Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Tak ono se prostě v určitou dobu přeučovalo, jim to říkali ve škole, že je to třeba, takže to tak tehdy brali. Člověk jim to těžko může vyčítat. Ono to ani nebylo, že by moje babička brala levorukost jako nějaké zlo, ale tehdy to tak ve společnosti bylo a ve škole přeučení vyžadovali. Pak se to zlomilo, že prý nové výzkumy, přesně v té době, kdy moje mamka nastoupila do první třídy, takže ta měla klid a babi to už vůbec neřešila.
@Housenkaromca píše: Více
Tak zřejmě i tehdy byli osvícení učitelé. Viz můj švagr také levák. Já přeučená, on ne. Oba dva jsme 50 +
Příspěvek upraven 12.01.25 v 18:13
@Kelsey1 píše: Více
Tohle mi přijde opravdu podivné, to dítě nemá rodiče, kteří by se do věci vložili? A ne teda až v půlce první třídy, hned v prvních týdnech. Dnes se rozhodně nepřeučuje, v každé třídě je minimálně jeden levák, spíš víc, úplně mi ten příběh nesedí. Snad ta učitelka nepřeučovala každé dítě.
@Anna766 píše: Více
A přitom to byla škola na malém městě, to je opravdu zajímavé, že ještě ve věku pod 60 jsou přeučení leváci.
@Anna766 57223604 [/citace
Pokud vím, tak již od 60. tých let na to (díky právě prof. Sovákovi) existovaly nějaké pokyny. Čili se už přeučovat nemělo. Jeho základní kniha vyšla 1962, mám pocit, ale byl v té oblasti činný dříve.
Také tomu nerozumím. A že by ještě někdo přeučoval dnes, to absolutně nechápu.
@šklíbakočka píše: Více
Oba dva, já i švagr jsme chodili do malých vesnických jednotřídek. Oba samozřejmě v jiné vsi. A úplně jiný přístup.
Samozřejmě má rodiče. Když je někdo slušný a snaží se domluvit po dobrém (rodiče). Domluva nepomohla, tak šlo dítě pryč a druhé rovnou nastoupilo jinde, jak píšu. Já bych tam vletěla, jak to nedělám nikdy, tak bych prvně v životě cirkus udělala. Jsem levák. Nikdo mi to nikdy nevyčítal, nepřeučoval. Takže nechápu, jak si mohl někdo dovolit přeučovat děcko, které je o nějakých 22-23 let mladší. Některé staré hlavy dubové nepředěláš, když jsou přesvědčené, že levák předělat jde.
@Anna766 píše: Více
A proč se u vás do věci nevložili rodiče? Přece si rodič všimne, že má doma leváka a že se ho ve škole snaží učitelka přeučit na praváka?
@Kelsey1 píše: Více
No já bych tam byla nejpozději druhý týden školy. A samozřejmě bych to řešila přes ředitelku. Přece dítě doma dělá písanku, tak snad doma nepracuje levou a ve škole pravou. To mi opravdu hlava nebere.
Nevím. Asi to bylo brané jako normální. Jak je vidět i v této diskuzi, podle toho kolik moc těch případů přeučování je.
@šklíbakočka píše: Více
Existence pokynu neznamena, ze je ucitele vzdy a hned nasleduji. To se nestava ani ted (ne teda v preucovani).
Muj otec sel do prvni tridy jiz za existence danych pokynu a je preuceny. Dela vse levou, pravou jen pise a pise teda cely zivot silene, to se nesa po nem nikdy precist. ![]()
@Eva2610 píše: Více
Taky myslím, že by se to naučil…navíc, třeba řazení v autě s tím ani nesouvisí, když žiješ v zemi, kde se jezdí vlevo, tak řadíš levou i jako pravák
Absolvovala jsem a úplně v pohodě;)
Ve školce jsem kreslila levou, ve škole jsem začala psát a kreslit pravou. Žádné následující trauma se nekonalo. Nadprůměrný intelekt mi zůstal a základku i střední jsem chodila do výtvarky a rekreačně maluji doteď, pravou. Je mi přes padesát.
Je pravda, že celý život píšu jako prase, na základce zhoršené známky za úpravu a pak mi bylo jako první ze třídy povolené vyměnit inkoust za propisku, aby se to trochu zlepšilo. A neuměla jsem střílet ze vzduchovky (to až na střední), protože když jsem mířila pravým okem všechno šlo úplně mimo ![]()
Obecně ale hodně věcí dělám oběma rukama - když se jedna unaví, přehodím je - vařečka, myš, váleček při malování… co taky není na škodu.
I psát dokážu tou levou, jenom už nemá ten cvik.
Ale je fajn, že se už nepřeučuje