Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hlaholice jasně, je super vědět, na čem jsem. Ale to tak možná pro rodiče. Učitelé ve škole, pokud jsou co k čemu, jistě vidi, jak na tom dítě je. A dle toho se k němu chovají i bez papíru. Nemůžou mu dávat úlevy ve znamkovani, učivu atp, ale to ani není třeba. To, co by kluk potřeboval, je možné s papírem i bez. A pokud učitel nechce, tak ani ten papír nepomůže. Obzvlášť za situace, že zakladatelka chce školu obejít, papíry si kdovíjak zajistit a pak je teda asi ve škole jim jen hodit na stůl… nevím. Ale pokud by cílem byl nějak změněny přístup školy ke klukovi, mělo by se jít klasickou cestou, čili PPP a papíry vyplní jak rodiče, tak škola.
@Anonymní píše:
@Hlaholice právě že není hodnocení v rámci ročníku ale v rámci kategorie.
Já si právě taky myslím.
@Midaku píše:
@Hlaholice jasně, je super vědět, na čem jsem. Ale to tak možná pro rodiče. Učitelé ve škole, pokud jsou co k čemu, jistě vidi, jak na tom dítě je. A dle toho se k němu chovají i bez papíru. Nemůžou mu dávat úlevy ve znamkovani, učivu atp, ale to ani není třeba. To, co by kluk potřeboval, je možné s papírem i bez. A pokud učitel nechce, tak ani ten papír nepomůže. Obzvlášť za situace, že zakladatelka chce školu obejít, papíry si kdovíjak zajistit a pak je teda asi ve škole jim jen hodit na stůl… nevím. Ale pokud by cílem byl nějak změněny přístup školy ke klukovi, mělo by se jít klasickou cestou, čili PPP a papíry vyplní jak rodiče, tak škola.
Já jsem to pochopila tak, že by dítě nechala otestovat někde jinde a teprve potom by šla s těmi výsledky do PPP. Chápu, já zvolila stejný postup, protože jsem chtěla posouzení od někoho, kdo se věnuje hlavně nadání. A kdo to vyšetření udělá podrobněji.
Nadání se dřív moc neřešilo a není vždy lehké ho poznat. A určit, co dítě potřebuje. Nebo rozumět jeho projevům.
Ta učitelka může být neschopná a neempatická můra, které bude nějaký papír z PPP úplně u zádele. Ale také to může být učitelka, která toho o nadání moc neví, a proto nechápe projevy dítěte a špatně je vyhodnocuje. Ale zároveň by třeba v okamžiku, kdy by zjistila, že tam takové dítě má, byla ochotná si o tom něco nastudovat a změnit přístup. Ale to si stejně musí zakladatelka vyhodnotit sama, jaká ta učitelka je, co je u ní pravděpodobnější.
@Hlaholice tak to jo, takhle to dává smysl. Každopádně pořád si myslím, že pokud chci po škole nějaké speciální zacházení s mým dítětem, měla bych s tou školou spolupracovat. Ne ji jen hodit na stůl papíry.
@Midaku píše:
@Hlaholice tak to jo, takhle to dává smysl. Každopádně pořád si myslím, že pokud chci po škole nějaké speciální zacházení s mým dítětem, měla bych s tou školou spolupracovat. Ne ji jen hodit na stůl papíry.
Se školou spolupracovat chci a nikde nepíšu, že ne. Pouze to nechci primárně řešit v PPP. Tam chci jít případně s papírem v ruce.
@Midaku píše:
Tak samozřejmě. Ale někdy je lepší ty papíry nejdřív mít a teprve až potom začít spolupracovat se školou. Třeba právě proto, že učitelka může být nedůvěřivá v úsudek rodičů.
@Anonymní píše:
Se školou spolupracovat chci a nikde nepíšu, že ne. Pouze to nechci primárně řešit v PPP. Tam chci jít případně s papírem v ruce.
Takhle to nefunguje.
PPP ho otestuje sama a pokud jim vyjde jako nadany, dostane skola navrh na opatreni pro nej.
@Anonymní píše:
Jenže i když do PPP dorazíš se spoustou papíru, oni si ho i tak otestuji sami. Pak dají všechno dohromady a na základě toho napíšou doporučení. Vždycky chtějí, ať s sebou rodiče vezmou veškeré lékařské zprávy, co mají. Ale vždycky dělají vlastní vyšetření. Nikde ti nenapíšeš doporučení jen na základě toho, co ty jim rekns a ukážeš.
Také si myslím, že to takhle chodí. A co vím, tak PPP a soukromí psychologové používají stejné testy. Pokud ti dítě otestuje psycholožka tím jejich testem, tak PPP už ho nemůže použít, protože výsledek by mohl být zkreslený opakovaným použitím a bude muset použít nějaký jiný, který běžně k diagnostice nepoužívají. Pokud PPP o předchozím testování neřekneš a použijí stejný test, tak je pravděpodobné, že tvůj syn jim to sám během testování řekne.
Otestováním samozřejmě nic nezkazíš, takže do toho jdi (je jedno kam), ale ta informace bude spíš pro tebe a tvoje uklidnění, od školy zázraky nečekej. Vysvědčení ze třetí třídy se nikam nepočítá, takže letošní známky řešit nemusíš a příští rok může mít klidně jinou učitelku. Ber tenhle ročník jako výzvu a se synem zapracuj na jeho slabinách, ve školním systému bude ještě dlouho.
@Naydra Mně bylo řečeno, že PPP testování odjinud uzná, pokud nebude starší dvou měsíců (???). A dodělají si jen to, co bude potřeba. Ale nevím, jestli to takhle funguje paušálně.
Vlastní zkušenost - v PPP mě taky řekli, že jsem nadprůměrně inteligentní v logických věcech, naopak problém gramatika a psaní…
Na konci základky, jsem patřil sice k lepší čtvrtině žáků, přesto mi bylo doporučeno nehlásit se na gymnázium, protože nezvládám dost dobře češtinu a cizí jazyky…
No nešel jsem a šel na průmyslovku. Tam jsem už patřil mezi nejlepší. V matematice jsem opravoval učitelku. Fyzika, chemie s „prstem v nose“ a odborné předměty taky, protože jsem v tom oboru vyrůstal (táta řemeslník)…
A zvládl jsem i vysokou školu, kterou nakonec nezvládl můj starší brácha, který byl předtím na základce hodnocen mnohem víc, než já.
Dneska už z té školy zvládám o dost míň přesto mám obecně větší přehled, zvládám logické problémy, aktivně používám angličtinu, prostorová představivost…
ale to vše prostě přicházelo později… jakoby ten mozek potřeboval dozrát. I ty problémy s gramatikou a psaním se o dost zlepšily.
@Hlaholice píše:
@Naydra Mně bylo řečeno, že PPP testování odjinud uzná, pokud nebude starší dvou měsíců (???). A dodělají si jen to, co bude potřeba. Ale nevím, jestli to takhle funguje paušálně.
Tak to tak asi bude. Já jen vím, že se nemůže testovat stejným testem v nějakém časovém horizontu. Pro zakladatelku asi užitečné informace - ví, co si má předem ověřit.
@Hlaholice @zrcadlo omlouvám se, máte pravdu, zkoukla jsem to narychlo a předpokládala, že první údaj je umístění mezi všemi čtrťáky v kraji a to druhé umístění v celé kategorii 3-5. ročníků v kraji. Moje chyba příště si to přečtu důkladněji 2×. ![]()
No a jaké má zájmy??? Od toho by jseš měla odpichnout a neřešit, že mu dobře vyšla olympiáda
Abych nevypadá jako paní chytrá, která neví o čem mluví, tak mám dítě s dvojí výjimečnosti. Ještě v první třídě to vypadalo, že se snad nikdy nenaučí číst. Když jsme pak ski k psychologovi, kvůli podpůrným opatřením a on mi po x vyšetření a testování sdělil, že přes všechny hadikepy patří k mimořádně nadaným, tak jsem. popravdez toho úplně radost nemela. Podporují ho v jeho zájmech, rozvíjíme ho všemi směry…
Ve škole jsnevto třeba vůbec neřešili…ani jsem neusilovala aby chodil na hodiny, které nadané děti ve škole mají