Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Marki1985 píše: Více
Protože vše dělají opačně. Ona byla hodně pro to, aby všichni byli praváci.
Muj bejvalej byl přeučený levák a paseku to nadělalo velikou. Ročník 1990. Pamatoval si to, jak ho to pracně učili. Když jsem s ním chodila, psal pravou, jako čuně, vše ostatní dělal levou - stříhal, krájel, šrouboval, utíral hadrem, odemykal, obsluhoval telefon. Byl hodně chytrý, ale horko těžko se mu studovalo, ze školy měl trauma, jak mu nikdy nic nešlo, počínaje krasopisem samozřejmě v první třídě. Vejšku nakonec vydřel, ale tak tak. Přitom palici měl, inteligentní byl velmi, ale na schopnosti učit se se to projevilo velice negativně. I určité psychické problémy z toho měl.
Jímá mě vztek ještě dnes.
Dcerka není přeučená, ale okolo druhého roku se ze dne na den z pravé na levou přeučila sama.
Znovu se učila vymalovávat obrázky (v té době ji to pravou šlo pěkně), a začala přehazovat všechno. Boty obouvala špičkou ven, neuměla chodit po kraji a táhlo ji to do středu cesty (ještě ve škole) atd.
Znám přeučeného leváka, který ještě nyní, kdy je ve středním věku, na svou učitelku nevzpomíná v dobrém. Řekl mi, ta se na mě podepsala.
Máme v úzké rodině leváky dva, nikdo je nepřeučoval. Kdyby ano, zřejmě by na učitelku naběhla pěchota i námořnictvo. Jednou je to dítě takové odmala, co s tím kdo nadělá. Není nic špatného na tom, když někdo píše levou rukou. Jako učitelce by mi to vůbec nevadilo.
Mezi známými lidmi leváci byli taky a i přesto to dotáhli daleko. Dál, než leckteří praváci.
Někteří lidé mají šikovné obě ruce, někteří je mají levé obě.
@Anonymní píše: Více
Ahojky, manžel je předělaný levák a dodnes mi vykládá, jak byl jako malý bitý a jak ho násilím předělávali, kdysi to tak bylo, je mu 50let.Mel problémy pak ve škole, špatně psal atd…
Dcera se narodila také jako levák, nikdo ji nepředával, neměla žádné problémy ve škole a naopak píše moc pěkně, daleko pěknější než praváci a momentálně studuje vysokou školu.
Takže názory, které celé dlouhé roky posunují rodičům jsou vyšlene. A já dodnes věřím, že veškeré problémy co měl manžel na základní škole plynuly z toho, že ho předělali na praváka.
@truelly píše: Více
Nepřeučuje se již od 60. tých let, na venkově tedy později. Již v té době prosazoval prof.. Sovák https://cs.wikipedia.org/…1_Sov%C3%A1k
nutnost nechat leváky psát levou. Tedy posledním přeučovaným by dnes mohlo být tak 60 a více. Pokud někdo někoho přeučoval později, tak je to divné. V té době již dávno následky přeučování (a někdy velmi těžké) byly známy.
To je tedy smutný příběh. Následky fakt mohou být hodně špatné, někdy ano, někdy ne. Ale prostě mozek leváka je odlišný a proč mu nutit něco jiného?
@šklíbakočka babička leváctví vnímala jako něco nepřirozeného. Syn od bratrance je levák a snažila se ho přeučit, ale maminka zasáhla velmi asertivně. Mých dětí se nedožila.
Ano, leváctví je poněkud dědičné, resp. v některých rodech je větší výskyt. Někteří lidí mají divné vnímání světa (babička), s tím by ale měli rodiče dítěte zabojovat. Dnes převládá názor (alespoň v naší kulturní oblasti), že leváctví je spíše výhoda. Pojí se často s vyšší kreativitou atd. Čili nějaké přeučování je docela zločin. Maminka dítěte udělala dobře. Jaký ročník byla babička?
Můj strejda je přeučený levák, ale jen na psaní, všechno ostatní dělá levou. Asi to nějaké zásadní následky nemá, jen má na přeučování nepříjemné vzpomínky. A stejně na ty nástroje, jako je nůž, pilka, kladivo se jim ho stejně přeučit nepodařilo. Moje máma jako jeho sestra byla o pár let mladší a v té době se od přeučování ustoupilo, takže ta tomu unikla. Ale babička prý ještě i jí přivazovala levou ruku k židli při jídle v tom předškolním věku, protože se právě strejda musel přeučovat.
Příspěvek upraven 12.01.25 v 18:04
Jsem. Přeučila učitelka v první třídě způsobem takovým že když jsem vzala křídu nebo tužku do levé, dostala jsem ránu ukazovátkem. Dodnes dělám věci oběma rukama, jím třeba příborem obráceně. Dokonce jsem i zadrhávala jako malá, evidentně z toho přeučování.. To se mi stává teď jen občas, když chvátám a chci rychle něco říct, v běžném hovoru už ne.
Ale nedělal to každý. Švagr je levák, stejný věk jako já, a jeho učitelka byla natolik osvícená, že naopak ho se spolužákem pravákem přesadila v lavici tak aby se nemlátili lokty při psaní navzájem.
Můj muž je levák a věci, které teda prý nejsou pro levaky, dělá pravou. Třeba řeže motorovou nebo řadí v autě. Navíc znám plno levaku, kteří mají šikovnou i pravou ruku.