Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
Chtěla bych se s vámi poradit o lécích proti úzkosti. Mám je velmi silné, dlouhotrvající (třeba 4 hodiny v kuse), ale i přesto se snažím lékům vyhýbat a dostat se z nich bez psychofarmak. Samozřejmě se to ne vždy podaří, brala jsem při uzkostech neurol, ten mi změnili na atarax, který mi i pomáhá, ale když si ho vezmu během dne, usínám. Hrozně mě to utlumuje. Nemáte nějaký tip,.po kterých anxiolytikách není člověk jak pytlem praštěný? Děkuji předem! ![]()
Ahoj,
chápu, že se snažíš vyhnout psychofarmakům a najít jinou cestu. Pokud ti Atarax způsobuje ospalost a tlumení během dne, existují i jiné léky, které by mohly mít menší sedativní účinky. Možné alternativy: Buspiron - Toto je často předepisovaný lék na úzkost, který nemá tak silný sedativní účinek jako benzodiazepiny (jako Neurol). Nezpůsobuje ospalost, a proto je vhodný pro dlouhodobé užívání. Další - SSRI/SNRI - Některé antidepresiva, jako je sertralin, escitalopram nebo venlafaxin, jsou účinné na úzkost. Tyto léky sice můžou mít na začátku vedlejší účinky, ale většina lidí si na ně zvykne a můžou být účinné při úzkosti bez tlumení. Další - Pregabalin - Tento lék je někdy předepisován na úzkostné poruchy a může mít mírnější vedlejší účinky ve srovnání s některými jinými léky.
Nefarmakologické možnosti:
Psychoterapie - Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) je často velmi účinná při léčbě úzkostí. Může ti pomoci naučit se techniky, jak zvládat úzkostné myšlenky a reakce. Relaxace a mindfulness - Pravidelné cvičení, meditace a hluboké dýchání můžou také pomoci snížit úzkost. Životní styl - Změny jako pravidelný pohyb, dostatek spánku, vyvážená strava a omezení kofeinu a alkoholu můžou mít velký vliv na úzkost.
Určitě je důležité konzultovat s lékařem, který ti může poradit a přizpůsobit léčbu tvým potřebám. Každý člověk je jiný, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. ![]()
Prosím uzivam brintelix 15 mg, fevarin 50mg xanax 1 mg za den, uz vece jak rok úzkosti jsou lepsi, ale přes to dojde j zhoršení, byli me řečeno o aurorixu, jsem bez nalady a leky na serotonin. bázi me způsobují dysfunkce muze se tato kombinace fevarinu a aurorixu? mohlo by to mít treba lepší efekt? Uz jsem zoufalá spafla jsem do toho po úmrtí mamky dost hluboko, ale lecim se skoro iro 30 let děkuji za odpověď Jitka
@Sofie57723 píše: Více
Ahoj, Fevarin (SSRI AD) a Aurorix (RIMA AD) jsou spolu kontraindikované, kvůli riziku serotoninového syndromu. Přečti si příbalové letáky. Dokonce mezi jejich užíváním musí být 14 dní pauza.