Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
letěly/i byste s nachlazeným,9letým dítětem (angina, covid vyloučen, crp v pořádku) 9hodin letadlem? Obtíže přetrvávají již 4 dny (zvracení z plného nosu, kašel, částečná ztráta hlasu, krvácená z nosu, nárazově teplota 38.6, 37.8). Ráno vstane s horečkou, přes den si normálně hraje a funguje a v podvečer opět horečka. Dle lékařů (dětský, orl) je to nachlazení. Prý se mu u moře během těch 14 dnů udělá lépe. Ale bojíme se cesty a možných problémů. Jak se budou koukat ostatní cestující, když bude kašlat, když se mu náhodou spustí krev z nosu, když bude smrkat. Zítra je odlet.
Klimatizace ho může dorazit. Vhodné to moc není, to sama víš. Ale když to jinak nejde. Nevím, jaké máte podmínky storna nebo posunutí termínu.
Já bych teda určitě neletěla. Nemocné dítě tahat na letiště, pak ten let. Přechody klimatizace/teplo venku. Navíc má mít klid, aby se mohl vyléčit. Kdyby neměl horečku, tak bych o tom přemýšlela. Ale s horečkou určitě ne.
Může nakazit další lidi - to by ti fakt poděkovali…
Já jako cestující bych byla opravdu nadšená kdyby vedle mě 9 hodin bylo nemocné dítě 🤷 🤦 někoho nakazíte a zkazíte mu dovolenou…
Takže pokud má horečky, kašel a zvrací tak ne, neletěla bych…
Neletela. Víš jaký je to šok pro organismus. Natož pro malé dítě…
Aby ti někde u moře total lehlo… To za to nestojí. A nemluvě o tom, jak je to bezohledne vůči spolucestujícím v letadle.
Takhle jsme letěli s detma co měly neštovice. Fakt super. ![]()
Neletela bych, pri ryme ho muzou bolet usi, hlava, navic ma horecku. Nereknu lehkou rymu, ale tohle je moc.
Letěli jsme takto do USA. Syn dostal 2h před odjezdem na letiště teplotu /zvýšenou/ a kašel. Nadopovala jsem ho léky a vzala i s sebou do letadla menší balení. Na místě jsme koupili místní sirup. Dovolená zrušit nešla. Jeli jsme na měsíc z toho 12 dni na zaoceánskou plavbu. Syn cestu většinou prospal, a za 2 dny byl fit. /je to 5let zpátky, covid v té době vyloučen/ ![]()
Neletěla bych. Za prve kvůli tomu, co tu píšou už ostatní (zhoršení z důvodu klimatizace, 9 hodin je dost dlouhá doba, je to narocny pro tělo samo o sobě, ohleduplnost vůči ostatnim cestujícím). A za druhy, co pak tam? Na místě? Co když se mu fakt udělá ještě hůř? Budeš riskovat nějakého místního lékaře, léky? Já bych do toho nesla, za to by mi nestaly žádný peníze/dovolená…
i když rozumím, že je to fakt k naštvaní, no…
Letíte soukromým letadlem? Já jen že z toho nějak vypadli spolucestující, kteří by smrkání a zvracení museli sdílet s vámi.
Letela jsem vickrat s nemocnou dcerou. V predcovidove dobe… nadopovala jsem ji leky, aby nemela teplotu. Vetsinu letu polehavala-ono sirupy proti kasli dovedou utlumit dost. U more se ji udelalo vzdy super. To je jediny, co na rymu a kasel spolehlive kazdou zimu pomohlo, jinak by byla nachlazena nonstop.
Ted teda nevim…staci si kychnout a lidi zbystri…
@Zvonielka píše:
Ted teda nevim…staci si kychnout a lidi zbystri…
Ti nevím, synovi se teď spustila šílená rýma cestou z dovolené, takže těžko budu řešit s delegátem, on má rýmičku, takže nemůžeme letět zpátky. Smrkal a pčíkal furt a nikoho v okolí to ani v nejmenším nezajímalo. Ve výsledku to tedy byla nejspíš jen reakce na klimatizaci, neb jak rýma začala, tak po příjezdu domů i ustala, ale to to okolí netuší.
Děkuji za reakce. Dovolená stornována. Jen pořád trápí ty myšleny, zda to nebylo unáhlené..100kKč v pr… a teď to řešit s pojišťovnou…Obavy z možných následků cesty a čekání na letišti byly silnější, než víra, že za dva dny bude o. k. Člověk vidí, co se může stát (angina z klimatizace, problemy s usima…)..Ale hodne to mrzi. Pul roku naplanovana dovolena a behem chvile v pr…
Nejde jen o to, ze mohl nakazit nekoho on, ale v teto dobe ma i on sam snizenou imunitu, proto je dobre myslet i na to, co mohl lapnout od nekoho jineho. Je dobre, ze neletite.
@Enoram u mých dětí okolo 4. dne se většinou láme ta nemoc od zle k lépe…pokud nebyl doktor vyloženě proti, vzala bych ho a možná bych mu dala na cestu roušku, ikdyž 9 hodin s ní asi nevydrží…