Levák - budoucí školák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12862
25.4.12 16:22
@skoricevanilka píše:
Děti mám 3. Že ten nejmladší bude levák jsem poznala už v šestinedělí. Letos mu bude 30 a vůbec mu to nevadí. Když byl malý, sháněla jsem pro něho nůžky pro leváky. To byl tehdy problém je sehnat. A když už jsem je konečně koupila, byl zvyklý na ty obyčejné a ty levoruké nechce. Ve škole narozdíl od ostatních dětí se učil psát hned tzv.čínskou propiskou a učili ho trochu jinému držení tužky. Na to se stejně během 2. a 3. třídy vykašlal, tužky drží v levačce tak jako pravák a písmo má taky sklonem jako pravák. Dokonce z naší rodiny nejúpravnější. Jídelní příbor drží jako praváci. Je manuelně zručný. Ani ve škole a ani my v rodině jsme mu nikdy nemluvili, jak co má držet a dělat. Vždycky si na to přišel sám. To spíše já měla problém, když jsem viděla jak třeba tluče kladivem levačkou nebo jak levou rukou krájí chleba. Vždycky ve mě „píchlo“, ale po letech jsem si zvykla a už mi to ani nepřijde.
Když se díváte na televizi nebo na nějaký film, všímejte si kolik je mezi lidmi leváků, a že jim to nepřekáží.
Horší by bylo, kdyby byl muslim. Tam se dává přednost pravé ruce. A například jíst levačkou je vysloveně neslušné.

jsem o tři roky starší a mám to úplně stejně :) sklon písma jako pravák, psala jsem od první třídy čínským perem, příbor držím jako pravák, lžíci v levé (problém s jezením špaget). Jediný problém mám se stříháním a s otvíráním plechovek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
25.4.12 16:33

Ahoj, muj starsi je taky levak, cistokrevnej :lol: , vsechno dela levou.
Me vubec nenapadlo to dopredu nejak resit. Ty chces kvuli tomu jit do PPP ? 8o A proc ?
Zadne problemy s tim nebyly, v lavici sedel vzdycky vlevo, aby se nestrkali.
Neni teda nejak extra sikovny, ale to asi nebude tou levou rukou, myslim tim jakoze neumel nikdy moc kreslit atd (ale to neumim ani ja). Spatne se mu strihalo akorat (mel nuzky pro levaky, ale i tak je drzel jako prase kost, ale to bude asi celkovou trochu nesikovnosti), a dneska - kdyz je mu 16 pryc - ma jen problem si ocvakat nehty :mrgreen: .
Pismenka neobracel, zprava doleva taky nepsal. Na jeho skrabopisu rozhodne neni poznat, ze je psan levou rukou.
Ono se to dneska jeste resi ?? :?
Nedelej si problemy dokud nejsou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
25.4.12 16:45

Levorukosti se neboj. Hlavně nepřeučovat, ale to jsi psala, že nechceš a to je dobře. Já jsem přeučený levák. Moje mamka (učitelka) se rozhodla, že levák nebudu a jala se mě už v batolecím a předškolním věku přeučit. Podle psychologických posudků jsem vyhraněný levák (jestli si to dobře pamatuju, tak je 5 stupňů laterality). Nikdy jsem se nenaučila stříhat pořádně nůžkama, příbor i tužku držím „jako prase kost“, píšu se sklonem do leva… Žehlím levou a další věci dělám levou rukou případně oběma (např. jím)…
Jelikož je levorukost dědičná, předpokládám, že to třeba děti podědí (tchán je též přeučený).
Jinak bych se toho nebála. Není to žádný problém. Viděla bych jediné a to, aby seděl na správné straně lavice.

• Citovat
  • Upravit
140
25.4.12 16:48

Ja sama jsem levák… Do školy jsem šla v roce 1986, nikdo mě nepřeučoval. Dokud jsem psala perem, musela jsem si dát pozor, abych si to rukou hned nerozmzala. Učitelka však byla rozumná a když se mi to krapet mázlo, tak to tolerovala.S propiskou tento problém odpadl. Lavici jsem si vždy vybírala abych měla spolužáka po pravé ruce. Nůžky pro leváky se asi tenkrát nedělaly, tak stříhám pravou. Prostě jsem to zkusila a šlo mi to pravou líp.
Nikdy jsem s tím žádný závažnější problém neměla, spíš pár úsměvných příhod… Jsem vyučená krejčová a mistrová málem omdlívala, že mi budou muset muset sehnat spešl nůžky…,se jí dost ulevilo, když jsem jí oznámila, že stříhám pravou… no a pak vyšívání… ukázat levákovi jak začít křížkový steh levou rukou se jí taky dost nedařilo… všichni jsme se u toho dost bavili.
Dokonce bych řekla, že to má i pár výhod…lopata, koště, hrábě atd. umím na obě ruce, takže když je potřeba, můžu si přehodit, příbor i lžice umím také obouruč… a největší výhoda je, že když chci někomu jednu vlepit, tak z leva jí nečeká skoro nikdo, takže většinou pěkně mlaskne :lol:
Jinak umím dobře psát vzhůru nohama a zrcadlově, ale to nevím, jestli to má spojitost s levorukostí.
Myslím, že není žádný důvod k obavám, ani speciální přípravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
25.4.12 16:57

Já jsem levák a všechno jsem se ve škole naučila v pohodě, jen to rozmazávání toho co jsem už napsala :roll:
Můj otec je levák ale umí psát oběma rukama, protože ho ve škole přeučovali (ročník 49) a bratra taky přeučovali (ročník 75) a ten s toho má vadu řeči :nevim: mě už naštěstí nikdo nepřeučoval :palec:

• Citovat
  • Upravit
4275
25.4.12 18:29
@skoricevanilka píše:
Děti mám 3. Že ten nejmladší bude levák jsem poznala už v šestinedělí. Letos mu bude 30 a vůbec mu to nevadí. Když byl malý, sháněla jsem pro něho nůžky pro leváky. To byl tehdy problém je sehnat. A když už jsem je konečně koupila, byl zvyklý na ty obyčejné a ty levoruké nechce. Ve škole narozdíl od ostatních dětí se učil psát hned tzv.čínskou propiskou a učili ho trochu jinému držení tužky. Na to se stejně během 2. a 3. třídy vykašlal, tužky drží v levačce tak jako pravák a písmo má taky sklonem jako pravák. Dokonce z naší rodiny nejúpravnější. Jídelní příbor drží jako praváci. Je manuelně zručný. Ani ve škole a ani my v rodině jsme mu nikdy nemluvili, jak co má držet a dělat. Vždycky si na to přišel sám. To spíše já měla problém, když jsem viděla jak třeba tluče kladivem levačkou nebo jak levou rukou krájí chleba. Vždycky ve mě „píchlo“, ale po letech jsem si zvykla a už mi to ani nepřijde.
Když se díváte na televizi nebo na nějaký film, všímejte si kolik je mezi lidmi leváků, a že jim to nepřekáží.
Horší by bylo, kdyby byl muslim. Tam se dává přednost pravé ruce. A například jíst levačkou je vysloveně neslušné.

já měla u partnera to samý - nějakou dobu mi přišlo hrozně divný, jak drží ten nůž, že prostě hrozně nešikovně a tak se musí říznout atd., ale strašně rychle jsem si zvykla :) zajímavý je, že jsem si toho ale všimla až asi po dvou měsících. asi člověk v té první fázi zamilování vidí jiný věci než to, jakou rukou drží lžíci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
25.4.12 18:47

Ahoj, já nastupovala do školy v roce 1989 a jediný co si z toho pamatuju je, že jsem byla „osvobozená“ a mohla jsem psát čínským perem! Všichni mi záviděli a doplňovali inkoust! ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
25.4.12 21:03

Mám taky 5tiletou dceru a taky je levačka :D Já jako pravačka jsem za školních let seděla v lavici s kamarádkou levačkou. A bylo teda důležité, abychom si sedly tak, aby jsme se rukama při psaní nežduchaly. Prostě abychom seděly každá tou „psací rukou“ ke kraji.
Jinak k té dědičnosti - naši jsou praváci a my jako děcka byli dva praváci a jeden levák. My jsme s manželem oba praváci a dcera je levák. Totéž u švagrové - rodiče i prarodiče praváci, jejich dítě levák. Takže dědičné to nejspíš nebude, jen prostě náhoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
26.4.12 08:52

Díky za zkušenosti. Dcera je v široké rodině první levák, takže my nemáme zkušenost žádnou.
Ve školce jsou hodně kreativní, malá je hlavní lepič a střihač (rozstříhá a slepí k sobě vše co jí kdo dovolí), mají i nůžky pro leváky, doma máme taky jedny, stříhá těma co zrovna popadne (vždy do levé) ruky.
Do PPP se chci vydat právě kvůli nácviku psaní, zeptat se jestli, kdy a jak omezovat zrcadlové obracení písmen a taky posoudit míru obrácené laterality.
A třeba vybrat vhodný hudební nástroj. Dcera je opravdu manuálně zručná, myslím, že se může klidně „živit rukama“, (sama jsem chemik a vím, že dobrý chemický inženýr prostě nesmí být nešika), tak chci vědět jak na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
2.5.12 15:22

U nás v rodině jsou leváci máma s mladším bráchou. Máma má krásné písmo, např. myš ovládá pravou, ale naopak by se pravou nenajedla. Jak psala Putuka ohledně vyšívání, já s tím měla problém jako malá. Myslela jsem si, že leváci dělají všechno obráceně. Když mi mamka ukazovala pletení a háčkování nevěděla jsem jak začít, když jsem pravák :mrgreen:

Brácha je ročník '90. Ve škole se snažil, ale měl dementní učitelku, která mu moc nepomáhala (neustále kyselej obličej, a když jsem mu vyzvedávala úkoly, ani na mě nebyla zrovna nejmilejší…brrr!). Doma jsme zjistili, že se mu nejlépe píše prahobyčejným čínským perem, ale učitelka mu jej nedovolila. Tenkrát měli nějakou akci a kupovali prvňákům hranaté (trojúhelníkové) tužky a pera. Jako drželo se mi to dobře, ale brácha stejnak doma používal to svoje čínské pero.
Podařilo se mu pořádně rozepsat až na střední…

Jinak já mám na leváky štěstí, ať už to byli přítelové nebo spolusedící ve škole ;)
Moje levá ruka umí jen řídit (otáčet volant jen pravou rukou nezvládám, tak jako mi to jde tou levou :lol: ) a psát na klávesnici „všemi deseti“ … bez pravé bych umřela hladem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
30.5.13 08:18

Chtela bych se zeptat maminek levaku na zkusenosti. Syn 3r drzi lzicku pravou (bo jsem mu ja trdlo nic netuse ji do te prave dala uz jako mimcovi), ale kreslit zacal hned levou, levou si cisti zuby, operuje na wc, levou nohou kope. Co zacal chodit do skolky - zacina kreslit pravou rukou. Nevim, jestli je to vyvoj (zuby a vsechno dela dal levou) nebo se jen snazi prizpusobit kolektivu? Urcite ho nasilim nepreucuji, to ne, ale kdyz mu doma reknu at si to kresli, kterou se mu kresli lip, casto to skonci zas v leve (ale zas nevim, jestli to nedela nejak me pro radost). Zkousela jsem si cistit zuby levou a teda nejde mi to, takze si rikam, ze musi asi tu levou citit jako obratnejsi. Ja jsem pravak, ale muz je pravdepodobne preuceny levak. Jo a jeste si odmalicka cuca prsty leve ruky. Jak je to u vasich levorukych deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4228
30.5.13 08:28

Ahoj malý je teda menší, ale je levák jako vyšitý - vše absolutně vše dělá levou a když náhodou něco chytne do pravé (tou si většinou bere hračku když už v levé má)tak hned přendává do levé. A lžičku si do pravé dát nenechá - přehodí si ji..Myslím si že tím to u Vás nebude.Je levák, ale něco prostě dělá pravou. Já i muž jseme leváci, ale něco taky děláme pravou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
30.5.13 09:09

@katkatel - kterou nohou chodí do schodů jako první? Kterou nohou se odráží na koloběžce (nebo kterou jako první vyšlápne na kole/tříkolce)? Když staví komín z kostek, kterou rukou dává poslední kostku? Kterou rukou bere za kliku, když si otevírá dveře?
Taky jsme podezření na levorukost řešili (máme v rodině jednoho čistého leváka a jednoho šikovného na obě ruce), ale zatím oba starší leváci nejsou. Tohle byly otázky, které mi poradili ve školce, že se to podle toho dá určit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
30.5.13 10:56
@katkatel píše:
Chtela bych se zeptat maminek levaku na zkusenosti. Syn 3r drzi lzicku pravou (bo jsem mu ja trdlo nic netuse ji do te prave dala uz jako mimcovi), ale kreslit zacal hned levou, levou si cisti zuby, operuje na wc, levou nohou kope. Co zacal chodit do skolky - zacina kreslit pravou rukou. Nevim, jestli je to vyvoj (zuby a vsechno dela dal levou) nebo se jen snazi prizpusobit kolektivu? Urcite ho nasilim nepreucuji, to ne, ale kdyz mu doma reknu at si to kresli, kterou se mu kresli lip, casto to skonci zas v leve (ale zas nevim, jestli to nedela nejak me pro radost). Zkousela jsem si cistit zuby levou a teda nejde mi to, takze si rikam, ze musi asi tu levou citit jako obratnejsi. Ja jsem pravak, ale muz je pravdepodobne preuceny levak. Jo a jeste si odmalicka cuca prsty leve ruky. Jak je to u vasich levorukych deti?

nech to vyhnít, ono se to vyvrbí. Třeba je obourukej. Já jsem dcera dvou přeučených leváků. tak se báli, aby mi nepřeučili taky, že jsem snad přeučený pravák na leváka. :lol: Dělám půlku věcí tak, druhou jinak. Mě to netrápí, řeší to jen mé okolí. Pro leváka je v pravorukém světě výhoda leccos umět levou.
Kluk je jednoznačně pravák. Mladší se jeví na leváka- kreslí, jí levou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
30.5.13 22:27

Já jako levoruká učitelnice můžu zodpovědně říct, že problémy ve škole jsem kvůli levorukosti neměla a šla jsem do ní už v roce 1987. Problémy mám ve škole až teď, když si musím dávat pozor, abych si nemazala na tabuli to, co píšu :lol:
Takže pohlídejte, aby seděla v lavici na levé straně a nestrkala se se sousedem. V dnešní době je taky dost vymožeností přímo pro leváky, já jsem s tím tedy nevyrůstala a nejsem na to zvyklá, takže je nepoužívám. My toto začneme řešit za rok, syn je od prvního úchopu levák jak vyšitý :-)
Horší je to zrcadlové psaní, to by chtělo asi PPP na radu. Náš malý to začal dělat taky, když začal číst číslice na digitálním budíku - zásadně zprava. Teď už to snad pochopil. Jsem zvědavá, jak to bude s psaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí