Letrox - moc vysoká dávka?

1428
6.4.22 09:22

Letrox - moc vysoká dávka?

Pěkný den, léčím se cca 20 let na hypofci ŠŽ. Brala jsem celou dobu 75 mg Letroxu. Doktor mě vždy říkal, že je jedno, zda beru s jídlem nebo před jídle. V průběhu roku, např. v létě, kdy jsem byla doma s dětmi, jsem vždy brala ihned po probuzení před jídlem a vypozorovala, že v této době mám šílené návaly hladu. Celodenní, pak jsem opět brala s jídlem a potíže ustoupily. Říkala jsem o tom obvodnímu, tvrdil, že to není možné, nakonec souhlasil, že mám brát tedy 50 mg a nalačno. Stavy se upravily a nějakou dobu byl klid. Výsledky byly v pořádku, TSH kolem 0,9 a FT 4 kolem 13. Nyní jsem ale zhubla, měla jsem jiné zdravotní problémy a stres, vážím 56 kg na 168 cm. Začaly zase hlady, šílené celodenní vlčí hlady, ne chtě, ale prostě se najím a za hodinu mám hlad a když se nenajím, mám pocit na omdlení, třes atd…jako při hypoglykemii. Také jsem začala brát letrox ještě dříve než vstanu, třeba dvě h před snídaní, protože jak vstanu beru betablokátory na tlak a někdo mě říkal, že by se to nemělo brát současně. Má prosím někdo podobnou zkušenost? Že když zhubne, nebo bere letrox úplně takhle nalačno, že má tyto stavy? Je pravda, že doteď jsem ho brala před snídaní, ale vždy jsem si ráno dala alespon kousek čokolády po užití Letroxu, takový zlozvyk:)

Všem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
6.4.22 09:32
@zuzuza píše:
Pěkný den, léčím se cca 20 let na hypofci ŠŽ. Brala jsem celou dobu 75 mg Letroxu. Doktor mě vždy říkal, že je jedno, zda beru s jídlem nebo před jídle. V průběhu roku, např. v létě, kdy jsem byla doma s dětmi, jsem vždy brala ihned po probuzení před jídlem a vypozorovala, že v této době mám šílené návaly hladu. Celodenní, pak jsem opět brala s jídlem a potíže ustoupily. Říkala jsem o tom obvodnímu, tvrdil, že to není možné, nakonec souhlasil, že mám brát tedy 50 mg a nalačno. Stavy se upravily a nějakou dobu byl klid. Výsledky byly v pořádku, TSH kolem 0,9 a FT 4 kolem 13. Nyní jsem ale zhubla, měla jsem jiné zdravotní problémy a stres, vážím 56 kg na 168 cm. Začaly zase hlady, šílené celodenní vlčí hlady, ne chtě, ale prostě se najím a za hodinu mám hlad a když se nenajím, mám pocit na omdlení, třes atd…jako při hypoglykemii. Také jsem začala brát letrox ještě dříve než vstanu, třeba dvě h před snídaní, protože jak vstanu beru betablokátory na tlak a někdo mě říkal, že by se to nemělo brát současně. Má prosím někdo podobnou zkušenost? Že když zhubne, nebo bere letrox úplně takhle nalačno, že má tyto stavy? Je pravda, že doteď jsem ho brala před snídaní, ale vždy jsem si ráno dala alespon kousek čokolády po užití Letroxu, takový zlozvyk:)Všem děkuji

Beru letrox nalačno cca 15 minut před jídlem. Tedy pokud jsem doma. Když jdu na denní, spolknu pilulku v 4.30 a snídám až v šest. To už hlad mívám, přirozeně. Ale ne vlčí a nekontrolovatelný. A nijak lehce se mi teda nehubne. Teď mi ze 75 snížil dávku na 50, protože už neplánuju být těhotná. Uvidím, až to budu brát delší dobu, jestli poznám změnu. Jsem jen zimomřivá, ale to prý není od štítky, když mám výsledky ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
6.4.22 09:36

@Russet a víte jaké máte hodnoty TSH prosím? Mě mudr. říkala, že optimální je kolem TSH 2, tam jsem se ale nikdy nedostala, nejvíc jsem měla myslím 1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
6.4.22 09:54

Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama. :lol: Beru 50 ob den a podle dr. půl hodiny před jídlem.

A ten den mám vždy hrozně žravou. Naopak v den, kdy si ho neberu bych klidně nejedla až do oběda. (Což je špatně.)

Když už je tu taková diskuse. Mnohdy mi ta půl hodina nevychází a třeba po 15 minutách si dám kafe… A vlastně nevím, jestli to něčemu vadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
6.4.22 10:08

Mně doktorka říkala, že Letrox užívat ráno nalačno, zapít pouze vodou. A půl hodiny počkat se snídaní. Snažím se to dodržovat, ohledně záchvatů hladu problémy nemám, tak nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
6.4.22 10:12

@KeckaJ opravdu takže to není jen muj výmysl? Mě na to obvoďák řekl, že když mám ty hlady mám si dát neurol, panebože a že ho můžu brát i s jídlem :zed:. Já si myslím, že káva za čtvrt hodiny fakt vadí, určitě se to za čtvrt hodiny nevstřebá, tak jak má. Sestřenice žije ve Švýcarsku a tam ji nařizují, že mají brát Letrox ještě v posteli k ránu, třeba několik hodin před snídaní. Já to tak fakt mám vypozorované, pokaždé když beru teda ještě něž vylezu z postele nějakou delší dobu, tak to začne ty hlady. A také když zhubnu. Já už fakt nevím, co mám dělat. Jaké máš hodnoty TSH prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.4.22 10:50
@zuzuza píše:
@Russet a víte jaké máte hodnoty TSH prosím? Mě mudr. říkala, že optimální je kolem TSH 2, tam jsem se ale nikdy nedostala, nejvíc jsem měla myslím 1.

Jasně. Měřeno minulý týden: TSH 1.944 a FT4 14,1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.4.22 10:53
@KeckaJ píše:
Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama. :lol: Beru 50 ob den a podle dr. půl hodiny před jídlem.

A ten den mám vždy hrozně žravou. Naopak v den, kdy si ho neberu bych klidně nejedla až do oběda. (Což je špatně.)

Když už je tu taková diskuse. Mnohdy mi ta půl hodina nevychází a třeba po 15 minutách si dám kafe… A vlastně nevím, jestli to něčemu vadí?

Já to mám od té čtvrt hodiny až po několik hodin. Protože někdy lupnu a jdu po noční spát. V sedm spolknuto a jím cca v 12.30 nebo i později. Oběd klasický do sebe opravdu nedostanu, snídám. A snídám kávu a pečivo. Případně jogurt nebo domácú upečené sladké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
6.4.22 11:02

@Russet No tak takovou hodnotu TSH jsem nikdy neměla i přesto, že už těhotná nebudu, mám dvě děti, proč tedy mám pořád to TSH drženo kolem 0,9, myslím, že by se klidně mohl letrox ještě u mě z té 50tky snížit, aby to TSH bylo více a třeba nebudu mít ty hlady. Už se vidím, jak jdu zítra k obvoďákovi, at mi udělá krev a on mě pošle do háje. Ani vlastně nevím, co mám za hypotyreozu, ale ten autoimunitní zánět to zřejmě nebude, protože nemám protilátky pozitivní a mám normální nález ŠŽ na ultrazvuku :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
6.4.22 11:04

@KeckaJ A ty hodnoty TSH nevíte, jaké máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24659
6.4.22 11:05

Beru Letrox 200 i několik hodin před jídlem, mám totiž léků ráno víc a musím je brát s odstupem od sebe, jeden až dvě hodiny po Letroxu. Teprve pak se můžu najíst. Problém mi to nedělá, jsem zvyklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.4.22 11:24
@zuzuza píše:
@Russet No tak takovou hodnotu TSH jsem nikdy neměla i přesto, že už těhotná nebudu, mám dvě děti, proč tedy mám pořád to TSH drženo kolem 0,9, myslím, že by se klidně mohl letrox ještě u mě z té 50tky snížit, aby to TSH bylo více a třeba nebudu mít ty hlady. Už se vidím, jak jdu zítra k obvoďákovi, at mi udělá krev a on mě pošle do háje. Ani vlastně nevím, co mám za hypotyreozu, ale ten autoimunitní zánět to zřejmě nebude, protože nemám protilátky pozitivní a mám normální nález ŠŽ na ultrazvuku :nevim:.

A léčíš se u obvoďáka nebo endokrinologa? Na krev můžeš jít u obvoďáka co dva roky v rámci prevence. Nebo jako samoplátce. Ale někdo pak musí ty výsledky přijmout a říct, co teda. Já chodím roky už k endokrinologovi a musím tam 2× ročně. Tu 75 beru víc jak sedm let. Až teď mi ji snížil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
6.4.22 11:34

@Russet léčím se u obvoďáka prý když je to v normě ty výsledky, že není potřeba na endokrinologii, to samé mě řekla moje gyndařka, je to moje známá, prý si vymýšlím. Akorát by mě teda zajímalo, jestli mají vůbec ponětí, že někdo ten letrox nemusí tolerovat. Prostě jsou výsledky v rozmezí normy a nazdar. Už jsem psala i několikrát dotaz do placené poradny u lékaře, kde mě potvrdili, že ty hlady opravdu s letroxem souviset mohou a že bych měla i snížit dávku, no tak toto říct obvodákovi, tak mě vyhodí z ordinace a řekne at se léčím sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
6.4.22 12:57

@zuzuza Hodnotu přesně nevím. Jdu na kontrolu v červnu. A předtím jsem byla na podzim. Takže je to dlouho, navíc předtím jsem to neměla kompenzované.

Zjistilo se to v těhotenství. Po něm jsem léky měla vysadit. Přes léto jsem byla v pohodě a na podzim zase špatné hodnoty a kompenzace.

Ale chodím na endokrinologii. Obvoďačka to neřešila. Až v těhu, když jsou normy přísnější, od té doby jsem u endokrinologa.

Takže spíš zjistím hodnoty teď, jak půjdu na další kontrolu. Ale tu žravou mívám no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11763
6.4.22 13:56

Hodnoty mi lítají kvůli jiným zdravotním problémům.

Vlčí hlad a podobné bolesti žaludku mám také, ale z jiných léků.

Tak si zkus nechat napsat Eurthyrox. Mně zase po letech nesedí tento, ale měla jsem jiné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí