Levák přeučený na praváka

Anonymní
12.1.25 12:24

Levák přeučený na praváka

Jste tu některá levák přeučený na praváka? Vím, že už se to roky nedělá, ale mě preucila babička učitelka jako malou, mámě vysvětlila, že leváci jsou špatní, budu mít problémy, budu špatně psát, mít rozmazané pisanky.
Díky přeučení mám i zkříženou lateralitu, mám dominantní levé oko, levé ucho, levou nohu.
Táhne mi na padesát a přemýšlím, co vše to mohlo mít za následky. Proč je to tak špatné, že se od toho dávno upustilo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
12.1.25 12:33

Děda musel přejít na pravou byl po mrtvici co mu vzala levou část. Tam to jinak nešlo. Přesto řídil, opravoval, psal…
Strýce Přeučila taky učitelka a on začal koktat chodil na speciální školu, neměl dobré výsledky ale byl a je velice vzručny a šikovný.
Znám pár leváků co levou něco neumí třeba stříhat. Spolužák levák hrál na kytaru na levou stranu přitom by měl jít na pravou. Jako pravák neotevřu láhev pravou rukou často používám levou třeba při mytí nádobí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8944
12.1.25 12:37

Znám dítě přeučené. Teď je v deváté třídě. Daná učitelka stále aktivně pracuje. Zasáhlo se v půlce první třídy, že tohle dítě šlo do jiné školy. Koktalo, nervózně mrkalo, bylo nervózní, neurotické. Druhé jejich dítě šlo na první třídu automatiky jinam a ne do spádové školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
12.1.25 12:50

Jsem levák, ale nemám levivi dominantní, spoustu věcí dělám pravicí, žehlím, stříhám, loupu brambory, ale píšu levou. Naštěstí mne nikdo nepřeučoval, maminka to nedovolila, taky už se to nedělalo, ale v první třídě nás učila souška, která snad ještě učila děti následníka trůnu a nenáviděla mne, protože mne nesměla přeučovat. Dokonce mne zbila ukazovátkem tak, až mi protrhla kůži na zádech. Maminka vletěla na ředitele, pak na ni a řekla jí, že jestli na mne ještě sáhne, tak jí rozbije hubu, doslova. :lol: Pak jsem měla pokoj. Ale jeden z mých nevlatních bratrů byl ještě přeučován a do smrti měl nepěkné písmo, třásla se mu ruka a koktal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
12.1.25 12:52
@Atisia píše: Více

Někde jsem četla, že vlastně málokdo z lidí je zcela vyhraněný pravák nebo levák. Jsem nejlepší příklad. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.25 12:52

Znám několik přeučených lidí v podobném věku jako ty nebo starší. Za následek to zřejmě nemělo nic. Moje máma je jedna z nich. Hrála na klavír, malovala, řídila. Něco dělala levou a něco pravou.

• Citovat
  • Upravit
3016
12.1.25 13:20

Tak jako u všeho, u někoho to nadelalo velkou paseku, u někoho téměř žádnou. Kamarádka preucena je, je dyslektik, má ADHD a možná i PAS…ale těžko říct, jestli by to neměla i tak, resp. určitě měla, ale treba by se ji to bylo lepe zvladalo. Dost se asi podepíše, i jakým způsobem se to preucivani dělalo, viz mlácení do krve výše 8o
On se ten mozek naučit umí, lidi, co prijdou o jednu ruku, se tou druhou většinou naučí, ale tam to ta psychika zpracuje asi jako nutné a tím pádem se s tím vyrovnává lépe.
Muj mladsi syn je brutálně vyhraněný levak už od mala (starsi byl přitom docela dlouho nevyhraneny, nakonec prava převážila) a i tak měl muž nápady, že ho bude přeučovat, aby to neměl v životě těžké…no, takovou matku medvědici ještě neviděl, málem nás to stalo manželství. Prý nejsou motorové pily pro leváky třeba…myslím, že to synator v životě zvládne i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
12.1.25 13:23
@Dani65 píše: Více

Znám hodně lidí, co mají něco přehozene…Moje máma stříhá nedominantni rukou, spolužačka jedla opačně příborem a nikdy se nepreucila…ja mám zase levou ruku fakt levou a mladší dítě je fakt hodně vyhraněný levak, u toho to bylo jasné snad v roce…přitom starsi prehazoval třeba tužku klidně ještě ve školce. Bude to asi spektrum, jako v zásadě téměř všechno;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17267
12.1.25 13:26

Jo, já… přeučila mě matka, učitelka prvního stupně :pocitac: neb být levák bylo ošklivý :zed:
Zkřížená lateralita je asi nejmenší problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.25 13:35

@Beruska999999 mě preucily ještě před školou, takže si nepamatuju jak.

• Citovat
  • Upravit
8852
12.1.25 13:41
@azaleila píše: Více

Kolik je ti let? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17267
12.1.25 13:44
@truelly píše: Více

Hodně. 41. A jsou věci a činnosti, s kterýma pořád bojuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8852
12.1.25 13:49
@azaleila píše: Více
:hug: to je tak zbytečné. Jsem o šest let starší a už v osmdesátých letech vycházely knížky o levácích a že se přeučovat nemá…takže mě moje máma nepřeučovala.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
12.1.25 14:00
@Beruska999999 píše: Více

Jo, jojo, kamarádka drží příbor taky opačně a mne jakože leváka by to ani nenapadlo.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.25 14:04

@truelly máma a babička taky věděly, že se nemá přeučovat, snad od začátku 70. Let se to ve škole nemá, říkala babička, ale jedním dechem dodávala, že leváci jsou divní a ona by nesnesla mít doma leváka.
Jsem narozená na začátku osmdesátých let, ve škole jsme měli leváky a ty nikdo nepreucoval.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová