Logická olympiáda, co dál?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.10.23 14:51

Logická olympiáda, co dál?

Syn se letos zúčastnil logické olympiády. Přihlásili jsme ho sami, protože starší to měl povinně ve škole, tak ať to taky zkusí. Moc jsme si od toho neslibovali, ale syn se umístil celkem slušně na to, že je třeťák.
Ale proč to řeším. Syn není typický jedničkař. Spíš naopak. Stížnosti ze školy na chování i prospěch. Napadlo mě, jestli nemůže být nějak nadaný a z toho plynou jeho problémy.
Co myslíte, řešit dál nebo to nechat na škole? Má cenu řešit nadání?
Jaké jsou podobné soutěže pro děti? Ve škole pak dělají Klokana. Znám i Pangeu, ale ta je pro starší děti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14560
22.10.23 14:57

Co kdyby chodil třeba na šachy? To by mohl jezdit i na turnaje a třeba by ho to bavilo. Nebo na co se vlastně ptáš? :lol:

@Anonymní píše:
Syn se letos zúčastnil logické olympiády. Přihlásili jsme ho sami, protože starší to měl povinně ve škole, tak ať to taky zkusí. Moc jsme si od toho neslibovali, ale syn se umístil celkem slušně na to, že je třeťák.
Ale proč to řeším. Syn není typický jedničkař. Spíš naopak. Stížnosti ze školy na chování i prospěch. Napadlo mě, jestli nemůže být nějak nadaný a z toho plynou jeho problémy.
Jaké jsou podobné soutěže pro děti? Ve škole pak dělají Klokana. Znám i Pangeu, ale ta je pro starší děti.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 14:59
@Semtex píše:
Co kdyby chodil třeba na šachy? To by mohl jezdit i na turnaje a třeba by ho to bavilo. Nebo na co se vlastně ptáš? :lol:

Jestli zkusit řešit, jestli má nějaké nadání.

Šachy zkusil kvůli bráchovi a ty ho nebavily. Je to pro něj nuda.

• Citovat
  • Upravit
5696
22.10.23 15:02

Jestli je nebo není třeťák nehraje roli, ty úlohy jsou uzpůsobené věku. Jakého percentilu dosáhl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
22.10.23 15:04

Jinak školní prospěch často vůbec nekoresponduje s nadáním z různých důvodů, bylo by to na dlouhé povídání. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14560
22.10.23 15:11
@Anonymní píše:
Jestli zkusit řešit, jestli má nějaké nadání.Šachy zkusil kvůli bráchovi a ty ho nebavily. Je to pro něj nuda.

Jestli nějaké má nebo nemá, je myslím docela jedno :lol: v dlouhodobějším hledisku je podle mě hlavni spíše vytrvalost v praci a cilevedomost 8)

Čímž chci říct, ze pokud se nadaný člověk nevydrží aktivně rozvíjet v oboru a pracovat na sobě, predezenou ho nakonec ti nenadani, co to strasne moc dělat chtějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8609
22.10.23 15:11

Nadání často nesouvisí s prospechem…bohužel :mrgreen: nadání „diagnostikuje“ PPP, tak pokud chcete, objednejte ho tam. Pošlou dotazníky vám a do školy, všichni to vyplní, vy pak přijdete na vyšetření. Pokud by nadaný byl, může mít třeba IVP. Nebo ho dejte na nějaké kroužky. Když ne šachy, tak třeba vědecký kroužek, zvidalek atp, záleží, co u vás je. Anebo ho rozvijejte doma, encyklopedie, dokumenty, výlety…dle.jeho zájmů. Nebo to nechte být. Kdyby byl mimořádně nadaný, tak už to dávno víte. Takhle on si časem sám řekne, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 15:12
@Zabatko píše:
Jestli je nebo není třeťák nehraje roli, ty úlohy jsou uzpůsobené věku. Jakého percentilu dosáhl?

Přímo na stránkách je napsané, že mají rodiče zvážit účast třeťáků, protože úlohy jsou koncipované pro děti ze 4. a 5. třídy, takže mladší děti můžou mít s některými ulohami problém.

• Citovat
  • Upravit
64838
22.10.23 15:14
@Anonymní píše:
Jaké jsou podobné soutěže pro děti? Ve škole pak dělají Klokana. Znám i Pangeu, ale ta je pro starší děti.

tak jedině do poradny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 15:19

@Semtex spíš mi jde i o to, jestli to řešit s ohledem na školu.
Pokud nadané dítě bude sráženo školou, protože nemá jedničky, tak nebude nadaný, tak těžko bude rozvíjet nadání, protože bude už dost demotivovane.

@Midaku ve škole není nic. Sportovní kroužek na 101 způsob a vytvarka.
Pres PPP nic řešit nechci a nebudu. Vyřeším případně po vlastni ose a půjdu s výsledky do PPP.

• Citovat
  • Upravit
60142
22.10.23 15:25
@Anonymní píše:
Pokud nadané dítě bude sráženo školou, protože nemá jedničky, tak nebude nadaný, tak těžko bude rozvíjet nadání, protože bude už dost demotivovane.@Midaku ve škole není nic. Sportovní kroužek na 101 způsob a vytvarka.
Pres PPP nic řešit nechci a nebudu. Vyřeším případně po vlastni ose a půjdu s výsledky do PPP.

No a kolikaty percentil byl?
Nas ctvrtak lepsi nez 95%, v iq testu Mensy lepsi nez asi 96% a podle poradny nadany neni.

V cem je nadany? Logicka olympiada je zamerena jen na uzkou cast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8609
22.10.23 15:25
@Midaku ve škole není nic. Sportovní kroužek na 101 způsob a vytvarka.
Pres PPP nic řešit nechci a nebudu. Vyřeším případně po vlastni ose a půjdu s výsledky do PPP.

No tak to hodně štěstí. Psychologové jsou dost nedostatkove zboží, objednací lhůty šílený a přednost logicky dostanou ti, co tam jdou s nějakým problémem. A i kdybys šla do PPP s nějakými vlastními papíry, tak stejně budou chtít i info ze školy. Můžeš odmítnout, ale k čemu ti to bude? Proč to nechceš řešit se školou? K reálnému výsledku se doberes jen se všemi podklady, čili i s těmi ze školy, to je docela zásadní věc totiž.
Jinak kroužky jsou přece i mimo školu. Co DDM, ZUŠ, nějaké místní organizace…
Můžete ho taky nechat otestovat v menze, a kdyby uspěl a prošel, může docházet tam. K tomu, myslím, součinnost školy nepotřebujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
22.10.23 15:26

A jak to chces resit po vlastni ose? Moje dite je nadane, tak s nim koukejte neco delat? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14560
22.10.23 15:29
@Anonymní píše:
Pokud nadané dítě bude sráženo školou, protože nemá jedničky, tak nebude nadaný, tak těžko bude rozvíjet nadání, protože bude už dost demotivovane.@Midaku ve škole není nic. Sportovní kroužek na 101 způsob a vytvarka.

A ucitelka nějak verejne ironicky nebo posměšně komentuje ty jeho nejednicky? Nebo jak ho tam kdo srazi? To by pak chtěli řešit ne kluka, ale pedagoga. Taky záleží, jaký mate ke známkam přístup doma, já byla premiant a matka se malem hroutila, když jsem měla 1- nebo dokonce dvojku, ze se se mnou něco děje a jde to se mnou z kopce :lol: muj syn má z hlavních předmětu dvojky a trojky, více trojek, teď asi možná bude i čtyřka, a nějak mi to žily netrha :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
22.10.23 15:29
@Anonymní píše:

Ale tento problém mají ve škole takřka všechny děti s nadprůměrným IQ. Pokud chceš mít jistotu, přihlaš ho na Mensa testy a uvidíš. Jediné co asi fakt ovlivníš je Tvůj přístup k němu doma, event. ho pak dát na nějaké osmileté gymnázium, bude-li chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová