Reklama

Lepší vaření

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Anonymní 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.17 09:31
Lepší vaření

Ahojky Všem!!! Takže!
U nás doma babičky a máma jsou kuchařky klasik! Klasické české dobroty, vše po staru, je to vyborné, ale né uplně zdravé, kolikrát mi někdo poví, že vaří klasiku, ale zdravěji upravenou a že chitná jako normálně… už to nějaký pátek řeším, jsem kuchařkou hl podle kuchařek, nemam na to 6. smysl, ale vaření mě baví, jen si řikám že chci prckovi a manželovi vařit dobře a i zdravěji… nemate typ na web nebo kuchařku?

Ještě doplnim, že nejsem nějaký extrémista co jídla týče, jíme vše, jen tomu chci dát trochu zdravější formu…

Kuchařky mám dvě… ale jídla v tom nejsou moc normální a suroviny tady v Čr snad ani neexistují :roll:

Díky za všechny tipy a rady!!!

Snonym - kamarádky rýpaljy, že to přeháním


Reklama

Reakce:
 
Nowuka2
Ukecaná baba ;) 2288 příspěvků 08.02.17 09:36

No tak typickej příklad svíčková - někdo dává mouku, já nedávám nic, jenom hodně zeleniny, má perfektní konzistenci a skvělou chuť. Maso hovězí, k tomu místo houskovýho knedlíku celozrnej nebo špaldovo bramborovej a je to luxusní jídlo :nevim: Ale jako že bych jela podle nějakých kuchařek, na to mě neužije… :nevim: Prostě s rozumem no.

 
Salorka
Závislačka 4184 příspěvků 6 inzerátů 08.02.17 09:39

@Nowuka2 Souhlasím, dělám stejně :-)

 
Aries6
Generální žvanilka 21913 příspěvků 2 inzeráty 08.02.17 09:42

Já toto taky řeším. Dělám to tak, že co není nutno moukou zahušťovat, tak nezahušťuju. Třeba bamboračku dělám tak, že část polévky rozmixuju, do krémových jako brokolicová, hrášková, atd, dávám brambory. Taky to není výživová pecka, ale lepší, jak mouka. No a kde není zbytí - třeba kuře na paprice nebo guláš, tak dávám celozrnnou špaldovou mouku. Chuťové to trošku znát je, ale není to nic extrémního. A když už dělám něco moučnýho - buchtu, knedlíky, apod., tak dávám buď taky tu celozrnnou špaldovou nebo půl na půl s bílou.
Já sama mám nejradši teda těstoviny, rýži a rizota, ale omáčky dělám kvůli dětem a chlapovi.

 
Heivka
Závislačka 2964 příspěvků 08.02.17 09:43

Třeba zdravější varianta guláše je, že se dá opravdu hodně cibule (cca 3díly cibule na díl masa) když se to dobře podusí (případně rozvaří v papiňáku) tak se skoro nemusí zahušťovat, ano omáčka není úplně hladká, ale chuťově je to moc dobré.
Nebo třeba svíčková omáčka, když se dá dostatek kořenové zeleniny, která se pak propasíruje a rozmixuje, tak v ní nemusí být vůbec mouka, rajská jde taky udělat na základu z kořenové zeleniny, který jí krásně zahustí. A důležitou součástí zdravého vaření jsou domácí vývary. Vždycky jednou za dva měsíce udělám kotel domácího vývaru a pak jen buď zavařím do sklenice nebo zamrazím (mám na to silikonovou formu na XXL ledové kostky od tescomy).
Jenom pozor, když si navyknete na zdravější vaření, tak vám po klasicky dělaných jídlech nebude zrovna dobře, když mám jíst u rodičů nebo u tchyně, tak to bez živočišného uhlí a endiaronu nedám.

 
paandatko
Ukecaná baba ;) 1177 příspěvků 4 inzeráty 08.02.17 09:47

@Nowuka2 Taky tak delam. Nebo rajskou, davam hodne rajcat a trosku smetany. Misto knedliku testoviny. Plnene papriky, plnim pouze ochucenym masem bylinkami.
Davam vsude hodne zeleniny, ted pres zimu mam zavarena rajcata, papriky, fazolky, porek a davam to pod maso.
Vyhybame se veprovemu spis hovezi, kruti, kureci, kralici z farem.
Pres leto ( uz se tesim) delam zeleninu na tisic zpusobu, zapecenou, ratatouille k masu.
Je toho hodne, spis si recepty vymyslim, nez podle kucharky. Ale za posledni 3 roky se nase stravovani zmenilo o 100 procent.

 
Aries6
Generální žvanilka 21913 příspěvků 2 inzeráty 08.02.17 09:48
@Heivka píše:
Jenom pozor, když si navyknete na zdravější vaření, tak vám po klasicky dělaných jídlech nebude zrovna dobře, když mám jíst u rodičů nebo u tchyně, tak to bez živočišného uhlí a endiaronu nedám.

Pravda pravdoucí… nejsem na tom teda až tak „špatně“ jako ty, ale pocítím to.

 
Nowuka2
Ukecaná baba ;) 2288 příspěvků 08.02.17 09:51
@paandatko píše:
@Nowuka2 Taky tak delam. Nebo rajskou, davam hodne rajcat a trosku smetany. Misto knedliku testoviny. Plnene papriky, plnim pouze ochucenym masem bylinkami.
Davam vsude hodne zeleniny, ted pres zimu mam zavarena rajcata, papriky, fazolky, porek a davam to pod maso.
Vyhybame se veprovemu spis hovezi, kruti, kureci, kralici z farem.
Pres leto ( uz se tesim) delam zeleninu na tisic zpusobu, zapecenou, ratatouille k masu.
Je toho hodne, spis si recepty vymyslim, nez podle kucharky. Ale za posledni 3 roky se nase stravovani zmenilo o 100 procent.

jj, přesně tak. No a pak když jdu k babi na oběd, kde v kuřeti na paprice stojí lžíce a vzpomínám, jak jsem její kuchyň jako dítě zbožňovala, jdou na mě mdloby :oops:

 
paandatko
Ukecaná baba ;) 1177 příspěvků 4 inzeráty 08.02.17 09:59

@Nowuka2 Po navsteve tchyne, kde je vse smazene, ve vsem uzenina (gothaj) a chlebicky s kupovanym parizakem, tak je to tak na zlucnikovy zachvat. Ale ona si do toho mluvit nenecha, manzel uz to taky vidi a to byl z jeji kuchyne driv nadseny a synovi 2 roky vozim porad svoje.

 
hehehe
Extra třída :D 11528 příspěvků 08.02.17 10:08
@Aries6 píše:
Já toto taky řeším. Dělám to tak, že co není nutno moukou zahušťovat, tak nezahušťuju. Třeba bamboračku dělám tak, že část polévky rozmixuju, do krémových jako brokolicová, hrášková, atd, dávám brambory. Taky to není výživová pecka, ale lepší, jak mouka. No a kde není zbytí - třeba kuře na paprice nebo guláš, tak dávám celozrnnou špaldovou mouku. Chuťové to trošku znát je, ale není to nic extrémního. A když už dělám něco moučnýho - buchtu, knedlíky, apod., tak dávám buď taky tu celozrnnou špaldovou nebo půl na půl s bílou.
Já sama mám nejradši teda těstoviny, rýži a rizota, ale omáčky dělám kvůli dětem a chlapovi.

Vyzkoušej zahušťovat jáhlovou moukou, je to ještě zdravější než špalda a hlavně, není to vůbec znát v chuti!

 
Aries6
Generální žvanilka 21913 příspěvků 2 inzeráty 08.02.17 10:26
@hehehe píše:
Vyzkoušej zahušťovat jáhlovou moukou, je to ještě zdravější než špalda a hlavně, není to vůbec znát v chuti!

Díky za tip, zkusím.

 
Black Cat
Kelišová 6518 příspěvků 08.02.17 15:00

A napadá vás, jak zužitkovat zeleninu z vývaru? U nás se jí jen mrkev, co s tím zbytkem? Nemáte tip? Dáváte to do něčeho? Já to využiju jen do nějakých zeleninových placek ála bramborák, nebo placky z květáku…

 
laducha
Generální žvanilka 21502 příspěvků 08.02.17 15:05

@Black Cat Dávám do sekané, do omáčky na těstoviny, celer nastrouhám do pomazánkového másla na jednoduchou pomazánku, zeleninu cpu všude.

 
Heivka
Závislačka 2964 příspěvků 08.02.17 15:10

@Black Cat Zeleninu z vývaru dávám psům, ale to jste asi nemyslela :mrgreen:

 
hehehe
Extra třída :D 11528 příspěvků 08.02.17 15:17

@Black Cat
Ta zelenina je už tak vyšeptalá - její chuť je ve vývaru, že bych jí teda osobně už do ničeho nedávala… Já krájím do polévky většinou taky jen část.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

Poslední články

Váháte, zda a kdy nechat děti očkovat? Udělejte si vlastní názor

Neublížím svému miminku očkováním brzy po narození? Otázku, kdy začít s... číst dále >

Co zařídit po porodu: Přehled do konce šestinedělí

Už se miminko klube na svět? Příjemnou novinku je potřeba nahlásit nejen... číst dále >

Články z Expres.cz

Tajemství fotky bez cucku odhaleno: Kam se Kristelová vymódila jako Šebestová?

Světlo světa spatřila tajná nahrávka, na níž je slyšet hlas Kateřiny... číst dále >

Na dovolenou jeli po rozchodu? Bučková naznačila konec už před měsícem

Napsala jsem vše, co jsem říct chtěla, na svůj Instagram, odbývá Eliška... číst dále >

Články z Ona Dnes

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude... číst dále >

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně... číst dále >


Reklama