Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ráda bych touto cestou oslovila zkušenější matky levorukých dětí. Naše levačka má 5, je to veselé, hravé a zvídavé stvoření, žádné problémy jí zatím levorukost nepůsobí.
To, že je levák bylo patrné od doby co vzala do ruky lžičku a pastelku, pediatra to konstatovala a nikdo s tím nehodláme „něco dělat“.
Ve školce se učí pomaličku číst a psát, opisují, slabikují, praktikují genetickou metodu. Jde jí to, píše sice od prava doleva (pokud ji neupozorníme) a některá písmena obrací (a některá píše úplně exotickým postupem)…ale vcelku žádný problém.
Za rok se chystáme do 1. třídy. Diskusi jsem zařadila do tématu Školy a školky, protože jediné možné problémy vidím právě ve výuce a zvládání „správného“ psaní. Starší dcera je pravák a mladší se spoustu věcí učí od ní opakováním.
Ráda bych se trochu dovzdělala, ne jako pedagog nebo lékař, ale spíš jako rodič co vědět, co dělat, co cvičit, co nedělat a co čekat, že se stane. Na PPP se chci obrátit po zápisu do školy, ale ráda bych byla trochu poučena předem. Poradíta literaturu nebo tématický web? Co vlastní zkušenosti, jak se žije školákům levákům?
Mně se žilo dobře, do školy jsem šla v roce 1992 a co si pamatuju, za psaní jsem byla vždycky pochválena. Dodnes lidé obdivují moje písmo, mám sklon písma doprava, i jako levák. Necítím a necítila jsem žádný handicap a nikdy by mě nenapadlo to tak brát, koneckonců, mám knížku o levácích a je to prý půl na půl s praváky, tedy žádný výjimky nejsme ![]()
Syn je levák a dcera pravačka…
Syna brali od malinka prostě jako leváka, jen psycholog zkoušel, jestli je to dominantní, což bylo, takže jsme s tím nic nedělali. Ve škole úplně v pohodě, nikdo to nikdy neřešil, proto mně tvůj dotaz malinko zaskočil, protože jsem myslela, že éra „násilného předělávání“ je už za námi… Dva z mých spolužáků takto násilně přeučili na praváky a nebylo to pro ně vůbec lehké… Spolužačka byla také levoručka, ale její rodiče ve škole zakázali ji přetáčet a byla v pohodě, samé jedničky, dnes je učitelka… (Vím, že na to to vliv nemá, ale prostě byla v pohodě, zatímco ti dva měli nerva před každou hodinou psaní a i slzičky byly…)
Syn byl úplně v pohodě, jeho otec je totiž taky levák, jediný problém je, že některé věci (třeba některý typ nůžek) prostě nejsou pro leváky stavěné, ale koukala jsem, že to už se zlepšilo…
Nejhorší je asi ta první třída, než školáčkovi dojde, že paní učitelka předvádí v 99% vše hlavně pro pravoruké a že on to musí pojmout obráceně, ale i to záleží na učitelce a samozřejmě na rodičích.
My to měli v tomto snadné, ex je také levák, takže klukovi vše ukázal, jak si má naklonit sešit, jak má směřovat tužka… sa já jsem obouruč, takže taky nebyl problém vysvětlit mu, jak s nůžkami, štětci, kružítkem…
Neboj, zvládnete to určitě v pohodě, jakmile si to vše osvojí, nepoznáš rozdíl, ale oni i ti praváci se to musí učit, vyjde to téměř nastejno… ![]()
Dokonce dnešní pera už jsou dělaná tak, že s nimi může psát jak pravák, tak levák a jediná výsada leváků je, že v lavici je pro ně lepší sedět tak, aby seděl levačkou ven (aby se neštochal se sousedem pravákem), nebo nejlíp: sedět s druhým levákem…
EDIT: Ehmm… to o tom předělávání jsem napsala blbě
Až teď mi došlo, že ti jde o podporu a ne předělání, tak to jako přehlédni, ju?
![]()
můj syn je tak trochu obojí,zatím to neřeším,máme to v rodině,děda píše pravou maluje levou a sestra to samé a syn to dělá taky,snaží se tedy psát čísla a písmena pravou,ale při malování je to hned levá hned pravá,uvidíme chtěla bych ho přes prázdniny trochu naučit na tu pravou ruku jinak,než půjde do školy,ostatní věci dělá pravou
, když píše čísla tak mu to jde oběma hezky,pravou se víc snaží,tak to budem víc trénovat,doktorka sice měla nějaké řeči o té jeho obojetnosti,ale ve škole u zápisu když ho vyděla učitelka malovat tak neřekla ani slovo takže to budu řešit až mě ve škole něco budou doporučovat
Sestra je levačka a i jeden její syn je levák. Žádnej problém v psaní levou rukou nevidím. Je to úplně normální jako u praváka.
Mám strejdy dva ten první (ročník 1952) byl levák a ve škole ho předělali na praváka,
je to velkej zásah do psychiky a myslím, že mu to hodně ublížilo.
Teho druhého (ročník 1961) už maminka zakázala na praváka předělávat a je v pohodě. Má moc krásné písmo a nádherně maluje. ![]()
Písmenka jsem taky psala obráceně, hlavně S, moje E mělo asi pět vodorovných čárek ![]()
Dcera je levák,nedělali jsme nic,mimoto,že nemohla mít bombičkové pero.Naučila se všechno sama,párkrát jsme jí koupili pomůcky do školy pro leváky.Ty samozřejmně ztratila a tak používala ty normální.Dnes dělá všechno tak nějak obojruč i když je vyhraněný levák.Mimochodem má o mnoho lepší písmo,než mladší pravačka.Neboj,oni si poradí ![]()
Sama jsem levák. V životě mi to nevadilo a nebránilo. Je sice pravda, že neumím plést, ale to je možná tím, že nejsem šikovná ma ruční práce. Akorát vím, že stříhat s nůžkami byl můj problém, takže mi kdysi rodiče koupili pro léváky a s těmi mi to už šlo. A na ZŠ, když se na trhu začala prodávat plnicí pera pro leváky, psala jsem těmi. Vím že se mnou mamka trénovala v 1. třídě poctivě opisování písmenek, spíš obkreslování jejích napsaných písmenek. Moje písmo nevypadá, že jsem levák. Je drobnější a se sklonem doprava. Někteří leváci špatně drží tužku, na to pozor, alespoň pro mně bylo těžké pochopit, jak ji správně držet a pozor na držení ruky při psaní. Myslím tím, že mají zkroucené, ohnuté zápěstí,neumím to popsat. A potom, myslím, že nejlepší, co pro mně mohla mamka udělat, zapsala mně na klavír, abych měla koordinované ruce a snad i mozkové hemisféry, každopádně, alespoň mně to naučilo trpělivosti.To sezení v lavici je pravdivé, levák by měl sedět nalevo.E.
holky a nevíte něco o tom, do jaké míry je to dědičné? nebo je to úplně náhodné bez ohledu na „směr“ rodičů? tatínek mého prcka je levák, tak mě napadlo, jestli je třeba o něco vyšší šance, že bude taky „levej“…
ale musím říct, že je to obecně super, obojetnej pár, příjde mi, že se vždycky najde něco, co by bylo potřeba otevřít na druhou stranu a já už v levé nemám tolik síly, zato chlap je na to výbornej, že
a na svatbě při krmení polívkou to bylo úplně super, protože nám každýmu nechali odkrytou tu šikovnější ruku a pak se divili, jak nám to jde
ale to už jsou blbinky…spíš jsem ráda obecně, že jsme každej na jinou ruku, protože pak ať budou děti tak nebo tak, vždycky mají za kým jít, je to jak s maminkou a tatínkem a holčičíma a klučičíma problémama ![]()
Děti mám 3. Že ten nejmladší bude levák jsem poznala už v šestinedělí. Letos mu bude 30 a vůbec mu to nevadí. Když byl malý, sháněla jsem pro něho nůžky pro leváky. To byl tehdy problém je sehnat. A když už jsem je konečně koupila, byl zvyklý na ty obyčejné a ty levoruké nechce. Ve škole narozdíl od ostatních dětí se učil psát hned tzv.čínskou propiskou a učili ho trochu jinému držení tužky. Na to se stejně během 2. a 3. třídy vykašlal, tužky drží v levačce tak jako pravák a písmo má taky sklonem jako pravák. Dokonce z naší rodiny nejúpravnější. Jídelní příbor drží jako praváci. Je manuelně zručný. Ani ve škole a ani my v rodině jsme mu nikdy nemluvili, jak co má držet a dělat. Vždycky si na to přišel sám. To spíše já měla problém, když jsem viděla jak třeba tluče kladivem levačkou nebo jak levou rukou krájí chleba. Vždycky ve mě „píchlo“, ale po letech jsem si zvykla a už mi to ani nepřijde.
Když se díváte na televizi nebo na nějaký film, všímejte si kolik je mezi lidmi leváků, a že jim to nepřekáží.
Horší by bylo, kdyby byl muslim. Tam se dává přednost pravé ruce. A například jíst levačkou je vysloveně neslušné.
Těžko říct,jestli je to dědičné,manžel má nejmladšího bratra leváka,jeho děti jsou praváci a moje dcera levák.U nás v rodině nebyl jedinej ![]()
@PjckjsANEBjája píše:
holky a nevíte něco o tom, do jaké míry je to dědičné? nebo je to úplně náhodné bez ohledu na „směr“ rodičů? tatínek mého prcka je levák, tak mě napadlo, jestli je třeba o něco vyšší šance, že bude taky „levej“…Trochu dědičnosti v tom asi bude. V příbuzenstvu jsem našla jednoho leváka. Byl to můj PRADĚDEČEK z matčiny strany.
Ahoj všem ![]()
Kdy jste poznaly, že vaše dítko je levák (co už máte děti odrostlé?) - pokud si to pamatujete ![]()
U syna to vidím, že bude levák jak poleno, je mu 2,5 roku.
Opravdu skoro vše bere do levé, jí levou, maluje levou.
Nevadí mi to - éra přeučování je za náma, naštěstí.
Co se týče dědičnosti, asi to hrát roli bude…
Z mé strany jsme praváci - od manžela v rodině jsou leváci - manžel sám je obouruč, jeho maminka přeučená levačka (její taťka byl levák)…
já si říkala, že to bude blbost, uvažovat nad tím jako nad poruchou. prostě je to normální, stejně jako homosexualita taky není dědičná
taky to bude 50/50 a necháme se překvapit ![]()
Měla jsem v 1.trídě pár leváků......a v pohodě…
my se na to ptáme už u zápisu,jestli je dítko levák.
Jen nemají inkoustová nebo bombičková pera a sedí vždy v řadě u okna,protože si tou rukou trošku stíní…
A sedí vždy na levé straně lavice,aby se se sousedem pravákem „nežďuchali“ při psaní
Ale jinak naprosto v pohodě,psali krásně…někteří snad líp než praváci
Dneska to je normální