Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, nevíte kde bych na netu našla nějaká logopedická cvičení na hlásku „K“?Malej 3,5 let stále neumí a tak bych chtěla s ním doma cvičit a naučit ho písmeno „K“.Děkuji. ![]()
http://www.uloz.to/…asky-k-g-pdf ale nevím, co tam je, jen jsem to tam kdysi viděla a vím, kde hledat ![]()
V tomto věku nedoporučuji nějaký pokus omyl bez dohledu logopeda, většina artikulace se cvičí od 4 let, dříve pouze velmi opatrně u určitých dětí…zkuste třeba zatím jen cvičit jazyk
Já bych to taky bez logopeda nelámala. Je mnohem složitější něco přeučit než naučit. Zrovna K nám teda problémy nedělalo, ale vím že kamarádčinu dceru to učili nějak v leže aby jí ten jazyk jakoby zapadl. To bych sama nezkoušela.
@Gloci
Ahoj, myslím, že K ho s klidem učit můžeš
My jsme chodili a stále chodíme na logopedii a K jsme se učili taky asi v 3,5 letech (chodíme k logopedce už od 2a3/4 roku - opožděný vývoj řeči…). Nicméně nebylo to jednoduché… zejména, když to dceru moc nebavilo…:-) Ale pak se něco zlomilo a za najednou to šlo… ![]()
Tady si můžeš stáhnout nějaké rady - http://www.logopedonline.cz/ke-stazeni.html,
Při vyvozování hlásky K je potřeba, aby dítě otevřelo ústa, nechalo ležet jazyk volně, popřípadě mírně zaklonilo hlavu. Prstem nebo špátlí (nebo lžičkou) přidržíme špičku jazyka tak, aby se nemohla zvednout nahoru a necháme dítě vyslovit T, TA, TE, TY, TO, TU. Pokud správně přidržíte jazyk ozve se hláska K. Pokud se vyvození hlásky nedaří je dobré nechat navozování hlásky K na odborníkovi.
@Tiasa
jakozto logopedka muzu rict, ze s uplnym klidem tedy ne. Vek mezi 3-3,5 let je rizikovy z hlediska vzniku neplynulosti reci. Proto logoped postupuje v uprave artikulace s prihlednutim k povaze ditete, jeho schopnosti spoluprace, motorickym dovednostem apod. Neni nic spatneho hlasku zkusit vyvodit doma, ale v tomto veku bych to bez konzultace nedoporucila
@irinna
Ok. Dobře. Možná by bylo nejlepší, kdyby zakladatelka zašla za dětskou lékařkou a nechala si napsat doporučení k logopedovi ![]()
Děkuji moc za vaše rady, zajdu se poradit k logopedovi.Snad tam malého dostanu, je dost stydlivý a bojí se doktorů.
Já bych taky určitě doporučila návštěvu logopeda. Pracovnu mívají plnou hraček a nevypadají jako doktoři. Děti se jich většinou nebojí. Pro domácí procvičování mluvidel je na hlásku K dobré třeba kloktání. To děti většinou hrozně baví a dá se tím zpříjemnit například večerní čištění zoubků. K se taky dá trénovat v lehu, aby se jazyk trošku posunul dozadu. Např. jak dělá kačena? GaGaGa a v leže se ozve KaKaKa. Logoped ale určitě poradí nejlíp
A nespolupracuje s nějakým logopedem vaše školka? To je možná nejrychlejší cesta.
Ahojky, můj starší syn měl problémy s mluvením. Je strašnš důležité jak má ohebný jazyk s tím opravdu velmi pomůže logoped. My máme školku s logopedickou třídou je to super trénují s dětmi a učíje správně dávat ten jazýček v pusince oni se to s nima naučí a my doma trénujem jen vypsané slova na procvičování. Takových školek by to chtělo víc. Je to super děti se nebojí a nikdo se jim nesměje když neumí něco říct. Tak hodně úspěchu. ![]()