Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Angua píše:
@Jana206 taky myslím, že nebudu… A dyslektik nejsem, můj taťka taky ne (dle toho, jak se projevuje). Brácha třeba jo, ale jak je „pokřížený“
, to jsem s ním nikdy neřešila. Schválně se ho zeptám.Jinak taky myslím, že nejde o nějaké neustálé opravování, to bych v žádném případě nedělala, ať si korále navléká, čím chce, ale když vidím, že si dítě neví rady, jak má něco chytit (např. tak škrabka, to mě napadá od nás), tak mi přijde dobré mu poradit podle té jeho „lepší“ strany. A proto mi přijde fajn to vědět, pokud to lze zjistit a třeba si nechat někde poradit, když si nejsem jistá - což platí celkem u všeho. Takže mi prostě nepřijde na škodu, když zakladatelka někam zavolá či zajde - max. jí řeknou to co tobě - přijďte po pátém roce, ještě je brzo - to přece neublíží ničemu
Ze stejných důvodů jsem se byla s malým ukázat u logopedky, co dochází u nás do MC - jen aby mi řekla, jak na tom je a kdy se případně přijít domluvit na nějaké spoupráci
Přesně po mé zkušenosti s logopedií bych taky zbytečně neotálela - všichni=školka, dětská MUDr., okolí mi říkali, že na logopedii je čas, že se chodí až po 4roce. Blbost, když dítě mluví plynně od roka a půl a je schopné spolupracovat, což by moje bylo, tak je potřeba jít dřív. U nás to dopadlo tak, že dcera uměla R ráčkováním, jenže neuměla D a T, takže nebylo jak jí to naučit správně a bylo to na léta
Stejně tak se může stát, že dítě bude kopírovat kolektiv pravou - viz.moje dcera a přitom jí to k užitku nebude, jen jí to pletlo, do které má vlastně vzít vidličku
Zakladatelko nemá dcera zase naopak v okolí nějakého leváka?
Ja i muj pritel jsme levaci, a nikomu ani nam to nevadi.Jsme uplne normalni lidi
.Neres to!
@kadlina no ona nás taky nakonec na ty čtyři roky nasměrovala, ale vím, že ho slyšela mluvit a je to její rozhodnutí jako odborníka - ne nějaké moje svévolné, že si myslím, že… nebo mi to poradili na internetu
Brácha měl (i) kvůli řeči odklad školní docházky a u malého by mi to přišlo zbytečné, aby šel třeba skoro v 7,5 letech, jen že jsem něco zanedbala.
Tak na možnost napodobování jsem se psycholožky ptala taky - dcera se pravidelně setkává s praváky i leváky v rodině. Říkala mi, že toto zatím nehrozí..Toto hrozí, až se víc vyvine pravolevá orientace v prostoru. Nejdřív v mladším školním věku. Ale čtyřleté dítě, pokud pozná, která je levá a která pravá, tak je rádo, že to pozná samo na sobě, ne na někom, kdo sedí naproti němu nebo je nějak v místnosti..Dítě ve 4 letech a ve školce by stále mělo jednat pudově - používat tu ruku, se kterou mu jde určitá činnost líp..
Samozdřejmě jsou individuální rozdíly mezi dětmi. 6letý syn už pozná, která je pravá nejen na lidech v prostoru, ale i levou a pravou stranu na předmětech různě položených a natočených. Ale podle tabulek vývoje pravolevé orientace je trochu napřed..Malí školáci s tím mají někdy problémy, poznají jen na sobě. Prudce by se to mělo rozvinout až v dalších letech. Čtyřletá si zatím nevšimla, že její babička píše obrácenou rukou, než ona kreslí(babička teda píše oběma, ale když zrovna vezme tužku do levé) nebo že má opačně příbor.
A taky zdůraznila, že pokud půjdeme na testy, tak musíme mít ujasněné, jestli to chceme korigovat nebo ne - odborníci nejsou za jedno, určuje se to podle indexu laterality - poměr činností levou a pravou. A skutečně mohou být lidé, kteří to můžou mít 40:60.
Angu, souhlasím s tím, že poradit v činnostech, se kterými si dítě později neví rady, až bude napodobovat. Ale naše malá si zatím ví rady se vším. Vše dělá svým způsobem a je manuálně zručnější než syn.
Ta 18 letá ví, že má nevyhraněnou lateralitu a musí si to prostě vyzkoušet.
Já jsem ale přesvědčená, že dcera napodobovala. Od mimina byla vyhraněná jednoznačně, babičky se snažily tlačit jí do praváctví a nikdy nezapochybovala, ani to pravou nezkoušela, vše si přendala, čímž teda babičky dováděla k šílenství
Ve školce ty děti sedí vedle sebe, takže není problém si všimnout, že ostatní mají lžíci ve druhé ruce a že ona je všímavá dost. Příbor neměla tendenci přehazovat vůbec. To, kde je levá nebo pravá jistě neřešila, to nezvládá ani teď o 8let později, což je u leváků normální. To stejné s bowlingem, všichni berou kouli do pravé, tak ona taky, přestože jí to tak nejde a už jí je tolik, že by měla vědět, do které to vzít. Každopádně pravou jí vykonávaná činnost nejde.
No holky, co mate ty ambidextery (ja mam teda spis ambisinistra- obe leve), jak jsou vase deti sikovne?
Ja mam totiz dojem, jak ten starsi ty ruce strida, ze nema zadnou tu sikovnou, je neohrabany a tak ho nejake malovani nebavi a bojkotuje ho. Ze kdyby si vybral jednu, uz by toho mohl umet vic.
Za sebe muzu rict, ze malovani od ruky bylo a je des
jsou chvile, kdy vystrihnu obrazek celkem dobre, ale vetsinou bych urazila i tvoreni 3letych, kdybych se k nim prirovnala
ale tvoreni jako takove (vsechny mozne techniky, siti, pleteni, zdobeni, cukrovi…) mi jde a relaxuju tim.
@Pudloslava píše:
No holky, co mate ty ambidextery (ja mam teda spis ambisinistra- obe leve), jak jsou vase deti sikovne?Ja mam totiz dojem, jak ten starsi ty ruce strida, ze nema zadnou tu sikovnou, je neohrabany a tak ho nejake malovani nebavi a bojkotuje ho. Ze kdyby si vybral jednu, uz by toho mohl umet vic.
@Pudloslava píše:
No holky, co mate ty ambidextery (ja mam teda spis ambisinistra- obe leve), jak jsou vase deti sikovne?Ja mam totiz dojem, jak ten starsi ty ruce strida, ze nema zadnou tu sikovnou, je neohrabany a tak ho nejake malovani nebavi a bojkotuje ho. Ze kdyby si vybral jednu, uz by toho mohl umet vic.
Tak dcera je od začátku manuálně zručná, maluje úměrně věku a ráda, maluje i vodovkama, prstovýma barvama, vším, co jí poskytnu. Nepřetahuje.
Stříhá, lepí, dělá koláže a má vlastní nápady..Já tak nadaná nejsem, tak mi dochází inspirace k jejímu rozvoji.
Potom je hodně šikovná co se týče hrubé motoriky - chodila brzy, už před prvním rokem, velmi brzy chodila sama bezpečně do schodů i ze schodů, v 18 měsících se udržela na houpačce bez opěradla, brzy se naučila houpat na houpačce sama(vyvinout pohyb, ne pohoupej mě), lozit na skluzavky, různé prolézačky, i takové dětské prvky, které měly pohyblivé části. V necelých 4 letech jezdila sama na kole(našlapuje první na levou šlapku - opačně než pravák),jezdí na kolečkových bruslích.
S předměty denní potřeby a s novými edukativními hračkami si dokáže přiměřeně poradit, myslí jí to.
Na druhou stranu později mluvila - ve 2 letech uměla jen pár srozumitelných slov, přestože perfektně rozuměla a dorozumívala se. Rozmluvila se pořádně až po 2. roce..
A další negativum, je nepřiměřeně vzteklá a emotivní - období vzdoru - to nejhorší, už by mělo být za námi..
Jak je to u vás zakladatelko? Protože i toto může souviset s vývojem dominance hemisfér.
Pudlo, neviděla bych to tak špatně, prostě Tvůj syn bude mít jiné zájmy. Můj syn, čistý pravák, taky není manuálně moc nadaný a zručný, malovat ho nikdy nebavilo. Dělat nějaké výtvory také ne.
Jinak může existovat i člověk, který má obě ruce „levé“..Může to souviset i s dispraxií a apraxií - neschpnost manipulovat s předměty, nešikovnost.
Leváci a ambidextři u nás v rodině hrají normálně na pravoruké nástroje - většinou na klavír a jedna umí i základy na všechny. Pořizovat levostranné varianty nástrojů(např. kytara, housle, harmonika), nikoho ani nenapadlo, v životě by si nezahráli normálně, museli by se učit jako samouci, třeba akordy..
Jedna teta je čistý levák, plete, ale musela si na to přijít sama. Babička zase vyšívá.
Jeden levák v rodině byl policajt a některá gesta se musel naučit pravoruce, chtě nechtě..Ale dospělý se to prý naučí a nijak ho to nepoškodí. Není to to samé jako přeučovat násilně levoruké dítě.
No to jsem si touhle diskuzí zavařila
Zkoumala jsem starší lateralitu, oko má levé, nohu pravou, jenže se přidala mladší, která je jednoznačně pravák a ono to vypadá, že je pravák jenom rukou, zbytek je levák
Takže teď budu sledovat, jestli náhodou není i levoruká
![]()
A dcera pěkně hraje na flétnu - zatím jen písničky na prsty horní(levé ruky, jak se drží flétna normálně),chodí do kroužku..
Takže jemnou motorikou šikovná je..
Kdyby byla nemehlo a měla bych pocit, že má obě ruce levé, tak bych na ty testy laterality spěchala, ale ona má obě ruce pravé, tak si myslím, že jí to bude spíš k užitku a s počítáním indexu a kvocientu laterality můžeme počkat..
Kadlino, některé ty úkony se musí opakovat a pokud dítě aspoň jednou prostřídá ruku, nohu nebo oko(třeba z 3 opakování stejného úkonu), tak se to značí jako ambidextrie(tím se to výsledné číslo zase posouvá směrem k více dominantnímu orgánu). Některé se ale dělají jen jednorázově.
Myslím si, že Tvoje dcera není čistý typ, ale bude nějak zkřížená, tudíž tvárnější..Ty si myslíš, že je všímavá a napodobuje okolí, ale podle toho, co jsi napsala, tak si myslím, že dozrála v pravolevé orientaci a potom začala napodobovat. Souviselo to s nástupem do dětského kolektivu, jak rostla, tak o tom začala víc přemýšlet(třeba na tom bowlingu). Skalní levák levákem zůstane, i v pravoruké rodině. Dřív by ji to přehazovat nenapadlo, protože orientaci neměla rozvinutou.Je jedno, jestli v rodině nebo ve školce, ale nenapodobovala praváky..
A ještě psycholožka říkala, že lateralita se určitý čas vyvíjí. Dítě volně střídá ruce a v určitém období preferuje tu, která nakonec nebude dominantní. Kdyby člověk dělal něco jen jednou rukou, měl by tu druhou úplně nepoužitelnou. A ruce máme každý 2. U každého je toto období prý jinak dlouhé a jinak výrazné..Hodně vzdáleně se to dá přirovnat k tomu, že jiné dovednosti se taky naučíme všichni, ale každý v jinou dobu. Prý se to skutečně může vyhraňovat až do 10 let, jen malé procento těchto nevyhraněných tak zůstane po celý život..Ale jsou. U nás to není vyloučené už k vůli rodinné anamnéze.
Když toto všechno zhodnotím, rozum mi říká, že čtyřletému dítěti do toho výrazně zasahovat nebudu.
Ve 2,5 letech se to neřeší vůbec, to ještě nic nemusí znamenat. Nejstarší pravoruké dítě ruce střídalo jen v kojeneckém věku, jindy jsem to nezaznamenala. Potom už to bylo jasné.
@Jana206 víš já bych i brala, že to nemá jednoznačné, ale to by musela být schopná se pravou aspoň najíst, ale ona je na tu svou pravou jednoznačně levá
Před lety jsem to taky řešila, hlavně argumenty pro babičky, které to těžce nesly, studovala odborné publikace, v té době byl internet sprosté slovo
a dočetla jsem se, že praváků a leváků je v populaci stejný počet, tak proč jsou praváci v takové přesile? Je určité procento lidí (pochopitelně leváků, protože praváky na leváctví nikdo nepřeučuje
), kde to přeučení probíhalo „nenásilně“ pouze podáváním tužky do té „správné“ ruky. Ono je prý i spousta praváků s dominantní levou nohou, jen to u nich nikdo nikdy nezkoumal, protože pero měli ve „správné“ ruce
Jaký je názor odborníků nyní netuším, protože pro mě to bylo vyřešené ve chvíli, kdy mi při testech v Menze potvrdili, že je tutový levák, takže jsme ani nešli k žádnému psychologovi. Došlo mi, že vlastně jí dominantní pravou nohu „diagnostikovali“ už dřív při výuce snowboardu. Nicméně je to celkem jedno, žádné problémy nemá, tak to není potřeba řešit.
Spíš teď řeším tu mladší. Odmala rukou jednoznačný pravák a přitom teď, když jsme blbly se starší, tak jí všechno několikrát vyšlo na levou i křížení prstů. Budu to teda muset hlídat a případně někam zajít a taky o tom něco nastudovat ![]()
@kadlina -já jsem levák, ale jako každý levák koho znám nechtěla jsem být jiná. Tak spoustu věcí dělám jako pravák. Psycholog to bere jako problém. Mě to nevadilo nikdy.
To „správné sezení“ hned od začátku - jak tady na to někdo apeluje, je taky diskutabilní..Pro malé děti je vhodné malovat na velké plochy, nevhodné jsou malé omalovánky. Velmi vhodné je malovat na arch papíru na zdi - jako na tabuli, ve stoje nebo na velkou plochu, mokrou houbou na tabuli nebo na velkou plochu na zem v kleče..Hlavně pro leváky je vhodné si tak pravidelně uvolňovat celou ruku.
A ze začátku, čím tlustší malovací náčiní, tím lépe.