Logopedie - vrozena vada?

1803
28.12.22 17:24

Logopedie - vrozena vada?

Mam syna v 1. tride. Uz rok chodime na logopedii, ze nerika dobre L, r, ř. Uz na prvnim setkani mi doktorka rekla, ze L umi utvorit spravne, ale pri mluveni to nepouziva, protoze mluvi porad, cely den a dava prednost kvantity pred kvalitou. Cely rok se v tom placame, ze dokud nebude pouzival spravne L, tak ho R ucit nebude. Syn je otraveny, ja mu to stale pripominam, at si da pozor a uz je u nas hrozne dusno. Na odklad to pry nebylo, ale logopedka je nastvana na me, ze mu to L nedokazu vnutit do bezne mluvy. Nemuze to byt nejaka vrozena vada? Ja uz s nim opravdu vic nesvedu, L umi krasne, ale pri mluveni to flaka. Ma nekdo zkusenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6422
28.12.22 17:30
@Ladeka píše:
Mam syna v 1. tride. Uz rok chodime na logopedii, ze nerika dobre L, r, ř. Uz na prvnim setkani mi doktorka rekla, ze L umi utvorit spravne, ale pri mluveni to nepouziva, protoze mluvi porad, cely den a dava prednost kvantity pred kvalitou. Cely rok se v tom placame, ze dokud nebude pouzival spravne L, tak ho R ucit nebude. Syn je otraveny, ja mu to stale pripominam, at si da pozor a uz je u nas hrozne dusno. Na odklad to pry nebylo, ale logopedka je nastvana na me, ze mu to L nedokazu vnutit do bezne mluvy. Nemuze to byt nejaka vrozena vada? Ja uz s nim opravdu vic nesvedu, L umi krasne, ale pri mluveni to flaka. Ma nekdo zkusenost?

U vás bude hlavně problém v tom, že jste začali chodit pozdě a dítě už mělo zažitou špatnou výslovnost. Čím déle taková špatná výslovnost trvá, tím hůř a déle se pak odstraňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
28.12.22 17:51

@ZuzaM Me spis vadi, ze doktorka mi rika, ze necvicime a muzu za to ja, ze to neumi. A ze se dal neposuneme. Odmita ho ucit to R, Ř, pritom uz mu to tam kolikrat i zazni spravne. To L uz umi uplne v pohode, ale proste jak cely den porad jen mluvi, tak si tu vyslovnost nehlida. Uz si rikam, ze to musi byt nejaka vada, nevim, treba jestli neni nejaky dis, nebo proste s nejakou poruchou. Ja uz jsem proste zoufala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
28.12.22 17:55
@Ladeka píše:
@ZuzaM Me spis vadi, ze doktorka mi rika, ze necvicime a muzu za to ja, ze to neumi. A ze se dal neposuneme. Odmita ho ucit to R, Ř, pritom uz mu to tam kolikrat i zazni spravne. To L uz umi uplne v pohode, ale proste jak cely den porad jen mluvi, tak si tu vyslovnost nehlida. Uz si rikam, ze to musi byt nejaka vada, nevim, treba jestli neni nejaky dis, nebo proste s nejakou poruchou. Ja uz jsem proste zoufala.

L je základ, pokud nebude umět vyslovovat a používat L, neučí se R. Dokud si nezačne hlídat výslovnost a nepoužívat ho v řeči, neeposunete se nikam. A je to bohužel tím, že jste tam začali chodit pozdě a je těžké ho to přeučit. Holt trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
28.12.22 17:58

Jaká vrozená vada? Má špatně nafixovane L, musí se ho přeučit. A přeučení trvá kolikrát déle než vyvyvození nového písmenka.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
28.12.22 18:01

@Ladeka k žádné dys.se výslovnost L neváže.

Prostě má blbě fixováno.
Můj syn se smíšenou VD nekde v průběhu bohužel špatně fixoval L. Ať se s ním logo dřela od 3 let. Přefixovával ho 3 roky. Logo ukončoval v 11 letech. ( měl toho bambilion).

Pokud s logo nejsi spokojená, změn ji.

Domluv si sním nějaký signál, kterým mu budeš dávat najevo, ze ma opravit. A chvíli vždy a opakovat. Ne ho trápit celý den.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
28.12.22 18:07

@Ladeka chápu, že je to těžký, mně třeba dítě s VD 1 rok se ucilo vyvodit písmenko K. Paradoxně L umelo dřív než K. To samé R. Nejdřív umelo Ř, až pak R.
Zaklad je ale najít dobrého klinického logopeda. Ale přefixování rok na L mi nepřijde hrozné. Předpokládám, že část doby je ve školce ( škole), něco v družině kde nikdo nic neřeší. Kolik času tomu reálně denně věnujete?

• Citovat
  • Upravit
1803
28.12.22 18:11

@ZuzaM Sli jsme na logo po 5 lete prohlidce, kdyz nas poslala prakticka. A asi ctvrt nebo pul roku jsme cekali, nez bylo na logo misto.

@kocourGarfield Bohuzel, on uz me ignoruje. Neva cas na „blbosti“ z jeho pohledu brano. On si proste vypravi vypravi a stve ho, ze ma neco opravovat. Neprijde mu to dulezite, je mu to jedno. Kdyz na nej budu tlacit, bude me o to vic nesnaset. Kdyz ho necham, zakousne me doktorka. No tak asi jedine vyckat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
28.12.22 18:17
@Ladeka píše:
@ZuzaM Sli jsme na logo po 5 lete prohlidce, kdyz nas poslala prakticka. A asi ctvrt nebo pul roku jsme cekali, nez bylo na logo misto.@kocourGarfield Bohuzel, on uz me ignoruje. Neva cas na „blbosti“ z jeho pohledu brano. On si proste vypravi vypravi a stve ho, ze ma neco opravovat. Neprijde mu to dulezite, je mu to jedno. Kdyz na nej budu tlacit, bude me o to vic nesnaset. Kdyz ho necham, zakousne me doktorka. No tak asi jedine vyckat.

To je bohužel problém některých rodičů, místo aby výslovnost řešili sami a včas, řekli si pediatrovi o žádanku na logopedii třeba ve 4 letech, když slyší, že dítě blbě vyslovuje, čekají na 5letou prohlídku a to je už bohužel pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
28.12.22 18:35

@Ladeka to chápu, musíš ho prostě motivovat, vysvětlit. Ta motivace se věkem bude dělat hůř a hůř. Děti které chtějí cvičit dobrovolně moc není.

• Citovat
  • Upravit
33005
28.12.22 18:41

@Ladeka Ne, vada to není. Jen jste to nechali zajít daleko a má příště vžitou špatnou výslovnost. Z tohoto důvodu obě děti mastili na logo po 3. roce (nevěřím na ty dva Japonce, že SeTo a Samo zlepší). Na tvrdo bych opravovala a trvala na správné výslovnosti.

Půst mu jako motivaci špatně výslovujici lidi. Že takhle dopadne, pokud se nezačne snažit.

A zcela chápu, že bez L logopedka odmítá pokračovat v dalších hláskách (a dítě si je jen víc a víc fixuje špatně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
28.12.22 18:48

Dcrra chodí na Logo od 3 let a 10 měsíců… Dostala jsem ji tam hned. Učí se teď R už drnčí ale nevyslovuje všude správně - u nás to byla zkraCena uzdička a povolené lehce tváře. Vše od cucání palce.. ano bohužel má dcera tento špatný zlozvyk a proto jsem chtěla vyšetření co a jak.
Máme to v rodině - moje mamka i sestra si cucaly palec a mají obě dvě lehké ráčkování ( mamka víc než sestra ) protože sestra od 6 let chodil na logopedii.

Podle mě čím dříve se začne tím lépe.

Nechtěla jsem to nechávat až po 5 létě prohlídce. Právě kvůli tomu aby to nedopadlo jako například u vás.

O to těžší to teď bude. Ale určitě pokud budete trénovat se to časem zlepší. Jen to může trvat.

• Citovat
  • Upravit
1803
28.12.22 19:23

Tak ja jsem jen laik, nejsem logoped ani ucitel. Me neprislo, ze by mluvil tak hrozne, to v prvni tride byly tehdy i horsi pripady, podle me. A ve skolce si taky nestezovali. A pak jsme cekali na dobrou logopedku, alespon podle recenzi. Tak je to asi moje chyba. Tak kluk asi bude mluvit blbe porad, ja uz nemam silu. A mlatit ho kvuli tomu prece nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
28.12.22 19:36

Rebelský nápad - A co ho začít učit R sama? :nevim: Co si pamatuji od sebe, tak to spočívalo akorát v tom neustále říkat za sebou Td, jen tak nebo v básničce Trnky trnky trpké chudé.
Já teda opravdu nejsem logoped, třeba to tu někdo vysvětlí, ale to dítěti může nějak uškodit, když se bude učit R bez schopnosti L (které teda asi beztak umí?)? Co ty děti, které umí R dříve než L ( jako můj synovec)?

• Citovat
  • Upravit
669
28.12.22 19:48

Moje starší dítko taky umělo dřív R a Ř než L. Logopedka taky pořád říkala, ať trénujeme L, které moc nešlo, tak jsem ho začala sama doma učit R, naučil se ho asi za měsíc. Logopedka to pak komentovala super, R nám naskočilo samo :D Pak jsem ho naučila sama Ř, to uměl asi za 2 týdny a pak jsme vrátili teprve k L.
Jestli je to u vás o tom, že L vyslovit umí a je ve fázi utvrzování v plynulé řeči, klidně bych doma rebelovala a neztrácela čas, obzvlášť když je v 1.třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí