Logická olympiáda, co dál?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
22.10.23 17:35
@Anonymní píše:
Syn se letos zúčastnil logické olympiády. Přihlásili jsme ho sami, protože starší to měl povinně ve škole, tak ať to taky zkusí. Moc jsme si od toho neslibovali, ale syn se umístil celkem slušně na to, že je třeťák.
Ale proč to řeším. Syn není typický jedničkař. Spíš naopak. Stížnosti ze školy na chování i prospěch. Napadlo mě, jestli nemůže být nějak nadaný a z toho plynou jeho problémy.
Co myslíte, řešit dál nebo to nechat na škole? Má cenu řešit nadání?
Jaké jsou podobné soutěže pro děti? Ve škole pak dělají Klokana. Znám i Pangeu, ale ta je pro starší děti.

Nadaný být může. Jestli to chceš nějak řešit se školou, tak bude potřeba papír z PPP. Jinak můžeš využít i Mensa testování a akce Mensy pro děti (ale zatím jsem slyšela spíš negativní hodnocení), pak existuje, myslím, Svět nadání a Qiido. Nadáním se dost zabývá i Monika Stehlíková a Kateřina Emer (určitě i někdo další, ale mně se vybavují zrovna tyhle dvě).
Existují třídy Světa vzdělání, ty mají obohacenou výuku. Mají i online studium pro děti. Pak jsou ještě dětské univerzity, ale to je asi až pro starší děti. Jako soutěž by měla existovat i matematická olympiáda. Na obohacení učiva existuje třeba Matemág. Jsou i nějaké učebnice matematiky a českého jazyka pro nadané děti, ale teď úplně nevím jejich přesný název. Možná by ho zaujaly i knížky od Chajdy (pokusy, fyziky, chemie, matematika, technika, vše v takové zajímavější formě než běžné učebnice).
Mimo školu třeba výlety do IQlandií a podobných atrakcí. Hry od Mindoku, hlavolamy, logické hry na tabletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 17:52

@Whitedog píše:

A v tom je právě ten vtip nadaných dětí. Ony totiž ty nadané děti jsou dál než ty děti starší ale průměrné. Tzn. nadaný třeťák v klidu zvládne úlohy pro páťáky.

Takže jestli třeťák zvládl „celkem slušně“ úlohy pro třeťáky, na mensu to nebude.

Jinak ty úlohy jsou dělané i pro prvňáčky a mateřské školy.

Třeťák dělal úlohy pro třetí až pátou třídu. Jestli jsem to pochopila správně, tak je to hodnocení v rámci kategorie a ne v rámci věku/ročníku.
Takže dopadl celkem slušně s ohledem na to, že v dané kategorii patří k těm mladším.
Na stránkách přímo upozorňují na to, že tato kategorie je tvořena pro žáky z 4. a 5. tříd, proto mají rodiče zvážit, jestli přihlásit třeťáka. To jsem si nevymyslela, to tam mají přímo napsané.

@Semtex píše:
No a? :lol: Z jediného výsledku bych nic nevyvozovala. Maximálně to, že se mu v té olympiade zadařilo :mrgreen:

Nevyvozuju nic. Ale „úplně blbej“ taky nebude. Proto přemýšlím, jestli to tlačit někam dál, nebo ho nechat.
Jestli mu může nějak pomoct, když bude mít papír na to, že je nadaný.

• Citovat
  • Upravit
Naydra
22.10.23 17:56

Nadaný být může, ale bylo dobré říct, proč nemá ty samé jedničky a co od papíru o nadání očekáváš. Učitelé totiž s nadanými dětmi neumí pracovat – každé to dítě je jiné a každé potřebuje něco jiného a učitel má ve třídě dalších 25 dětí, z toho některé mají nějakou poruchu. Pokud tam nevyjde i nějaká porucha, na kterou bude muset brát učitelka zřetel, tak mu ten papír sám o sobě samé jedničky a lepší přístup od učitelky nepřinese.

• Citovat
  • Upravit
21715
22.10.23 18:01

A proč to všechno stavíš na nadaní a škole? Proč už mu od školky nehledate zájmy, které ho zajímají a bude je rozvíjet a bude v nich úspěšný.
Hlavní je práce rodině. Když ve škole nejsou kroužky, tak vy fakt nevíte, ze existuje ZUŠ, Domy děti, Skaut, různé oddíly od sportu přes zájmové třeba pod univerzitami nebo různými kluby. Že až ve třetí třídě náhle zjistíte, že mu něco jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16079
22.10.23 18:09

No a jak teda dopadl? Na kolikátém percentilu? Jestli byl percentil 90 a víc a je to tretak, tak se mu to povedlo dost, ale upřímně i tohle se dá natipovat a prostě to vyšlo. V tom Klokanovi minulé roky dosáhl taky nadprůměrných výsledků? Minulé roky sis nevšimla, že se třeba v matematice výrazně nudí, zvládá úlohy staršího dítěte levou zadní apod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 18:11

@mado doma to řešíme sami a ano i mně by pomohlo vědět, na čem jsme. Ve škole a školou tráví velkou část dne a škola významně ovlivňuje to, jak jednou bude vnímat vzdělaní.
Když byl v MŠ, byl Covid. To nebylo nic.
Na kroužky samozřejmě chodí.

• Citovat
  • Upravit
Naydra
22.10.23 18:20
@Anonymní píše:
@mado doma to řešíme sami a ano i mně by pomohlo vědět, na čem jsme. Ve škole a školou tráví velkou část dne a škola významně ovlivňuje to, jak jednou bude vnímat vzdělaní.
Když byl v MŠ, byl Covid. To nebylo nic.
Na kroužky samozřejmě chodí.

Proč ve třetí třídě tráví školou velkou část dne? Nadané dítě na prvním stupni udělá domácí úkol a tím pro něj škola skončí. Tvůj syn se doma učí? Může být nadaný, ale jeho problémy ve škole mohou mít i jinou příčinu a tady se mi zdá, že něco není úplně ok.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.23 18:23
@zrcadlo píše:
No a jak teda dopadl? Na kolikátém percentilu? Jestli byl percentil 90 a víc a je to tretak, tak se mu to povedlo dost, ale upřímně i tohle se dá natipovat a prostě to vyšlo. V tom Klokanovi minulé roky dosáhl taky nadprůměrných výsledků? Minulé roky sis nevšimla, že se třeba v matematice výrazně nudí, zvládá úlohy staršího dítěte levou zadní apod?

Klokana dělali loni jako druháci a syn byl marod. Takže nevím, jak byl dopadl.
Vždycky se to dá natipovat, s tím souhlasím.
On není studijní typ a ve škole zlobí, takže si toho nevšímá ani učitelka.

• Citovat
  • Upravit
16079
22.10.23 18:24
@Anonymní píše:
Klokana dělali loni jako druháci a syn byl marod. Takže nevím, jak byl dopadl.
Vždycky se to dá natipovat, s tím souhlasím.
On není studijní typ a ve škole zlobí, takže si toho nevšímá ani učitelka.

A dopadl teda jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 18:25
@zrcadlo píše:
A dopadl teda jak?

To si nechám pro sebe. ;)

• Citovat
  • Upravit
16079
22.10.23 18:31
@Anonymní píše:
To si nechám pro sebe. ;)

Ale je to dost relevantní dotaz k tomu, aby se dalo poradit. Ty nejlepší většinou kontaktuje Mensa sama, takže jestli dopadl fakt dobře, je velká pravděpodobnost, že se budete moct opřít i o výsledek v Mense.
Jinak jestli je tam nadání, ale není studijní typ a neprojevuje zájem, tak na gymplu by asi šťastný nebyl, a upřímně netuším, jak si představuješ, že by s ním učitelka měla pracovat jinak než doteď, když on doteď není napřed, nenudi se proto, že by všechno věděl a potřeboval nové výzvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 18:37
@zrcadlo píše:
Ale je to dost relevantní dotaz k tomu, aby se dalo poradit. Ty nejlepší většinou kontaktuje Mensa sama, takže jestli dopadl fakt dobře, je velká pravděpodobnost, že se budete moct opřít i o výsledek v Mense.
Jinak jestli je tam nadání, ale není studijní typ a neprojevuje zájem, tak na gymplu by asi šťastný nebyl, a upřímně netuším, jak si představuješ, že by s ním učitelka měla pracovat jinak než doteď, když on doteď není napřed, nenudi se proto, že by všechno věděl a potřeboval nové výzvy.

Mezi těmi, co postoupili, není. Takže nás kontaktovat nebudou.
Upřímně, nevím, jestli je nebo není napřed. Minulý týden přinesl jedničku za slovní úlohy, byl jeden z mála, kdo ji měl. Byly to ty kombinované úlohy, kdy se musí kombinovat několik výpočtů. Ale za sloupečky má 3 a 4. Prvních 20 příkladů dobrý, ale v posledních 5 nafrka chyby :nevim: :roll:

• Citovat
  • Upravit
3236
22.10.23 18:39
@Anonymní píše:
@Semtex spíš mi jde i o to, jestli to řešit s ohledem na školu.
Pokud nadané dítě bude sráženo školou, protože nemá jedničky, tak nebude nadaný, tak těžko bude rozvíjet nadání, protože bude už dost demotivovane.@Midaku ve škole není nic. Sportovní kroužek na 101 způsob a vytvarka.
Pres PPP nic řešit nechci a nebudu. Vyřeším případně po vlastni ose a půjdu s výsledky do PPP.

Tak to záleží na škole a na tom, kdo ho učí. Učitel by měl vědět, že nadání neznamená, že dítě bude ve škole ve všem podávat vynikající výkony. Znamená to hlavně ten fakt, že dítě může být ve vývoji myšlení někde jinde než většina třídy, tudíž může mít problém se stylem učení. Nebo i s tím, co se probírá, protože se to úplně míjí jeho zájmem.
Já si třeba ze třetí třídy pamatuji, že mi škola přišla lehká na naučení se nové látce, ale nesnášela jsem pětiminutovky a nešly mi. A tak nějak celkově jsem neměla ráda takové to mechanické počítání na čas. Ale slovní úlohy jsem měla ráda. Čím byly složitější a zamotanější, tím jsem je měla radši. V češtině jsem totálně nesnášela čítanku, protože jsme četli to, co se mi líbilo ještě před nástupem do školy. A v té třetí třídě už jsem měla úplně jiný vkus. A pořád se ještě všude dost kreslilo a vybarvovalo, což jsem teda zrovna nemusela. A chtěla jsem o věcech mnohem víc přemýšlet, brát je víc dopodrobna. Vadilo mi, že se učíme hlavně zpaměti bez nějakých větších souvislostí, vyvozování vlastních závěrů. A že nepojímáme výuku víc kreativně. Jenže to musíš vědět hlavně ty, jaká je vaše škola a učitelka. Jestli ten papír z PPP pomůže nebo spíš uškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21715
22.10.23 18:42

Průměrně nadané dítě, dle mého názoru, bude mít ve třetí třídě ze všeho jedničky úplně bez problémů a bez přípravy.
Pokud by byl nadan jednostranně, tj matematický, tak určitě nebude mít ve třetí třídě z matematiky trojky a čtverky.

Zkuste na netu pohledat podobné úkoly olympiady a dát mu je vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16079
22.10.23 18:46
@Anonymní píše:
Mezi těmi, co postoupili, není. Takže nás kontaktovat nebudou.
Upřímně, nevím, jestli je nebo není napřed. Minulý týden přinesl jedničku za slovní úlohy, byl jeden z mála, kdo ji měl. Byly to ty kombinované úlohy, kdy se musí kombinovat několik výpočtů. Ale za sloupečky má 3 a 4. Prvních 20 příkladů dobrý, ale v posledních 5 nafrka chyby :nevim: :roll:

8o No tak to je asi jasný, ne? Pracujte v první řadě na zvládnutí učiva, trojky a čtyřky z matiky třetí třídy jsou celkem ostuda. Je jasný, že ho něco baví víc a něco míň, a prosté výpočty nejsou tak zajímavé jako slovní úloha, ale zvládnout je holt musí taky. Já pořád netuším, co by sis představovala, že by bylo jinak, kdybys ten papír o nadání měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová