Levák - budoucí školák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81481
30.5.13 22:29
@Nsoci píše:
Já jako levoruká učitelnice můžu zodpovědně říct, že problémy ve škole jsem kvůli levorukosti neměla a šla jsem do ní už v roce 1987. Problémy mám ve škole až teď, když si musím dávat pozor, abych si nemazala na tabuli to, co píšu :lol:
Takže pohlídejte, aby seděla v lavici na levé straně a nestrkala se se sousedem. V dnešní době je taky dost vymožeností přímo pro leváky, já jsem s tím tedy nevyrůstala a nejsem na to zvyklá, takže je nepoužívám. My toto začneme řešit za rok, syn je od prvního úchopu levák jak vyšitý :-)
Horší je to zrcadlové psaní, to by chtělo asi PPP na radu. Náš malý to začal dělat taky, když začal číst číslice na digitálním budíku - zásadně zprava. Teď už to snad pochopil. Jsem zvědavá, jak to bude s psaním.

nevim, kluk to dělá taky a přitom je jednoznačně pravák. Svoje TOM píše téměř výhradně z prava doleva. :nevim: času ještě dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
30.5.13 22:32

Náš to má taky půl napůl prý je to zkřížená lateralita (doufám že to mám napsaný správně) má pravou ruku levé oko, v první třídě chvíli psal zrcadlově, hlavně tedy když opisoval a četl zprava do leva ale po pár měsících se to samo srovnalo. používá obě ruce a problémy s tím nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
30.5.13 22:59

@Milli no schody chodi prvni levou (nahoru i dolu), levou si taky prvni oblika, kostky vic levou… na kliku ani vypinac mi nedosahne tak nevim, haze levou, kope do balonu levou… no jist zacal pravou (resp. ja zacla), pak chvili prehazoval a zustal u prave - teda kdyz ji lzickou, kdyz vezme pribor, zkousi rezat levou, chleba si bere levou…

vedouci oko ma ale asi nabeton prave tak potes koste (ale ja jako pravak zas mam leve no a problem nebyl)

no uvidim jak se to vyvine, jen mam obavu, aby se sam nepreucil podle ostatnich deti (ve skolce jsou ted vsichni pravaci)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.13 23:03
@Milli píše:
@katkatel - kterou nohou chodí do schodů jako první? Kterou nohou se odráží na koloběžce (nebo kterou jako první vyšlápne na kole/tříkolce)? Když staví komín z kostek, kterou rukou dává poslední kostku? Kterou rukou bere za kliku, když si otevírá dveře?
Taky jsme podezření na levorukost řešili (máme v rodině jednoho čistého leváka a jednoho šikovného na obě ruce), ale zatím oba starší leváci nejsou. Tohle byly otázky, které mi poradili ve školce, že se to podle toho dá určit.

no, to jse sice hezký, ale jestli pořád maluje levou, tak si chození do schodů a otvírání klik pravou můžou dát za klobouk. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.13 23:04
@katkatel píše:
no uvidim jak se to vyvine, jen mam obavu, aby se sam nepreucil podle ostatnich deti (ve skolce jsou ted vsichni pravaci)

na druhou stranu, čemu by to vadilo :nevim: Jestli k tomu dojde sám. Naučit se něco pravou je pro leváka v pravorukém světě výhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
30.5.13 23:27

@Lama Lama No ja to beru tak, ze jestli tihne a ma sikovnejsi levou, tak si napodobovanim pravaku mozna pak zkomplikuje situaci s tim psanim, ze se bude trapit, pujde mu to hur nez kdyby psal levou, kterou do nastupu do skolky vzdycky kreslil. Vim, ze rada preucenych lidi nema zadne problemy, ale nekteri jo ze. No vsak uvidim no… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.13 23:29
@katkatel píše:
@Lama Lama No ja to beru tak, ze jestli tihne a ma sikovnejsi levou, tak si napodobovanim pravaku mozna pak zkomplikuje situaci s tim psanim, ze se bude trapit, pujde mu to hur nez kdyby psal levou, kterou do nastupu do skolky vzdycky kreslil. Vim, ze rada preucenych lidi nema zadne problemy, ale nekteri jo ze. No vsak uvidim no… :nevim:

zas kdyby byl zarputilej levák, tak se sám od sebe nepředělá, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
30.5.13 23:36
@Lama Lama píše:
zas kdyby byl zarputilej levák, tak se sám od sebe nepředělá, ne?

Taky si myslím, my jsme s bráchou oba dva leváci a rodiče jsou praváci (ale strejda je přeučenej levák, moje babička je přeučenej levák)… :nevim: A prckové se jeví jeden tak, druhej tak…Starší má vedoucí (nebo jak se tomu nadává) oko i ruku prej pravý…Mladší většinu věcí dělá levou… :nevim: Ale podle mě je brzo to hodnotit… :nevim:

Já jsem sice levák, ale sama sobě levou rukou zuby nevyčistím… :mrgreen: Ale zase dětem musím čistit zuby levou rukou, protože pravou mi to nejde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
30.5.13 23:39
@kate02 píše:
Taky si myslím, my jsme s bráchou oba dva leváci a rodiče jsou praváci (ale strejda je přeučenej levák, moje babička je přeučenej levák)… :nevim: A prckové se jeví jeden tak, druhej tak…Starší má vedoucí (nebo jak se tomu nadává) oko i ruku prej pravý…Mladší většinu věcí dělá levou… :nevim: Ale podle mě je brzo to hodnotit… :nevim:Já jsem sice levák, ale sama sobě levou rukou zuby nevyčistím… :mrgreen: Ale zase dětem musím čistit zuby levou rukou, protože pravou mi to nejde… :nevim:

moje řeč. ono se to něja vyvrbí a budou dělat věci tak jak jim to vyhovuje. nechala bych to na nich. Vlivu pravorukého svta se nevyhnem, takže se s ním začnou vyrovnávat už od školky po svém. zbytečně bych do toho nezasahovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
30.5.13 23:42
@Lama Lama píše:
moje řeč. ono se to něja vyvrbí a budou dělat věci tak jak jim to vyhovuje. nechala bych to na nich. Vlivu pravorukého svta se nevyhnem, takže se s ním začnou vyrovnávat už od školky po svém. zbytečně bych do toho nezasahovala.

Mě jediný co štve je, že mám blbej úchop tužky, divnej i v té levé ruce, prostě ne úplně dobrej (o sklonu ruky při psaní ani nemluvím :-D ), jenže starší prcek drží tužku jak prase kost a já nevím, jak mu vysvětlit, jak ji držet správně, protože to sama neumím… :zed: :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.5.13 05:22

Taky mám „obourukou“ čtyřapůlletou dceru. Je nevyhraněný pravák. Není levák, ale ani pravák.

Jen čerstvé poznatky od dětské psycholožky - skalního leváka pravoruké prostředí nepředělá, ambidextři(obourucí), často splývají s pravorukým prostředím. Není jim to na škodu, nijak jim to neublíží ani neuškodí, pokud tam není tlak z vnějšku na určitou ruku(podávání věcí do jedné ruky).
Dceři je to zatím výhodou, je moc šikovná, i když některé činnosti dělá „nalevo“ - příklady, provléká korálky levou rukou, při společenských hrách často používá levačku nebo bez problémů střídá ruce, kterou to má blíž, papírovou panenku taky často obléká levou rukou - zastrkuje to do těch vystřižených otvorů, často ji nachytám, jak má prstýnek, náramek i hodinky, které se musí zapínat, na pravé ruce - dávala to tam levou, do které to čapla.
Ale kreslí pravou a jí pravou(většinou).

Lateralita se může ještě s postupem času více vyhranit, u někoho se tak děje až kolem 10. roku.
Není pravděpodobné, že by dítě předškolního věku bylo postiženo prostým napodobováním pravorukého prostředí, pokud tam není tlak, že mu rodiče cpou věci výhradně do jedné ruky(to je potom něco jiného). Dítě předškolního věku nemá vyvinutou pravo-levou orientaci. Pokud pozná v tomto věku levou a pravou stranu, je rádo, že to pozná samo na sobě, ale nepozná to naproti a v prostoru(slova psycholožky). Tato schopnost rychlého a bezpečného určení levé a pravé strany se vyvíjí až později.

Ty orientační testy jsou průkazné jen u vyhraněného dítěte - pravostranného nebo levostranného.
Sama to vidím - syn, pravák - vychází mu všechny na pravou stranu - od malička, vždy a za každých okolností
Dcera - stupeň laterality mírné(nevyhraněné) praváctví - spíná ruce jako levák, zkřižuje je taky jako levák, často si dává okulár pravou rukou k levému oku, do klíčové dírky hledí levou, do schodů našlapuje jak kdy(pozoruju to i třeba na dětské klouzačce).

Dejte dítěti čas a všechno doprostřed. Nic nekomentujte, nechte ho to dělat tak, jak to ono uzná za vhodné - pokud s tím nemá žádné problémy. Odborník by nic jiného neporadil ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.5.13 05:28

Znám čtyři rodiny, kterým se narodilo dítě levák jako blesk z čistého nebe pravorukým rodičům. A ani v širší rodině nebylo u žijících členů zjištěno leváctví.
Takového leváka pravoruké prostředí nepředělalo. Dítě je levákem a levákem zůstalo.
Nebylo nevyhraněné, ale levák. Je to poznat i z fotografií a videí(u holčičky kamarádky je zřetelná levorukost už kolem 17 měsíců)..
Schválně jsem to srovnávala se svojí dcerou, která byla ještě kolem 2,5 let absolutně nevyhraněná i v držení tužky a lžíce. Taky mi leželo v hlavě, jestli není náhodou levák přeučený pravorukými rodič(nemůžu říct prostředím, protože v rodině se taky vyskytují leváci). Ale není, když jsem si o tom zjistila více informací, vím, že není. Nikde jsme chybu neudělali.
Od začátku dávám vše nastřed(počítala jsem i s možností levorukosti) a budu to tak dělat dále. Dělám to tak i mladší dceři - skoro roční, která se mi jeví jako pravák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
31.5.13 09:18
@Lama Lama píše:
no, to jse sice hezký, ale jestli pořád maluje levou, tak si chození do schodů a otvírání klik pravou můžou dát za klobouk. :nevim:

Tak bude třeba obouruč :nevim:. Máme to v příbuzenstvu - píše sice pravou, ale stříhá a krájí levou. A dominantnější má zase pravou nohu.
Jinak mě starší asi do tří let maloval taky levou, pak začal střídat a kolem čtvrtého roku se ustálil na pravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
31.5.13 09:21
@Milli píše:
Tak bude třeba obouruč :nevim:. Máme to v příbuzenstvu - píše sice pravou, ale stříhá a krájí levou. A dominantnější má zase pravou nohu.
Jinak mě starší asi do tří let maloval taky levou, pak začal střídat a kolem čtvrtého roku se ustálil na pravé.

ale jasný. já to spíš myslela, že ta informace je ti více méně k ničemu. Stejnak to bude dělat jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
31.5.13 09:26

@Lama Lama - no je to jen hodně orientační. Dneska už ti leváci takový problémy nemají, jako třeba násilné přeučování na pravou (můj tchán) atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí