Logopedie a motorika

Anonymní
4.10.11 10:52

Logopedie a motorika

Omlouvám se za anonym, ale pro mne je to citlivé téma. :oops:
Začali jsme docházet na logopedii. Paní logopedka naznala, že syn (3,5) má v mluvě docela chaos. Navíc zkoumala jeho motoriku. Malování ho nikdy nezajímalo. To už muselo být, abych jej dotáhla k malování a to ještě chtěl, abych malovala já. Takže je (byl) ve fázi čáranic. Nakonec se chytl tak, že jsem malovala já a on taky.
Na další návštěvě logopedie, paní dále zkoumala jeho motoriku. Tentokrát chtěla aby vkládal mince a sirky do krabiček, mačkal papír, házel balónkem, kopal do něj, skákal, dělal rukama „moty moty“, stál na jedné noze apod. Shrnula to tak, že dovednosti pro věk pěti let zvládá nejlépe. Moc mu nejdou ty, které jsou pro tříleté děti. Takže máme za úkol trénovat a přebírat hrách a čočku. :lol:
Vím, že motorika a řeč spolu souvisí. I když nevím, do jaké míry. Znám stejně staré dítko jako můj syn, které mluví, zpívá, říká básničky, ale jenom čárá (nenamaluje ani hlavonožce). Navíc při testu měl paní logopedku docela „na háku“. Zajímaly ho především hračky, které tam měla. Když se ho ptala na různé obrázky, tak popletl co se dalo (vím, že to zná).
Jak zvládají vaše děti podobného věku kreslení, vymalovávání (syn když chce a snaží se, tak ani nepřetahuje, ale moc dlouho mu to nevydrží), mačkání papírku jednou rukou, stání na jedné noze, stříhání nůžkami apod.?
Taktrochu si při návštěvách logopedky připadám, jako bych na syna z vysoka kašlala. :oops: I když to není pravda. Sice se mu poslední dobou nevěnuji tolik, co dříve, protože má mladšího sourozence. Vím, že na něco je šikovný (zná písmena, čísla, počítá), něco mu nejde (stříhat nůžkama ani omylem).
Pro ty, které ví o problematice více - do jaké míry motorika a řeč souvisí?
Díky za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
FloraBolger
4.10.11 10:58

Ahojky - sice neporadím v tomto konkrétním případě, ale zkusím dát tip ohledně kreslení…
Maty sice hlavonožce kreslil, ale celkově ho to nebavilo a tužku držel dost křečovitě (navíc je levák). Logopedka nám poradila koupit barvičky na sklo - jednak že by ho to mohlo bavit a jednak by se mu celkově zlepšilo soustředění. S odstupem času musím příct, že to pomohlo, i ve školce viděli pokrok. Tak můžete zkusit… :wink:

• Citovat
  • Upravit
vjera77
4.10.11 11:06

Ahoj,já bych to až zas tak moc neřešila,opravdu, dcera mluvila jako prase a to doslova, jinak je hodně šikovná na ruce, luzzle skládá asi od dvou let, ty lehčí, těžší teď samozřejmě,je nám 5 let, hlavonožce kreslila ve dvou letech a maluje si pořád,i když na to zas až tak moc šikovná není,protože asi taky nemá být po kom šikovná, když jsme s ní šli na logo v jejích 4 letech,byla jsem tam za debila,tvrdila,že básničku nebo písničku nezná,protože jí nic neříkáme,pomalu i tvrdila,že si s ní nehrajeme,vypadala jako debil a logopečdka si určitě myslela,že se jí doma ani nevšimneme, a protože s ní ani ona skoro nic nedělala,protože nám jen říkala,kam máme dávat jazyk a to nám jaksi ve čtyřech letech moc nepomohlo,protože jsem to skoro nechápala ani já,tak jsme po půl roce přešli k paní,která má jen logo kurz a je to jen naše známá,takže je všechno za čokolády a pozornosti,neplatíme to, ale do roka nám vyvodila asi 10 písmenek a teď neumíme jen č,c to říkáme napůl, napůl r a neumíme vůbec ř. Nezkoumala,jak na tom dcera je,ale prostě nás přs bášničky a povídačky naučila písmenka správně,ono to asi vždycky všechno se vším nesouvisí,dcera měla do 4 let dudlík a nechtěla ho vyndat z pusy,měla i při mluvení,tak proto asi tak hrozně mluvila…Jinak je šikovná

• Citovat
  • Upravit
5044
4.10.11 11:10

Ahoj, nepíšeš náhodou o mém synovi cca před 2 lety? ;-)
Matyáš byl přesně to samý. Když nastupoval do školky, tak mluvil, ale nikdo mu nerozuměl. Po 2 letech ve školce nám doporučili PPP a zjistili mu poruchu pozornosti. Když mi následně různí doktoři, které jsme obíhali, vysvětlovali, co všechno s tím souvisí, tak jsem jenom valila oči.
Na logopedii jsme chodili taky, dřeli jsme denně, ale po půl roce se vše srovnalo. V 5 letech měl Matyáš malůvky na úrovni 3letého dítěte. Na hrubé motorice (neměl pohybovou paměť) a grafomotorice se mu ta porucha projevuje nejvíc. Takže jsme cca půl roku cvičili cviky od fyzioterapeutky a teď jedeme cvičení na grafomotoriku. Je to mravenčí práce, ale výsledky jsou a dost viditelné.

Je hloupé, že se logopedka k tomu staví takhle. Zvlášť ona by měla vědět, že špatná mluva vůbec nemusí znamenat, že se matka dítěti nevěnuje.
Jinak když jsme zjistili, že má náš mládeneček tu poruchu, tak za prvé mi spousta věcí docvaklo, proč se děly tak, jak se děly a za druhé jsme prostě trošku upravili svůj přístup k němu a k tomu, jak některé činnosti dělá. A dost věcí se posunulo dopředu. Vím, že vždycky to bude trošku boj, žádný výtvarník nebo vrcholový sportovec z něj nebude, ale stejně jako tvůj synek od 3 let zná čísla, počítá a ještě před nástupem do školy se naučil sám číst. Prostě mu ten mozeček funguje maličko jinak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
4.10.11 12:12

já tedy chci jen přidat svůj názor, že mám syna (v prosinci mu budou 4 roky) a na malování je taky absolutní antitalent! Je pravda, že mě to taky nikdy nebavilo, kreslit moc neumím, jen základy a tak jsem Kubíka k tomu nenutila, prostě mi to přijde nefér nutit ho do něčeho, co ho nebaví, říkala jsem si, že až přijde do školky, že tam bude malovat jako ostatní děti, ale stejně nechce ani tam, učitelky mi říkaly, ať ho nenutím, když nechce. Teď tedy už zvládne hlavonožce, ale tužku drží pořád tak jako ve vzduchu, křečovitě. Jinak musím říct, že na plno dalších věcí je moc šikovný, mluvit začal brzy, v 18měsících (to už dával dohromady věty), má obrovskou slovní zásobu, šikovný na různé věci, básničky, miluje čtení, vydrží i půl hodiny poslouchat čtený příběh. Taky ho zlobí některá písmenka, tak jsme v červnu byli na logopedii, ta ho chválila, říkala, že má na plno písmenek čas, něco nám tedy ukázala, ale musím říct, že mě taky její přístup moc neohromil. Například mi říkala, že rozhodně mu nemám číst tak dlouhé příběhy, spíš krátké básničky a pak o nich mluvit. Ale nechápu proč, když chce delší a ví o čem to je, že udrží pozornost, tak proč ho budu „vracet“ k jednodušším?
Dnes se logopedie posouvá až na pozdější věk (do 1. třídy mají čas), nakonec u nás hodně pomohlo, když jsem ho občas opravila, aby se to snažil říct správně. Třeba na č,š jsme špulili pusinu a ty písmenka se samy zlepšila. Ještě mu dělá problém c, s, z ale občas už se dobře ozvou. Takže už to neřeším! Rozhodně není logoped, jako logoped. Sice je mi jasné, že určitě motorika a mluva spolu souvisí, ale na logopedii se nechodí přeci cvičit motorické dovednosti, né? AspoŇ pro mě by to byla ztráta času i peněz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.10.11 12:26

Radu nemám, ale čtu se zájmem - mám o rok mladšího a kreslení naprosto totéž - kreslíme my, vrchol jeho umění je písmeno I (jakože čára :lol: ) nebo „klubíčko“, ve kterém hledá nějaké to písmenko nebo ho za něco prohlásí. Po nás chce, abysme psali písmena a čísla, namalovat nějaké auto - zvířátka, domečky, kytičky spíš ne.

V životě nic nevymaloval, udělá tam max. 3 čáry a končí. Nikdy si nic nezpíval, ani to nezkoušel, básničky taky neříká (přestože si myslím, že je zná, protože když říkám já a vynechám místo, tak doplní, i do hodně dlouhé - třeba Zvířátka a loupežníci od Hrubína).

Motat ruce a mačkat papíry jsme teda nezkoušeli, nevím proč… Mě to vždycky překvapí, co pak ti odborníci po dětech chcou za dovednosti :lol: Třeba sirky vůbec doma nemáme a i kdyby, tak bych mu je do ruky rozhodně nedala :lol: Stříhání nechápe.

Říkanky s „máváním rukama“ ho taky nezajímají (v tom si říkám, jestli jsme ho nepoškodili my, protože jsme to s ním nedělali jako s miminem - mně to přijde totiž trapné :lol: ) - na cvičení u takových aktivit odchází, nechápe, co se po něm chce a jakože proč. Jsem si jistá, že kdyby za ním někdo přišel a řekl mu, ať si stoupne třeba na jednu nohu, tak ho obdaří POHLEDEM a půjde si po svých :lol:

Zato umí poznat celou abecedu, čísla od 0 do 9 (neumí ještě složit - třeba 10, 11…, to neví, říká jednička a nula) a pozná všecky značky aut (co jako jsou tak normálně k potkání).

Mluví si myslím celkem hezky, i když některá písmena mu nejdou - ale na to má čas… Tak doufám, že se nedostanem do spárů logopedie :mrgreen: Bysme dopadli asi dost podobně… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.10.11 12:46

Teď jsem to řešila s mamkou a ta říkala, že zná jediného kluka, kterého bavilo malovat - a ten už kluk není, nechal se předělat na babu :mrgreen:

Samozřejmě bráno s nadsázkou, ale když to tak vezmu v okolí, něco na tom je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
4.10.11 13:17

Ahoj já bych to nějak nehrotila děti a obvzlášť kluky moc malování nebere spíš bych mu koupila puzle, které mají u prostřed obrázku tu chytku na vkládání (omlouvám se nevím jak přesně říct), jinak je dobrá modelína, hlína to bude určitě nadšený, navlékaní korálků,… Na nějaké malování bych se vyprdla pokud ho nebaví tak bych ho nenutila. Jinak s tou řečí naše holka ve 2 1/2 začala špatně vyslovovat koupila jsem logopedický sešit s obrázky a tvořením za tři měsíce jsme ani nevěděli, že jí nešlo R,Ř,T,D,… a na logopedii jsem se vyprdla :wink: Je důležité, aby jste ho pořád opravovali, jo a mi se s malou učili tak 5 - 10 minut denně dýl jí to už nebavilo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.10.11 13:28
katyca píše:
Ahoj já bych to nějak nehrotila děti a obvzlášť kluky moc malování nebere spíš bych mu koupila puzle, které mají u prostřed obrázku tu chytku na vkládání (omlouvám se nevím jak přesně říct), jinak je dobrá modelína, hlína to bude určitě nadšený, navlékaní korálků,… Na nějaké malování bych se vyprdla pokud ho nebaví tak bych ho nenutila. Jinak s tou řečí naše holka ve 2 1/2 začala špatně vyslovovat koupila jsem logopedický sešit s obrázky a tvořením za tři měsíce jsme ani nevěděli, že jí nešlo R,Ř,T,D,… a na logopedii jsem se vyprdla :wink: Je důležité, aby jste ho pořád opravovali, jo a mi se s malou učili tak 5 - 10 minut denně dýl jí to už nebavilo. :palec:

Fakt tak brzo? Mě by teda ještě ani nenapadlo řešit, že neříká Ř a R :think: Někteří jeho vrstevníci mluví mnohem hůř (samo, že někteří i líp, ale že by někdo říkal Ř, to fakt nevím…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
4.10.11 13:34

No mi jsme to odchytli hned v začátku a proto si myslím, že to šlo tak dobře a to pak malou zapsali ve školce i na logopedickou olimpiádu a tam z ní byli všichni 8-o , ne že bych se samozřejmě chlubyla. Já jí neustále opravovala, jo a také jí pořád něco čtem, aby měla dobrou slovní zasobu z toho byli také vykulení kolik to ho zná. Podle mě čím dřív se začne tím lépe, hlavně pořád opravovat. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.11 13:51

Zakladatelka

Díky za reakce. :-)
Některé „pomůcky“ doma máme - např. to puzzle s úchytkama. To složí během chvíle. I u logopedky to složil obdivuhodnou rychlostí. Ale pěnové puzzle ne. To byly zvířátka a ještě v takových pozicích, že jsem odhadovala i já, co to má být za zvíře. :oops:
Korálky, barvičky určitě koupím. U korálku se určo chytne, u barev nevím. Uvidíme. Snad ho začně bavit i modelína (dříve nezájem).
Angua - můj syn má podobné zájmy jako tvůj. Snad ještě mi šíleně rád pomáhá (někdy říkám že do hrobu :mrgreen: ).
Katyca, logopedický sešit se dá koupit v normálním knihkupectví? Nebo jsi koupila přes net?
Na jednu stranu se uklidňuju, že to s mladým tak hrozný nebude. Ale na druhou stranu se tím trápím (nejspíš to moc řeším). Syn se narodil vexem a měl šíleně šišatou hlavu. Sice dělali ultrazvuk mozku ještě v porodnici, ale prý by se následky projevily až později. Tak si pořád říkám, jestli toto není důsledek. Asi to moc řeším.
Jsme čtecí maniaci. Kromě textu, čteme čísla stránek a vykládáme co je na obrázcích. Dokonce i u pohádek na dvd jsem vykládala a vysvětlovala. Když hrajeme pexeso, tak taky popisujeme obrázky.

• Citovat
  • Upravit
4024
4.10.11 14:05

Normálním knihkupectví já jsem si vybrala s co nejvíce ukoly, aby to bylo co nejvíce zajímavé pro tu naši prdelu stal okolo 150,– . Pokud chceš tak ti zítra napíšu přesný název.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.10.11 14:19
Anonymní píše:
Angua - můj syn má podobné zájmy jako tvůj. Snad ještě mi šíleně rád pomáhá (někdy říkám že do hrobu :mrgreen: ).

Jj, pomáhá taky moc rád :roll: :lol: Většinou s úplně nevhodnýma věcma :lol:

Já jsem možná lehkomyslná, ale moc bych se tím netrápila. Přijde mi, že dneska musí mít každý druhý nějakou „diagnózu“, přitom kdyby se to nechalo tak, tak k tomu dospěje taky - třeba o rok později, ale dospěje… Kdyby mu bylo třeba šest, tak bych chápala paniku, ale ve 3,5 mi přijde na nějaké závěry brzo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
28.6.19 08:02

Oživuji s trochu jiným dotazem. Jen prosím o názory, vím že rozhodnutí je na mě :lol:

Dítko 5,5 roku, od září bude ještě ve školce u předškoláků, protože je podzimní. Mluví hezky, ale neumí R, Ř - proto jsme dostali doporučení na logopedii.
Včera jsme tam byli a paní doktorka nás okamžitě poslala na stříhání jazykové uzdičky, jinak s dítkem nebude dál pracovat. Dětský lékař i zubař by to nedělali, nechali by to zkonzultovat ještě jiným logopedem - tam jsme samozřejmě už objednaní, ale je tam delší objednací doba.
Co myslíte Vy, je to běžná praxe stříhat uzdičku? Dítko si logopedka neprohlédla, jen ho nechala sestavit dvoje různé puzzle a tangramy, do pusy se mu až na ten jazyk nekoukla, aby viděla, jak mluví… Byli jsme poprvé a nevím, co si o tom myslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
28.6.19 09:11

Pokud máš pochybnosti, zkus vzít dítě ještě na ORL, tam to také zhodnotí, popřípadě hned střihnou. Nám paní doktorka na ORL už u půlročního řekla, že při mluvení to určitě vadit bude. Přítele poslala taky logopedka v pěti letech na přestřižení, též neuměl R a Ř, problém se ale tímto vyřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí