Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Předem se omlouvám za téma, vím, že info si můžu dohledat, ale zajímaly by mě zkušenosti lidí z praxe. Lze podle vás „podvádět“ u testů inteligence, který si vyžádá soud? Myslím někoho s vyšším IQ, aby mu vyšlo nižší IQ?
@roba18 píše:
Předem se omlouvám za téma, vím, že info si můžu dohledat, ale zajímaly by mě zkušenosti lidí z praxe. Lze podle vás „podvádět“ u testů inteligence, který si vyžádá soud? Myslím někoho s vyšším IQ, aby mu vyšlo nižší IQ?
tak to určitě jde, blbečka ze sebe chytrý udělá snadno, obráceně by to nešlo
Mnohem snáz, než opačným směrem ![]()
U IQ testu si myslím, že to dolů našvidlovat půjde, u testů osobnosti těžko říct.
Samozřejmě. Pokud nechce naštvat soudce, tak je to dokonce vhodné. A tenhle znáš? Co to je, má to IQ 150 a talár?
Tříčlenný senát.
@Modra1 píše:
Jen ze zvědavosti. Proč by chtěl soud test IQ?
@roba18 také by mě to zajímalo - to jsem ještě nikdy neslyšela
@KovaJana píše:
Samozřejmě. Pokud nechce naštvat soudce, tak je to dokonce vhodné. A tenhle znáš? Co to je, má to IQ 150 a talár?Tříčlenný senát.
@Jahru píše:
Mnohem snáz, než opačným směrem
U IQ testu si myslím, že to dolů našvidlovat půjde, u testů osobnosti těžko říct.
I testy osobnosti jdou sešvindlovat. A to jak probandem, explorandem, tak i examinátorem
.
No, je otázka, o jakém „reálném“ IQ se bavíme. Člověk třeba se 130 to jistě dokáže lépe, než člověk s 105. Ale soudím, že zrovna IQ je takové mlhavě nejasné hodnocení. Umím si představit nějaký problémek, kdy se bude řešit, jestli nejde třeba již o retardaci. Pak si moc neumím představit, že člověk s IQ 90 dokáže zahrát IQ 69.
Příspěvek upraven 16.03.22 v 16:33
@Modra1 píše:
Na dotaz mě přivedl jeden velmi smutný článek o týrání dvou malých dětí. Těm dospělým navrhoval státní zástupce tresty ve vězení, ale soud rozhodl, že vzhledem k jejich nízkému IQ (něco kolem 60) je jejich umístění v nápravném zařízení zbytečné a nemělo by žádný efekt. Tak jsem si říkala, zda by mohl někdo IQ testy oblafnout (samozřejmě směrem dolů, nahoru asi ne).
@Modra1 píše:
Běžně se dělá. Některé soudce zajímá, do jaké míry si může s účastníkem manipulovat, případně kolik svévole si může dovolit. Obecně osoby s nižším IQ bývají stejně častým cílem diskriminace v opatrovnických sporech jako otcové usilující o péči. Nedokážou se tomu bránit a mají před soudem často nedůvodnou úctu.
Soud asi nebude chtít přímo IQ, ale půjde o celý souhrn „zkoumání“, kde IQ bude asi jednou možnou částí. IQ 60 je už dost v oblasti mentální retardace.
@roba18 píše:
Na dotaz mě přivedl jeden velmi smutný článek o týrání dvou malých dětí. Těm dospělým navrhoval státní zástupce tresty ve vězení, ale soud rozhodl, že vzhledem k jejich nízkému IQ (něco kolem 60) je jejich umístění v nápravném zařízení zbytečné a nemělo by žádný efekt. Tak jsem si říkala, zda by mohl někdo IQ testy oblafnout (samozřejmě směrem dolů, nahoru asi ne).
tak třeba pokud se člověk živí jako inženýr, učitel, nebo třeba i jen prodavač elektroniky, těžko by mu soud uvěřil, že má IQ 60 - to už musí být celkově na člověku znát, pak také výpověď svědků, sousedů, dosažené nejvyšší vzdělání - to přece musí být komplexní posouzení
Příspěvek upraven 15.03.22 v 20:44
@KovaJana píše:
Samozřejmě. Pokud nechce naštvat soudce, tak je to dokonce vhodné. A tenhle znáš? Co to je, má to IQ 150 a talár?Tříčlenný senát.
A ty máš jak vysoké?