Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
CHtěla bych se zeptat, jestli máte někdo dítko, které ještě ve 2 letech nemá vyhraněnou ruku - používá střídavě levou i pravou. Nechci to u dcery lámat přes koleno a některou ruku jí vnucovat, myslím si, že by měla používat tu šikovnější. Problém je v tom, že malá si ještě není jistá, kterou bude používat a já to taky nepoznám.:-) Kdy je čas to nějak ujasnit?
Do míče kope pravou nohou, svědčí to o něčem?
Já jsem levák a do míče rozhodně kopnu pravou nohou.
Jinak neporadím.
syn nastoupil do školky ve 2,5 letech a ředitelka nám řekla, že není vyhraněný, at všichni společně zkoušíme nenásilně dávat vše do pravé ![]()
nicméně, zvítězila levá.. po určitě době si vše sám předělal do levé. nyní má 4 roky a stále si nemohu zvyknout mu dávat lžičku na levou stranu ![]()
ale do balonu kope pravou, myslím, že tohle na to nemá vliv ![]()
No já si právě myslím, že leváci kopou pravou. levou máme jako tu oporu. Jakou nohu zvednete, když máte zvednout nohu? jakou kopnete, schválně - zkuste to. Já levák - zvednu pravou nohu.
A učitelka- co radí nenásilně upřednostňovat pravou ruku - ta mě přinejmenším pobavila. Ještě v dnešní době něco takového? ![]()
A nepouštěj tam dětem žilou, když mají teplotu?
Aladino, nevím, co je na tom k pobavení.. když syn tehdy používal obě ruce , tak jsme jako první upřednostnovali pravou. když si vše dával pak do levé, tak jsme od toho upustili. něco jiného je vědět, že je dítě levák a schválně dávat do pravé ![]()
No to bylo ironicky. Právě proto, že člověku - když se neví, jakou bude mít hlavní stranu - že ještě dnes se jako první nabízí pravá. nechtěla jsem tě podráždit:-) Ale mě to přijde divný.
Kamaradka je levak a kope do balonu levou.Dalsi kamaradka pravak a kope tez pravou.jinak pritel od kamaradky pravak kope levou a syn levak kope levou takze nohama nezjistite. Vsak on si tu spravnou stranu najde neboj.
co to je upřednostňovat??? Podávej věci tak, aby si sama vybrala, to znamená ani do levý ani do pravý strany, prostě doprostřed.
Taky jsem si u malý nebyla jistá, dneska vím, že je levačka (je jí 2,5 roku).
Tchýně naší malou tím hrozně blbla, pořád jí přendavala věci z levý do pravý a ta ní chudinka zírala, co jí to vyvádí…
Jinak názor pí. učitelky upřednostňovat pravou před levou mi přijde fakt divnej…
U naší mladší (2 a čtvrt roku) bylo asi od roka vidět, že má tendenci upřednostnovat levou ruku, při 18-ti měsíční preventivce si toho všimla i pediatrička („Ty asi budš levák, že?“, víc to nekomentovala). Předměty jsme nabízeli na středovou pozici (lžičku, kartáček, pastelky) od dvou let je zřejmé, že levá ruka vítězí. Bereme to jako fakt, nikdo s tím nic nedělá. Do míče kope oběma nohama.
Já jsem pravák a taky kopu pravou, pádlo nebo hokejku držím na levou stranu.
Ale kdoví, jestli jsem neměla levácké sklony
Někde jsem četla, že pravák si věc levou rukou drží a pravou s nima manipuluje (leváci naopak) - např. při otvírání flašky pravák drží levou rukou flašku a pravou šroubuje víčko. To třeba dělám naopak - pravou rukou bych prostě nic neodtáhla ![]()
Takže těžko říct, jak to všecko je…
Jinak mně teda divné nepřijde, když má dítě nevyhraněnou ruku mu zkusit nabídnout tu pravou - přece jen spousta běžných věcí je spíš uzpůsobená pravákům (od škrabky na brambory po počítačové myši), tak by to měl popř. v životě jednodušší. Ale nenutit, nepřeučovat, to je jasné…
Takova mala neuplne presna pomucka - pokud ma clovek kratke vlasy a je mu videt takovy ten virek vzadu na hlave, tak ten maji pravaci vic vpravo a levaci vic vlevo - protoze pravaci maji vetsi levou polovinu mozku a naopak.
Ale samozrejme to neplati vzdy.
Pokud mozno nepreucovat dite, ale neni spatne vychovat tzv. ambidextera - to je, kdyz se nauci pouzivat obe ruce. Takovi lide byvaji daleko sikovnejsi skoro na vsechno.
Angua píše:Ale kdoví, jestli jsem neměla levácké sklonyNěkde jsem četla, že pravák si věc levou rukou drží a pravou s nima manipuluje (leváci naopak) - např. při otvírání flašky pravák drží levou rukou flašku a pravou šroubuje víčko. To třeba dělám naopak - pravou rukou bych prostě nic neodtáhla
Jojo, to přesně dělám já, jak petláhev, tak různý zavařovačky.
Jinak já mám doma ještě jakýsi zápisníček ze začátku 1. třídy, kde mám písmenka normálně i zrcadlově, tužku jsem brala ještě před nástupem do školy do obou rukou.
Rada učitelky mi nepřijde dobrá, pokud je dítě levák, tak nabízet mu primárně pravou stranu je už přeučování. Moje mamka dostala takových rad fůru, kašlala na ně, naštěstí pro mě.
No mi taky nepřipadá divné „nenásilně upřednostňovat pravou ruku“… Jak už tady někdo psal, praváci to mají v mnohém jednodušší. Tím netvrdím, že bych leváka přeučovala nebo nutila dělat vše pravou.
Mladší kluk byl kolem toho 1,5r - 2let taky tak napůl. Lžičku, pastelky, kartáček, atd. jsem mu dávala do pravé ruky. Když si je přendal do levé, nechala jsem mu to tak. Nakonec je z něho pravák ![]()
Lateralita má různé varianty, pokud je vyhraněná levostranná lateralita, je dominantní levá ruka a levé oko, totéž platí u vyhraněné pravostrané laterality, tedy vyhraněná pravá ruka a pravé oko.
Taky existuje lateralita zkřížená, pravé oko, levá ruka nebo naopak, to může být trochu problém při nácviku psaní…lateralita oka se dá určit, pokud má dítě udělat z ruky dalekohled a přiložit k oku…které oko vybere, to je dominantní…pokud je jasné, které oko je dominatní a ruka je nevyhraněná, lze doporučit opatrně procvičovat ruku ve shodě s okem, ale pod dohledem speciálního pedagoga, vždycky je třeba vyhnout se všemu, co jde dítěti proti přirozenosti…
Nohy mohou být buď ve shodě s rukou nebo taky ne, ale to není podstatné při určování leváctví…
Ve dvou letech ještě může být přirozeně nevyhraněná lateralita, upřesňuje se teprve kolem třetího roku, i později…je třeba určit dominaci před nástupem do školy…