Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak při sepnutí mám nahoře levý palec, ale zadek si utírám pravou rukou… Tak to bude asi tak, že mám šikovné obě ruky
![]()
No já zírám, kolik je tu přeučených leváků?????
Taky jsem chodila na ZŠ v hluboké totalitě (patřím mezi silné sedmdesáté ročníky), ale leváky u nás teda nepřeučovali. Spíš měli vždycky výhody - nemuseli psát plnicím perem, ale rovnou propiskou - jak já jim záviděla…
Jinak syn je taky levák a ještě při nástupu do školky (3roky) nebylo jasné, jestli je levák nebo pravák. Učitelky na střídačku zkoušely dávat lžičku do pravé a do levé a taky si nebyly jisté. Teď bude mít syn pět roků, maluje levou, ale třeba právě příbor - lžičku neustále střídá - chvilku v pravé, chvilku v levé… Tak uvidíme. Myslím, že je to celkem jedno.
Zdraví
Gábina + Ríša (5r) + Vendulka (2,5r)
Tak náš malý je od roku jednoznačný levák. Preference levé ruky byla každému zřejmá. Někde jsem četla, že se dá preference rukou zjistit, když má dítě za úkol postavit věž z kostek, tak je třeba se dívat, kterou rukou dává ty poslední kostky nahoru. A to je pak ta dominantnější ruka.
M.
Gabrinko- jo, psala jsem propiskou od začátku. Ale byla jsem poslední dítě, který smělo začít psát jiným pí:,–(lem, než tužkou a úča mi dávala pěknou sodu. Nutila mě do pera a moje máma mi znovu dávala propisku. Jé, to bylo dopisů v notýsku. A když jsme odjeli do školy v přírodě a já v penále měla propisku. Hned první den mi jí úča vyměnila za pero.
Takže psaní mi nepřeučovali. Ale třeba příborem jsem musela jíst jako ostatní. Jinak jsem byla v jídelně divná. Takže vidličku a nůž držím „normálně“ a lžíci pěkně po mém v levý ruce.
Bohužel nestíhám pročíst všechny odpovědi, ale naše dvouletá Helenka také zatím absolutně není vyhraněná - lžičku bere do pravé, ale u hraček obě ruce střídá, jak ji zrovna napadne. Na neurologii, kam chodíme od narození, jsem se na to kdysi ptala a říkali mi tam, že tohle se u dětí řeší až v předškolním věku, do té doby nemusejí být vyhraněné a může se to i změnit (třeba v batolecím věku „typický“ levák, ale kolem šestého roku se najednou ukáže, že vlastně není)…
A jenom takových pár tipů, jak si psychologové prý potom pomáhají v určování - dát dítěti do ruky dalekohled (pravák ho dá automaticky k levému oku), dát mu do cesty schůdek, který musí překročit a sledovat, kterou nohou na něj stoupne, a tak… ![]()
Ahoj, díky všem za odpovědi. ZRovna dnes jsem vyslechla názory odborníků a jen tak pro zajímavost : levo nebo pravorukost se nepozná ani podle nohy, která kope do míče, ani podle „založení“ rukou ani podle oka, ke kterému se přiloží dalekohled. I nazpochybnitelný levák totiž může mít dominantní pravé oko, nebo nohu…
A co se týče přeučování leváků - to bylo dříve hodně časté, jenže se nepřeučovalo až v základní škole, ale mnohem dřív, spousta rodičů ze strachu, aby děti neměly později problémy vnucovala příbor, tužku a hračky užd od malinka do té „podle nich správné“ tedy pravé ruky, ostatní dokončily učitelky ve školce.
Ve středověku byli dokonce leváci středem posměchu a opovržení ve společnosti stejně jako třeba homosexuálové.
Ale taky jsem slyšela, že je poměrně prospěšné, když dítě používá obě ruce, cvičí si totiž obě mozkové hemisféry.
Každopádně nechám na malé jakou ruku si vybere.:-)