájený na několika bodech dle výkonu pásku jinak to bude mít nehorázné úbytky a po nějaké vzdálenosti už bude čitelný úbytek světla.
Bohužel dneska to lidi kupují a myslí že to jen tak natáhnou a ve většině obchodů prodávají běžné 10m 5Voltovych pásku a bez propojovacích vodičů což je u tohodle napětí i tak blbě řešitelné kvůli nutnosti většího průřezu vodičů.
A pak člověk přijde na návštěvu a oni se tou napůl svítící katastrofou ještě chlubí ![]()
@JiříkMazlík píše:
Když pominu že to bude hnusný a bude to tam vyset jak kus hadru tak nebude mít dostatečný odvod tepla. U málo výkonných to až tak nevadí samozřejmě to zkracuje životnost.
Po celém obvodu místnosti to chce už pásek na 24Volt a napájený na několika bodech dle výkonu pásku jinak to bude mít nehorázné úbytky a po nějaké vzdálenosti už bude čitelný úbytek světla.Bohužel dneska to lidi kupují a myslí že to jen tak natáhnou a ve většině obchodů prodávají běžné 10m 5Voltovych pásku a bez propojovacích vodičů což je u tohodle napětí i tak blbě řešitelné kvůli nutnosti většího průřezu vodičů.
A pak člověk přijde na návštěvu a oni se tou napůl svítící katastrofou ještě chlubí
Jo no, to mi nedošlo. My máme samozřejmě na chlazení lišty (mám jich fůru z doby, kdy jsem tím svítila kytkám)
já si to tím způsobem ale tak jako tak umím představit, že by to nevypadalo špatně. Jen to tam nesmíš humpolácky pověsit, ale trochu se s tím vyblbnout. ![]()
@Kamkam jasný chápu že když ho napneš tak to poznat moc nebude ![]()
Ale fakt ty lišty ideál nebo alespoň hliníková paskovina sice nemá takovou plochu ale na menší výkony stačí ![]()
No to napájení když se koukneš tak pokud je špatně udělané tak nesvítí rovnoměrně po celé délce ![]()
Když je napájen jen třeba na koncích a je dlouhý tak na kraji svítí krásně a u prostřed míň.
Je to tím že pásek je tenký a nemá dostatečný průřez vodičů pak samozřejmě jsou zbytečné ztráty na teplo a životnosti těch přetížených části to nepřidá ![]()
Proto je ideální pásek na větší napětí a napájet dle výkonu klidně i po metru pokud je to třeba ten dvouřadý ![]()
@Jiju123 píše:
@Ivan PPZ Pošlete mi prosím odkaz na ten profil?
Google najde
A to nezabředáváme do kvalitního napájecího zdroje, připojovací bižuterie, DO…
A pak ještě kvalita LED pásku a „teploty“ světla a stmívavosti. U nás doma se instaloval RGB+W. Je pravda, že se nakonec zůstane tak u 3 barev + bílá a 2-3 intenzit osvětlení.
@Ivan PPZ no právě pokud to má fungovat chce to investici a není zrovna malá
někteří koupí první 10m pásek a pak mají oči pro pláč
.
Já tyhle pásky beru od několika ověřených výrobců na Aliexpressu.
Protože zde v ČR lidi jen okrádají za nehorázné přirážky za to samé
@JiříkMazlík jo, já ani nepřemýšlela nad variantou, že by to chtěla jako náhradu osvětlení. Jen doplněk pro zábavu. Tam by pak ty ztráty taky tak nevadily.
Led pásek jsme měli takhle jeden čas nalepený pro srandu kolem vchodu do kuchyně… Jen tak na zdi. Svítilo to občas chvilku, tak to bylo jedno. ![]()
@Kamkam no pokud to máš po obvodu celé místnosti tak je to daleko lepší světlo než lustr v jednom místě ale samozřejmě pokud to chceš mít na delší dobu a aby to dobře fungovalo tak to bude dražší. Většinou beru Teplou bílou metr kolem 50 Kč nedávno jsem nahrazoval zářivkové těleso v kuchyni a led trubice které bych chtěl prostě neměli
hold dnešní doba i když máš na to si to koupit tak to není ![]()
@JiříkMazlík píše:
@Kamkam no pokud to máš po obvodu celé místnosti tak je to daleko lepší světlo než lustr v jednom místě ale samozřejmě pokud to chceš mít na delší dobu a aby to dobře fungovalo tak to bude dražší. Většinou beru Teplou bílou metr kolem 50 Kč nedávno jsem nahrazoval zářivkové těleso v kuchyni a led trubice které bych chtěl prostě nemělihold dnešní doba i když máš na to si to koupit tak to není
Jo jasně no, proto to chtěl manžel udělat v obýváku. Bydlíme totiž tak trochu v jeskyni
(rozuměj tmavém bytě)
Já na to všechno mám, právě od těch kytek
ale není to priorita číslo jedna, resp kdo ví, jestli se k tomu dostaneme. Neplánujeme tu zůstat navždy. ![]()