Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ani nadané dítě nemusí mít ve 3. třídě samé jedničky. Zvlášť mechanické úkony jako např. počítání sloupečků můžou dělat problémy, protože se na ně dítě nesoustředí, protože mu hlavou běží milion dalších věcí.
Nebo i nadané dítě může mít různé dys- poruchy, které mu pak komplikují život.
@Anonymní píše:
Mezi těmi, co postoupili, není. Takže nás kontaktovat nebudou.
Upřímně, nevím, jestli je nebo není napřed. Minulý týden přinesl jedničku za slovní úlohy, byl jeden z mála, kdo ji měl. Byly to ty kombinované úlohy, kdy se musí kombinovat několik výpočtů. Ale za sloupečky má 3 a 4. Prvních 20 příkladů dobrý, ale v posledních 5 nafrka chyby![]()
Slovní úlohy jsou výzva a zábava. Sloupečky jsou vopruz. Těch posledních pět možná už nestíhá časově, tak tam udělá chyby. Může být i unavený ze stereotypního úkolu, tyhle děti je snášejí hůř.
Přesně tak, mně z toho vyplývá, že se ke konci přestane soustředit a vypustí to a to jsou věci, na kterých musíte pracovat. Musí se naučit dodělat úkol do konce, i když ho ten úkol nebaví. Papír o nadání ho od tohohle nezachrání. Už vůbec ne na běžné ZŠ.
Příspěvek upraven 22.10.23 v 19:07
Jestli řešit nebo neřešit je otázka. Já jsem byla nyní se synem v poradně a po prvním vyšetření vyšel jako nadprůměrně inteligentní. My tam šli z důvodu problémů v češtině. Kolegyně mě straší, že budeme mít nadaného žáka a bude a víc času na češtinu nedostane. Tomu se budu bránit, protože nemáme s kolegy problém ho zaměstnat prací navíc, pokud zvládá to co má, ale nepotřebujeme na to papír. Švagrová to se synem řešila, protože se v matice nudil - má ji zmáklou, ale učitelka ho stejně víc nezaměstnává, protože nemá zájem. Nebo mu dá nějakou hloupost, co ho moc nebaví. Takže za mě, je to papír o ničem, pokud nechce sám učitel a hlavně toto se neřeší tolik jako různě dys, kde je třeba, aby dítě prošlo.
@Jahru píše:
Ani nadané dítě nemusí mít ve 3. třídě samé jedničky. Zvlášť mechanické úkony jako např. počítání sloupečků můžou dělat problémy, protože se na ně dítě nesoustředí, protože mu hlavou běží milion dalších věcí.
Přesně tak. A ještě může mít nějaké problémy z nerovnoměrného vývoje, pokud by ho měl.
Příspěvek upraven 22.10.23 v 18:55
@Jahru píše:
Zakladatelka by vše chtěla přičíst nadání, protože všechny dotazy tímhle směrem vyignorovala. Navíc odmítá jít do PPP.
Edit: Tím neříkám, že chlapeček není nadaný, ale přijde mi, že je tam něco, na čem je potřeba pracovat.
@Anonymní píše:
Nevyvozuju nic. Ale „úplně blbej“ taky nebude. Proto přemýšlím, jestli to tlačit někam dál, nebo ho nechat.
Jestli mu může nějak pomoct, když bude mít papír na to, že je nadaný.
No a k čemu by ti ten papír byl? Porad nechapu. A už vůbec nechapu, k čemu by měl byt jemu
jakoze tím papírem bude na ucitelku mávat, když zanedba tech posledních pět příkladu, tak aby se mohl jít projít a pak občerstven pokračovat? Na co mít na všechno nějaký papír?
“Úplně blba” není naprostá vetsina populace, konkrétně ta část, co nemá priznaneho opatrovníka
jestli je kluk šikovný, no tak stačí podle mě prozatím objevit na co, a v tom ho podporovat. Nějaké kroužky, ze kterých se časem třeba dostane někam dal, pokud tedy u činnosti vydrží. Nemusí se každý zaměřovat jen prvoplanove “studijním” směrem, potřebujeme i výborne hasiče, záchranáře, řemeslníky… což taky samo o sobě vyžaduje intenzivní použití mozku.
@Jahru píše:
A nemůže to být třeba tím, že učitelé neumí s nadanými dětmi pracovat? Co myslíš.
A jo vlastně. Jak jsem na to mohla zapomenout. ![]()
hele sorry, ale zrovna dnes jsem se dívala na výsledky syna (letos teda už čtvrťák), ale máš tam jak pro třídu, tak pro kategorii. Viz syn:
Základní kolo
V rámci své kategorie a svého kraje ses umístil/a na 60. - 66. místě z počtu 2957 - tedy lépe, než 97.9 % účastníků.
V celkovém pořadí ses v rámci své kategorie umístil/a na 314. - 356. místě z celkového počtu 17243 - tedy 98.06 % soutěžního pole.
Loni jako třeťák dopadl podobně. Nijak neřeším, vím že má logické myšlení a baví ho matika ale zase kvůli ADHD a dysgrafii, je zoufalá čj a pozornost, takže rozhodně nesvádím potíže se školou na „nadání“
Příspěvek upraven 22.10.23 v 19:38
Já bych se přestala upinat na to nadání a řešila i to, co mu nejde. I s papírem, že je supergenialni, by se ve skole musel chovat slušně. Na známkách pracovat. Psala jsi, že má problémy s chováním i prospechem, takže rozhodně je na čem pracovat. Nadání ho zcela zvekve nezachrání. Ať už s papírem nebo bez něj. My to máme úplně stejně. Syn má. nadani z PPP potvrzené, shodnou se nám i učitelé (od školky až teď po třetí tridu), ale má k tomu poruchu pozornosti, rysy PAS a různé dys, takže rozhodně nepatří mezi premianty. Naopak, čeština hrůza, angličtina mluvena super, psaná katastrofa. Matika bezva slovní ulohy, prostorová představivost, ale třeba ty blbý sloupečky příkladů…soustředí se na prvních pár, pak už dělá chyby, plete znaménka, píše úplně nesmyslný čísla, protože mozek už mysli na něco jiného. Má na to všechno papíry, ale úplně na nic, učitelé na to dost kašlou, teda zatím to tak vypadá, uvidíme dal, je teprve začátek roku.. ale chci tím říct, že nadání není samospasny, i tak se s dítětem musí pracovat a ani tuna papíru ti leckdy nepomůže.
@HankaHK píše: @Anonymní píše:hele sorry, ale zrovna dnes jsem se dívala na výsledky syna (letos teda už čtvrťák), ale máš tam jak pro třídu, tak pro kategorii. Viz syn:
Třeťák dělal úlohy pro třetí až pátou třídu. Jestli jsem to pochopila správně, tak je to hodnocení v rámci kategorie a ne v rámci věku/ročníku.
Takže dopadl celkem slušně s ohledem na to, že v dané kategorii patří k těm mladším.
Na stránkách přímo upozorňují na to, že tato kategorie je tvořena pro žáky z 4. a 5. tříd, proto mají rodiče zvážit, jestli přihlásit třeťáka. To jsem si nevymyslela, to tam mají přímo napsané.
Prosím, můžeš zvýraznit část, kde se píše zhodnocení v rámci ročníku? Já ho tam nikde nevidím, což ale může být tím, že to tam vážně není, tak i tím, že to prostě jen nevidím, to se mi občas stává, že na něco koukám a nevidím to
Jsem přesvědčená o tom, že jsem četla na webových stránkách organizátorů, že se hodnotí v rámci kategorie, ale četla jsem to vloni, takže to může být jinak.
Rozhodně nechci úlevu na sloupečky. To je jeho lajdáctví a buď se v tom zlepší, nebo bude mít na vysvědčení horší znamku. Od toho ho nezachrání nic.
Spíš je problém to okolo. Učitelka má ve třídě úkoly pro rychlé děti, ale jsou to zase jen sloupečky a k tomu vybarvování. Syn nevybarvuje, nechce, neumí to dobře. A nevidí význam v tom, proč má vypočítat 40 příkladů, které umí, když u ostatních stačí 25. A ano, má tam chyby, ale když jsem se na to dívala, tak ve sloupečku byl 3× příklad 7. 8, 2× ho měl správně, pak se už upsal. Takže to není neznalost, ale jen nepozornost. Často má doplňující otázky. Učitelka si to bere osobně, že ji zkouší. V týdnu se jí ptal už nevím ani na co, dostalo se mu odpovědi, ať si to najde doma. Beru, není na to ve škole čas. Další den měl radost z nového poznatku, šel jí to sdělit a dozvěděl se, že je drzý.
Měli v testu z ČJ, co do skupiny nepatří. No a on měl úplně něco jiného než myslela učitelka, ale uměl to odůvodnit. Učitelka se neptala a on to v sobě měl dlouho jako křivdu.
V matematice počítali „hady“, on počítal v hlavě, že ho zdržovalo zapisování dílčích výsledků, tak dostal 5, že to někde opsal.
Podle něj učitelka ale neupozornila, že mají psát vše. Opět to ale beru jako jeho chybu, kde je okénko, tam se má psát.
Ale máte pravdu, že v tomto papír nepomůže, buď to v učitelce je a bude to dělat i bez papíru, nebo není.
Možná doufám, že by ji pomohlo mu porozumět, že hodně věcí nedělá schválně.
@HankaHK Já myslím, že vyhodnocují pouze kategorii v celé ČR a pak určitý kraj, ale nerozlišují třídu ani ročník narození.
@Hlaholice právě že není hodnocení v rámci ročníku ale v rámci kategorie.
@Midaku Ano, ale je fajn vědět, v čem je háček. A nadání má i své stinné stránky, které skutečně můžou ve škole dělat problémy. I co se chování týče.