Levák, pravák? Mám to řešit?

Iji
249
23.1.13 09:17

Levák, pravák? Mám to řešit?

Ahoj holky. Prosím o radu. Malé jsou 4 roky. Stále jsem byla přesvědčená, že je pravák. Ale poslední dobou bere věci jak do pravé, tak do levé ruky. Stavíme třeba stavebnici a ona jednou staví levou, jednou pravou. Taky kreslit začala teď levou i pravou. A opravdu nevím, kterou ruku upřednostňuje. Mám to nějak řešit už teď, nebo čekat až bude třeba předškoláček?? A kam se chodí zjistit vyhraněnost dítěte? Do pedagogickopsychologické poradny? A potřebuju doporučení od doktora když tam budu chtít jít? Děkuju za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
23.1.13 09:25

Neřeš to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
23.1.13 09:27

Neni to jedno? :roll:
Neboj, ona sama prijde na to, jestli ma jistejsi pravou nebo levou ruku! Urcite bych neprenaucovala nebo neuprednostnovala (Jezis, to je divny slovo) jednu ruku… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
23.1.13 09:28

Neni jedinej důvod abys to řešila… dneska už ne… klííííd. Jen jí nech :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
23.1.13 09:28

Myslim, ze informaci, zda bude dite pravak nebo levak, ziskava uz kdyz je v brise (v tehotenstvi), takze to ovlivnit nejde. ja bych asi pockala, treba pak zjisti, kterou to jde nejlepe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.1.13 09:30

U nás je to stejné, dcera taky využívá obě dvě ruce. Je mi jedno jestli bude pravák či levák. Jen babička ji pořád dává věci do pravé ruky. Manžel je taky levák a ničemu to nevadí. Tak to neřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
23.1.13 09:35

Řeš to! Za zeptání v PPP nic nedáš. Já to neřešila a na začátku školy to byl boj. Je mi jedno, jestli moje dítě bude pravák nebo levák, ale moje používalo ruce obě, jednou stříhalo levou, podruhé pravou… Ve školce mi nic k tomu neřekli. Až ve škole v 1tř. se mě na to učitelka ptala - prý by si mělo vybrat jednu ruku a tou psát - holka totiž psala pravou do sešitu a levou na tabuli. Doporučila nám PPP - prostě jsem tam zavolala, řekla o co jde a oni nás objednali. PO vyšetření byla holce dána diagnoza zkřížená lateralita - dostali jsme papír a učitelka začala její psaní hodnotit mírněji - prostě písmenka lítali jak chtěli a před tím nosila 3 a 4 a po papíru 1,2,3. S tím, že nám bylo řečeno, že se to může vše projevit ještě nějakou dis, ale že to se může a nemusí objevit mezi 2. a 3. třídou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725

Já teda zase chápu, že to chceš zjistit. On každý řekne „neřeš to“ a pak ze všech stran slyšíš, jak je důležité, aby se dítě učilo už od malinka správně držet tužku, aby dobře sedělo při práci u stolu atd. a když člověk neví, jestli je pravák nebo levák, tak se to dělá o dost hůř. I když má dítě zájem pomáhat v kuchyni, krájet nožem, škrábat brambory - jestli ho vést k „takto si to chytni, takto se ti to bude dělat dobře, takto si polož ruku, takto si to přidrž…“ nebo ho vést na opačnou stranu a koupit mu např. škrabku nebo nůžky pro leváky. Pak nikdo nic neřeší a učitelky v první třídě pláčou, že jsou děcka kopyta a neumí chytit ani tužku, o něčem jiném nemluvě.

Ale kde se to zjišťuje, to nevím, asi bych se poptala u doktorky nebo ve školce, jestli chodí, mohli by umět poradit. Někde jsem četla, že se má dítě nechat stavět komín z kostek a kterou rukou dává ty nejvyšší kostky, tak tu preferuje (protože je to jemnější práce, je potřeba šikovnost).

Příspěvek upraven 23.01.13 v 09:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011

@Iji Neřešila bych to. Od přeučování se dávno upustilo a tak bych čekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093

Neresila bych… Jinak u nas to je tak, ze u triletaka se dve logopedky shodly nezavisle na sobe na tom, ze je prcek pravak… Takze veci mu podavam spis do te prave ruky, ale ji jak ho napadne, vetsinu casu je se mnou a ja jsem levak, takze okoukava asi spis to levoruky drzeni :think: :nevim: ale maluje spis pravou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
23.1.13 09:38

Ja mam spis problem, ze v leve ruce drzim tuzku trochu jinak, nez je spravny a neumim prckovi vysvetlit, jak ji ma spravne chytit v teprave ruce :zed: :nevim: proste si to neumim prevratit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Iji
249
23.1.13 09:38

No mě taky nevadí jestli bude pravák nebo levák, spíš právě abych jí nenutila tužku do pravé, když bude pak levák, proto jsem to chtěla řešit. Abych ji právě nepřeučovala :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
23.1.13 09:39

Cetla jsem, ze si vybiraji snad jeste v peti letech, neboj, ona se vyhrani, nez pujde do skoly :)

• Citovat
  • Upravit
101613
23.1.13 09:47
@Iji píše:
No mě taky nevadí jestli bude pravák nebo levák, spíš právě abych jí nenutila tužku do pravé, když bude pak levák, proto jsem to chtěla řešit. Abych ji právě nepřeučovala :think:.

Všechno se má podávat „na střed“ a je na ní, kterou rukou si to vezme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Iji
249
23.1.13 09:48

@Angua Děkuju moc. Zkusím hned dneska ty kostky a pak uvidím. A právě přesně jak píšeš, nechci jí učit něco špatně, aby se to pak nepřeučovala nebo něco…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí